Helsinki juhlisti uusia kansainvälisiä asukkaitaan

Helsingin kaupunki järjesti perjantaina 7. kesäkuuta Helsinki Welcome Dayn juhliakseen uusia kansainvälisiä asukkaitaan. Tapahtuman tavoitteena oli toivottaa tervetulleiksi kaikki Helsinkiin viimeisen 12 kuukauden sisällä ulkomailta muuttaneet uudet asukkaat. Kutsun sai melkein 6000 kotitaloutta.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen isännöi Helsinki Welcome Day -tilaisuutta.  Kuva: Alessandro Rampazzo
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen isännöi Helsinki Welcome Day -tilaisuutta. Kuva: Alessandro Rampazzo

Tapahtuman tavoitteena oli saada uudet helsinkiläiset tuntemaan olonsa tervetulleeksi, tutustumaan uusiin ihmisiin, löytämään tietoa kaupungin palveluista maahan muuttaneille sekä mieluisia vapaa-ajan aktiviteetteja ja harrastuksia. Tapahtuma järjestettiin kaupungintalolla ensimmäistä kertaa ja siitä toivotaan tulevan vuotuinen perinne.

Koko perheen tapahtumassa aktiviteetteja, puheenvuoroja ja messuhulinaa

Tapahtuma oli suunnattu koko perheelle, ja lapsia ja lapsenmielisiä varten tarjolla oli muun muassa onnenpyörä, askartelua, Helsinki-aiheisia värityskuvia ja kangaskassien tuunaustyöpaja.

Tapahtumassa kuultiin myös puheenvuoroja, jotka painottuivat siihen, että uudet helsinkiläiset löytäisivät itselleen ja perheelleen mieluista tekemistä ja tutustuisivat kotikaupunkiinsa sekä sen erilaisiin retkikohteisiin, tapahtumiin ja ihmisiin paremmin. Toiveena on, että uudet kaupunkilaiset löytäisivät ”oman juttunsa” ja samanmielistä seuraa, mikä lisää heidän viihtymistään alueella ja saa heidät asettumaan Helsinkiin pitkäaikaisesti.

Puheenvuorojen lisäksi tapahtumassa oli noin 25 messupistettä, joissa jaettiin tietoa niin kaupungin kuin eri järjestöjen palveluista. Mukana oli niin liikunta- kuin kulttuuripuolen tarjontaa sekä tietoa muun muassa sosiaalisista aktiviteeteista, vapaaehtoistyö- ja suomen kielen opiskelumahdollisuuksista.

Kuten suomalaisissa juhlissa ja erilaisissa tilaisuuksissa on tapana, tarjolla oli myös pullakahvit. Kahvittelulla haluttiin kannustaa samalla alueella asuvia istumaan samoihin pöytiin ja näin tutustumaan ja luomaan sosiaalisia suhteita naapureihinsa. Tätä ohjaamaan oli tehty eri väreillä jaoteltu Helsingin kartta, mistä oman asuinalueensa värin saattoi tarkistaa, sekä karttaa vastaavilla väreillä merkittyjä pöytiä. Näin samoilla alueilla asuvat ihmiset löysivät helposti samaan pöytään.

Helsinki haluaa olla houkutteleva ja vetovoimainen asuinpaikka kansainvälisille osaajille

Helsingin väestönkasvu perustuu erityisesti kasvussa olevaan muuttoliikkeeseen ulkomailta. Kasvaneen maahanmuuton määrän taustalla on muun muassa Suomessa vallitseva työvoimapula ja yritysten rekrytointiverkostojen kehittyminen. Tulijoissa on myös Ukrainan sotaa paenneita.

– Uskomme, että viestittämällä tulijoille, että he ovat tervetulleita tänne, lisäämme heidän myönteistä suhtautumistaan uuteen kotikaupunkiinsa ja kasvatamme todennäköisyyttä Helsingissä viihtymiseen. Samalla pystymme helpottamaan työvoimapulaa, jonka ennustetaan syvenevän lähivuosina luonnollisen väestönkasvun hiipuessa, tilaisuutta isännöinyt Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kertoi.

Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti Helsinki haluaa olla houkutteleva ja vetovoimainen asuinpaikka kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen. Kaupunki haluaa ottaa entistä aktiivisemman roolin ulkomaisten yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden houkuttelussa ja Helsinkiin asettautumisen tukemisessa.