Uhanalaisten luontotyyppien ennallistaminen Kunta-Helmi-rahoituksella etenee hyvin Bengtsårissa

Helsingin kaupunki aloitti vuonna 2021 luonnon monimuotoisuutta turvaavat luonnonhoitotyöt Bengtsårin saarella Hangossa. Hankkeessa on torjuttu kauristuhoja, ennallistettu perinnebiotooppeja niittämällä ja parannettu yli 200-vuotiaiden tammien elinolosuhteita. Saarelle valmistui lokakuussa 2022 lammaslaidun, jonka ansiosta perinnebiotooppien hoitoon pääsevät osallistumaan ensi kesänä myös Haltialan tilan lampaat.
Niittotalkoot Bengtsårilla. Kuva: Mira Lainiola
Niittotalkoot Bengtsårilla. Kuva: Mira Lainiola

Hangossa sijaitsevan, pääosin Helsingin kaupungin omistaman Bengtsårin saaren jalopuulehdot ja perinnebiotoopit ovat Suomessa harvinaisia ja uhanalaisia luontotyyppejä. Helsinki sai vuonna 2020 rahoitusta saaren luonnonhoitotöihin ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteisestä Helmi-elinympäristöohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta elinympäristöjen tilaa parantamalla.

Riista-aidat torjuvat valkohäntäkauristuhoja ja mahdollistavat lehtokasvillisuuden elpymisen

Bengtsårissa elää runsaasti valkohäntäkauriita, jotka syövät Bengtsårin luonnonsuojelualueen lehdon aluskasvillisuutta, johon kuuluu myös harvinaisia lajeja. Kauriiden ylilaidunnuksen seurauksena jalopuulehdon ruohovartiset kasvit ovat kääpiöityneitä, kukkimattomia tai ne ovat kadonneet kokonaan. Puiden taimet syödään ennen kuin ne ehtivät kehittyä puiksi.

Syksyllä 2021 Bengtsårin lehtoon rakennettiin kolme aitausta estämään kauriiden pääsy rajatuille lehtoalueille. Lehdon kasvillisuudella on mahdollisuus palautua aitausten sisällä. Aitausten vaikutusta puiden taimien kasvuun ja kenttäkerroksen kasvillisuuteen seurataan säännöllisesti pysyvillä seuranta-aloilla.

Bengtsårin metsäluonnosta ei ollut juurikaan pitkäaikaisia seurantatietoja. Kaurisaitojen vaikutusta tutkitaan nyt ensi kertaa”, kertoo hanketta vetävä biologi Hanna Tuovila. Seurantaa tehdään yhteistyössä Turun yliopiston ja Metsähallituksen rannikkopalveluiden kanssa.

Helsinkiläiset lampaat hoitavat perinnebiotooppia laiduntamalla

Bengtsårin lehdon läheiseen tammimetsään rakennettiin syksyllä 2022 uusi laidun. Tammivaltainen metsälaidun on arvokas ja uhanalainen perinnebiotooppi. Lampaiden laidunnus auttaa pitämään maisemaa avoimena, ja se lisää varsinkin kasvi-, hyönteis- ja sienilajiston monimuotoisuutta.

Vuonna 2023 kesätöihin saarelle saapuvat Haltialan tilan lampaat. Monimuotoisuustyön lisäksi laiduntavat lampaat ovat tulevina vuosina myös osa nuorisotyötä. Bengtsårissa kesätöissä olevat nuoret huolehtivat lampaista osana työtehtäviään, ja leireille osallistuvat lapset pääsevät tutustumaan lampaiden elämään.

Talkootyöt ja vanhojen puiden hoito ylläpitävät monimuotoisuutta

Bengtsårin luonnonsuojelualueen pienempiä niittyjä hoidetaan niittämällä. Syksyllä 2022 Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut järjesti ensimmäiset vuosittaiset niittotalkoot, joissa niitettiin noin kolmasosa perinneniitystä. Niittäminen ehkäisee umpeenkasvua ja parantaa arvokkaan niittylajiston elinolosuhteita.

Saarella kasvaa myös useita vanhoja tammia, jotka ovat erityisen tärkeitä monimuotoisuuden ylläpitäjiä. Niistä hyötyvät etenkin sienet, jäkälät ja hyönteiset. Suurilla tammilla on myös maisemallista arvoa. Koska tammi kärsii helposti valon puutteesta, yli 200-vuotiaiden puiden elinkelpoisuutta parannettiin poistamalla niiden ympäriltä erityisesti nuoria, varjostavia vaahteroita.  

Helmi-hankkeen logo