Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden asemakaavavalitukset

Korkein hallinto-oikeus on päätöksillään 16.12.2022 hylännyt Malmin Nallenrinteen ja Lentoasemankorttelien asemakaavapäätösten valituslupahakemukset. Helsingin hallinto-oikeuden aiempi ratkaisu jää voimaan, ja asemakaavat ovat KHO:n päätöksellä lainvoimaisia.
Visualisointi Nallenrinteen asuinalueesta. Kuva: Voima Graphics Oy
Visualisointi Nallenrinteen asuinalueesta. Kuva: Voima Graphics Oy

Korkein hallinto-oikeus on myös antanut aikaisemmin joulukuussa (7.12.2022) ratkaisun Malmin vanhan lentoasemakokonaisuuden rakennussuojeluesityksestä. Uudenmaan ELY-keskuksen 8.5.2017 antama vaarantamiskielto on rauennut tämän päätöksen myötä.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset mahdollistavat Malminkentän suunnittelun ja rakentamisen edistämisen kaupungin suunnittelemassa aikataulussa.

Malminkentälle uusi asuinalue

Lainvoimaiset asemakaavat mahdollistavat asuntorakentamisen 5 000 asukkaalle.
Nallenrinne ja Lentoasemankorttelit ovat Malminkentän ensimmäiset asuntorakentamisen alueet, jotka sijaitsevat Malminkentän eteläosassa Tattariharjuntien varrella.

Nyt lainvoimaiseksi tuleville kaava-alueille suunnitellaan ja rakennetaan asuntoja  sekä lähipalveluja: suuri koulu, päiväkoti ja uusi pelastusasema. Kaava-alueiden pohjoisosan puistot muodostavat osan koko entistä lentokenttäaluetta yhdistävästä puistoverkostosta. Nallenrinteestä ja Lentoasemankortteleista rakentuu monimuotoinen ja elävä, urbaani ja hyviin julkisen liikenteen yhteyksiin tukeutuva ensimmäinen osa uutta Malminkenttää. 

Rakentaminen jatkuu Malminkentällä

Malminkentän rakentaminen jatkuu lainvoimaisten asemakaavojen pohjalta. Maakaasun runkoputken siirtotyö on käynnissä. Kaupunki on varautunut investointiohjelmassaan katurakentamisen aloittamiseen vuonna 2023.

Nallenrinteen aloituskortteleista on tehty ensimmäiset tontinvaraukset rakennuttajille. Tavoitteena on käynnistää asuntorakentaminen mahdollisimman pian, arviolta loppuvuonna 2024.

Malminkenttä on yleiskaavan tärkein kokonaan uusi asuntorakentamisalue. Sinne rakennetaan noin 13 500 uutta asuntoa 25 000 asukkaalle. Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden jälkeen asemakaavoitus etenee Malmin keskustan suuntaan.

Malminkentän alueet tulevat tukeutumaan suunnitteilla olevaan Viikin-Malmin pikaraitiotiehen, jonka linjaus kulkee Helsingin keskustasta Malmin keskustaan. Malminkentän rakentaminen kestää kokonaisuudessaan noin 25–30 vuotta.

Lisätiedot:

Malminkentän asemakaavoitus
Kaisa Jama
tiimipäällikkö, asemakaavoitus
kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 3102 2980
kaisa.jama@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)

Malminkentän rakentaminen
Kimmo Kuisma
projektinjohtaja
kaupunginkanslia, aluerakentaminen
p. 09 3102 5808
kimmo.kuisma@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)