
Kohtasimme helsinkiläisiä palveluissamme miljoonia kertoja vuoden 2024 aikana. Asiakkaidemme mielestä onnistuimme työssämme hyvin, sillä heidän arvioidensa perusteella laskettava suositteluindeksi oli oikein hyvä 64. Tulos parani selvästi edellisvuodesta.
Myös henkilöstökyselymme tulokset olivat erinomaisella tasolla, sillä 79 prosenttia henkilöstöstämme suosittelisi meitä työnantajana. Vahvuuksiamme ovat merkityksellinen työ ja toimivat työyhteisöt. Erityisesti lähiesihenkilömme koetaan oikeudenmukaisina, ja valmentavan johtamisen taitomme ovat hyvällä tasolla.
Asiakkaidemme ja työntekijämme vuoteen 2024 sisältyi esimerkiksi seuraavia kohtaamisia:
- 3 659 000 kotihoidon asiointia
- 1 582 500 asumisvuorokautta iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa
- 1 375 200 asiointia terveysasemien hoitajavastaanotoilla
- 875 000 asiointia terveysasemien lääkärivastaanotoilla
- 480 650 asiointia hammashoidossa
- 795 000 asumisvuorokautta mielenterveysasiakkaiden asumispalveluissa
- 743 400 asumisvuorokautta asunnottomien asumispalveluissa
- 306 000 asumisvuorokautta vammaispalvelun tehostetussa palveluasumisessa
- 296 500 asiointia äitiys- ja lastenneuvolassa
- 273 000 asiointia psykiatrian avohoidossa
- 18 400 aikuissosiaalityön asiakasta
- 8 000 pelastuslaitoksen hälytystehtävää ja 53 000 ensihoitotehtävää
- 24,7 miljoonaa asiakaskontaktia Maisa-asiakasportaalissa.
Vuoden 2024 aikana avasimme mm. Helsingin diabeteskeskuksen, Keskustan Miepin, Kontulan pelastusaseman sekä Siltamäen vaativan tuen yksikön vammaispalveluissa. Uusina toimintamalleina käynnistyivät ikääntyneiden perhehoito ja raskausdiabeteksen jälkiseurannan digimalli. Suun terveydenhuollon hoitojonot saatiin selätettyä, nuorten mielenterveyspalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut paranivat ja Liikkuva hoitaja -palvelu vähensi iäkkäiden ensihoitohälytyksiä ja päivystyskäyntejä.
Muutosohjelma tuottaa tulosta
”Helsinkiläisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden ylläpitäminen on perustehtävämme. Turvaamme asukkaiden palvelut kaikissa oloissa, vaikka rahoituksen kanssa tiukkaa onkin. Olemme tehneet paljon töitä Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen kehittämiseksi ja samalla menokasvun hillitsemiseksi,” sanoo toimialajohtaja Juha Jolkkonen.
Vuosi 2024 oli rahoituksen näkökulmasta tiukka. Toteutimme määrätietoisesti muutosohjelmaa, jonka avulla olemme onnistuneet sopeuttamaan talouttamme jo noin 70 miljoonalla eurolla. Tiivistimme tilankäyttöä ja luovuimme etätyön vuoksi hiljentyneistä toimistotiloista, vähensimme vuokratyövoiman käyttöä, nostimme asiakasmaksuja kansalliselle tasolle ja aloitimme talouden koulutusohjelman koko henkilöstölle.
Asiakaskokemus ja asukkaiden tarpeet viitoittavat palvelujen kehittämistä
Asiakaskokemus sai entistä vahvemman roolin palvelujen kehittämisessä. Keräämme asiakaspalautetta päivittäin. Lisäksi lokakuussa 2024 kysyimme helsinkiläisiltä avoimella kyselyllä näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalveluista.
Asukaskyselyn vastaajille tärkeimpiä asioita olivat laadukas, edullinen ja nopeasti saatavilla oleva palvelu. Palveluja toivottiin sujuvien kulkuyhteyksien päähän tai lähelle asuinpaikkaa. Asiointi sujuu, kun samassa paikassa voi hoitaa monta asiaa kerralla ja kun vastassa on tuttu ammattilainen. Vastaanottoaikoja toivottiin myös iltaisin.
Vastaajat pitivät Maisa-asiakasportaalia ja puhelinsoittoa hyödyllisimpinä yhteydenottokanavina. Puolet vastaajista haluaa käyttää digikanavia silloin, kun paikan päällä asiointi ei ole tarpeen. Puolet vastaajista asioi mieluiten aina paikan päällä. Erityisenä toiveena oli, että digikanavat olisivat selkeämmät.
”Asiakkaiden ja asukkaiden kokemus näkyy ja kuuluu palveluissamme jatkossakin vahvasti. Ne vaikuttavat tulevaan palvelustrategiaamme ja näkyvät tulevaisuudessa palvelupisteissämme, verkkosivuillamme ja digipalveluissamme”, Juha Jolkkonen sanoo.