25–29-vuotiaiden helsinkiläisten koronarokotukset alkavat

Koronarokotuksen saavat seuraavaksi tänä vuonna 25–29 vuotta täyttävät helsinkiläiset eli vuosina 1992–1996 syntyneet. Rokotusajanvaraus aukeaa maanantaina 14.6.
Aulatervehtijä opastaa eteenpäin rokotuspisteellä.

Koronarokotuksen saavat seuraavaksi tänä vuonna 25–29 vuotta täyttävät helsinkiläiset eli vuosina 1992–1996 syntyneet.

Rokotusajanvaraus aukeaa maanantaina 14. kesäkuuta. Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300(Linkki aloittaa puhelun).

Nopeimmin ajan voi varata verkosta. Ajanvarausnumero on auki arkisin kello 8–18. Rokotusten alkamisesta ilmoitetaan myös muun muassa lehti-ilmoituksilla.

Rokotuksia annetaan Jätkäsaaren, Messukeskuksen, Malmin ja Myllypuron rokotuspisteissä.

Tarkempaa tietoa helsinkiläisten koronarokotuksista saa koronarokotus.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)-sivuilta.

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotteita saadaan

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan. Jo reilut 315 000 helsinkiläistä on käynyt ensimmäisessä rokotuksessa.

70-vuotiaista ja tätä vanhemmista ensimmäisen rokotuksen on saanut jo yli 90 prosenttia. 55–69-vuotiailla rokotuskattavuus on yli 80 prosenttia. 45–54-vuotiaista rokotuksen on hakenut noin 78 prosenttia. 40–44-vuotiaiden rokotuskattavuus on 72 prosenttia. 35–39-vuotiaiden rokotuskattavuus on 55 prosenttia. 30–34-vuotiaiden rokotukset alkoivat tämän viikon alussa.

Rokotukset jatkuvat myös kesällä. Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen painottaa sitä, että myös kesän aikana on tärkeä tulla paikalle varatulle rokotusajalle.

– Kiitos helsinkiläisille siitä, että rokotuksia on otettu runsaasti, jatketaan samalla tavalla kesällä. Myös kesällä on tärkeä perua rokotusaikansa hyvissä ajoin, jos ei pääse paikalle, jotta joku muu voi silloin saada rokotuksen, Turpeinen sanoo.

Vaikka koronatartuntojen määrät ovat nyt alhaisella tasolla, myös jatkossa on tärkeä rokotuksen ottamisen lisäksi Turpeisen mukaan huolehtia muista koronan suojautumistoimenpiteistä.

– Myös kesällä pitää jaksaa noudattaa koronan suojatumistoimenpiteitä, jotta epidemia pysyy aisoissa. On tärkeä noudattaa suojautumistoimenpiteitä vaikka olisi saanut toisenkin rokotuksen. Käsihygieniasta, turvaväleistä ja maskin käytöstä pitää huolehtia sekä jäädä oireisena kotiin ja hakeutua testiin, Turpeinen lisää.

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. Pfizerin rokotteella rokotetaan tällä hetkellä 16–64-vuotiaita. 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat rokotetaan AstraZenecan rokotteella tai halutessaan Pfizerin rokotteella. Valinnan voi tehdä sekä verkko- että puhelinajanvarauksessa. Rokotetta ei voi valita rokotuspisteellä.

Rokotuksia annetaan kaksi kappaletta. Pfizerilla rokotukset annetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti 12 viikon välein. AstraZenecan annosvälin voi lyhentää 8 viikkoon. Annosvälin lyhentäminen ei koske Pfizerin rokotetta. Koronarokote on maksuton ja
vapaaehtoinen.

Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kuva: Virpi Velin