Osallistu Vanhankaupunginlahden lintutornien ja katselulavojen kehittämiseen

Helsingin kaupunki suunnittelee Vanhankaupunginlahden rannoilla sijaitsevan viiden lintutornin, kolmen lintulavan sekä yhden piilokojun kunnostusta. Kaupunkilaisten kehitystoiveita ja käyttökokemuksia kerätään 23.4.–13.5.2024. Vieraile kohteissa ja vastaa kohdekohtaisiin verkkokyselyihin. Palautetta toivotaan niin lintuharrastajilta kuin muiltakin ulkoilijoilta.
Vanhankaupunginlahdella on nykyään 15 rakennettua lintujen tarkkailupaikkaa. Kuva: Kalle Meller
Vanhankaupunginlahdella on nykyään 15 rakennettua lintujen tarkkailupaikkaa. Kuva: Kalle Meller

Vanhankaupunginlahdella on nykyään 15 rakennettua lintujen tarkkailupaikkaa

Viikki–Vanhankaupunginlahti on Helsingin laajin luonnonsuojelualue, joka on tunnettu erityisesti monipuolisesta linnustostaan. Vuosittain alueella pesii noin 80 lintulajia ja 2 000 paria. Pesimälinnuston lisäksi alue on tärkeä muuton aikainen levähdyspaikka. Suojelualueella on tavattu yhteensä noin 300 lintulajia.

Alueen lintu- ja luontoharrastusta sekä muuta virkistyskäyttöä palvelemaan on rakennettu useita lintutorneja, katselulavoja ja piilokojuja. Helsingin kaupunki suunnittelee nyt vanhojen rakenteiden uusimista, jotta ne vastaisivat paremmin nykyisiä turvallisuus- ja laatuvaatimuksia.

Kerro kehitystoiveistasi ja käyttökokemuksistasi

Rakenteiden uusimista varten alueen käyttäjiltä kerätään kehitystoiveita ja käyttökokemuksia. Kyselyt koskevat yhteensä yhdeksää tarkkailupaikkaa: Lammassaaren lintutornia, Pornaistenniemen lintutornia ja piilokojua, Keinumäen lintutornia, Hakalan lintutornia ja pientä lintulavaa, Purolahden lintutornia ja -lavaa sekä Kivinokan lintulavaa.

Kaikki kyselyt ovat rakennekohtaisia. Pääset vastaamaan kyselyyn skannaamalla lintutornilta, -lavalta tai piilokojusta löytyvän tiedotteen QR-koodin. Useampaan kyselyyn vastaamisen voikin yhdistää keväiseen retkeen Vanhankaupunginlahdelle.

Saatua palautetta ja kehitystoiveita hyödynnetään rakenteiden suunnittelussa. Tavoitteena on kehittää Vanhankaupunginlahden luontoaluetta monenlaisille käyttäjille sopivaksi. Kyselyn yhteydessä kerätään palautetta myös uusista tarkkailurakenteista Lammassaaren esteettömistä tarkkailulavoista, Lammassaaren piilokojusta sekä Hakalanniemen katselulavasta.

Palautetta voi antaa myös rakennekohtaisten linkkien kautta: