Kokeiluissa lahjoittavina tahoina toimivat Helsingissä Sodexo, Soupster Family ja Palmia. Hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa linjastosta ylijääneen ruoan ja kuljettaa sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.
Ruoka-aputoimijat tarjoavat ruoan asiakkailleen paikan päällä nautittavana ateriana.
– Stadin safka on pystynyt jakamaan maaliskuusta 2024 lähtien ruoka-aputoimijoille eteenpäin jo yli 23 000 kiloa ravitsemispalvelujen lahjoittamaa tarjoiluhävikkiä, josta on tarjottu helsinkiläisille yli 57 000 ateriaa. Tarjoiluhävikki paikkaa kaupoista saatavan hävikin vähentymistä, sillä ruoka-avun tarve on kasvanut, kiittelee Stadin safkan ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.
Uusi julkaisu esittelee toimintamalleja tarjoiluhävikin lahjoittamiseen
Kokeilut ovat jalkautuneet osaksi osapuolten normaalia toimintaa. Kokeilujen pohjalta tehty julkaisu esittelee kolme erilaista toimintamallia tarjoiluhävikin lahjoittamiseen.
– Julkaisussa kerrotaan ruoka-avusta, tarjoiluhävikin lahjoittamisesta elintarviketurvallisesti, hankkeen aikana pääkaupunkiseudulla tehdyistä kokeiluista ja niiden pohjalta laadituista tarjoiluhävikin lahjoittamisen toimintamalleista. Tänään järjestetään ensimmäinen koulutus uusille toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita tarjoiluhävikin lahjoittamisesta ja vastaanottamisesta, summaa Food waste ecosystem -hankkeen projektipäällikkö Heta Hyvärinen Helsingin kaupungilta.
Kokeilut ovat olleet Helsingissä ja Vantaalla osa Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta, jonka tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluissa sekä pääkaupunkiseudun ruokahävikkiekosysteemin kehittäminen. Hanke päättyy maaliskuussa 2026, mutta tarjoiluhävikin lahjoittamiseen liittyviä koulutuksia järjestetään tämän jälkeenkin osana jatkohanketta.