Vuosaaren luonnonsuojelu- ja virkistysalueet: Kesäretkeilijän paratiisi

Kesäisessä Helsingissä luonto kutsuu ulkoilemaan, ja Vuosaari on yksi kaupungin parhaista keitaista. Vehreä kaupunginosa tarjoaa upeat puitteet retkeilyyn luonnonsuojelu- ja virkistysalueillaan. Tutustu Vuosaaren upeisiin kohteisiin ja löydä oma suosikkipaikkasi!
Lähde luontoretkelle vaikka koko perheen voimin! Kuva: Mira Lainola
Lähde luontoretkelle vaikka koko perheen voimin! Kuva: Mira Lainola

Uutelan ulkoilualue on Vuosaaren helmi, joka hurmaa monipuolisilla maisemillaan. Alueella yhdistyvät rehevät metsät, niityt ja kauniit rantamaisemat, joten retkeilijöillä on mahdollisuus nauttia vaihtelevasta luonnosta. Uutelan alueella on kaksi merkittyä luontopolkua, Herppipolku ja Metsäluontopolku.

Reittien varrella sijaitsevat kaksi keittokatosta ja kotakummien usein sunnuntaisin auki pitämä Uutelan kota tarjoavat mainiot puitteet eväsretkelle. Uutelassa sijaitsee myös historiallinen Skatan tila, jonka laidunmailla voi kesäisin nähdä lampaita. Uutelan Metsäluontopolun varrella voit osallistua myös tutkimustiedon kartuttamiseen nauhoittamalla lintujen ääniä maksuttomalla Muuttolintujen kevät -sovelluksella

Autoliikennettä pyritään Uutelassa vähentämään. Saavu mieluiten kävellen tai pyörällä. Jos auto on välttämätön, pysäköi vain merkityille pysäköintialueille. Kapeiden teiden varsilla olevat levennykset on tarkoitettu sivuutuspaikoiksi.

Hallkullanniemessä ja Nuottasaaressa ei vielä ole julkisia ulkoilupolkuja. Noudata erityistä varovaisuutta alueella liikkuessasi ja kunnioita herkkää luontoa. Avotulenteko ja puiden vahingoittaminen on kielletty.
 

Mustavuorella pääset tutustumaan myös jännittäviin luoliin. Kuva: Mira Lainola
Mustavuorella pääset tutustumaan myös jännittäviin luoliin. Kuva: Mira Lainola

Mustavuoren luonnonsuojelualue

Mustavuoren luonnonsuojelualue on kuuluisa vehreistä metsistään ja historiallisista kohteistaan. Tämä vanhojen metsien täyttämä alue tarjoaa rauhallisen pakopaikan kaupungin vilinästä. Alueella risteää useita polkuja, joilla voi nauttia metsän hiljaisuudesta ja tarkkailla runsasta kasvistoa ja eläimistöä

Mustavuoren upeat näköalapaikat tarjoavat vaikuttavat näkymät Vartiokylänlahdelle, ja alueelta löytyy myös jäänteitä toisen maailmansodan aikaisista linnoituksista.
 

Kallahdessa voi nauttia hienosta uimarannasta. Kuva: Mira Lainola
Kallahdessa voi nauttia hienosta uimarannasta. Kuva: Mira Lainola

Kallahdenniemi

Kallahdenniemi on upea retkeilykohde, joka tarjoaa erinomaiset puitteet niin uimiseen kuin kävelyynkin. Alueen pitkät hiekkarannat ja kirkasvetinen meri houkuttelevat viettämään kesäpäiviä rannan tuntumassa.

Kallahdenniemi on myös lintuharrastajien paratiisi, sillä alueella voi havaita monenlaisia lintuja. Niemen kauniit polut ja kävelyreitit johdattavat retkeilijän niin metsän siimekseen kuin merenrantaan, ja alueella on myös useita piknik-paikkoja.
 

Ramsinniemen upeaa vehreyttä. Kuva: Mira Lainiola
Ramsinniemen upeaa vehreyttä. Kuva: Mira Lainiola

Ramsinniemen ulkoilualue

Ramsinniemen ulkoilualue on täydellinen kohde heille, jotka etsivät rauhallista ja syrjäistä retkeilykohdetta. Alueella voi nauttia luonnonrauhasta ja upeista merimaisemista. Ramsinniemen polut vievät kulkijan vehreiden metsien ja kallioiden läpi, ja alueelta avautuu upeita näkymiä Itämerelle.

Alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet niin retkeilyyn kuin kalastukseenkin, ja siellä on myös hyvät puitteet eväsretkille.
 

Vuosaaren huipun mahtavia näkymiä. Kuva: Mira Lainiola
Vuosaaren huipun mahtavia näkymiä. Kuva: Mira Lainiola

Vuosaarenhuipun ulkoilualue

Vuosaaren huippu, entinen kaatopaikka, on nykyään suosittu ulkoilualue. Tämä alue tarjoaa ainutlaatuiset näkymät yli Helsingin ja sitä ympäröivän merialueen. Alueen korkein kohta on 60 metriä, muut laet 45 metriä merenpinnasta. Vuosaarenhuipun erityiseen luontoon pääset tutustumaan kahdella luontopolulla, joilla on yhteensä 13 luonnosta kertovaa opastaulua.

Vuosaarenhuipulta aukeaa näkymä myös Vuosaaren satamaan. Sataman kupeessa on Horisontti -niminen näköalatasanne, josta voi tähyillä niin lintuja kuin kurkistaa sataman aluksia.
 

Muista retkeillä fiksusti ja luontoa kunnioittaen! Kuva: Raisa Ranta
Muista retkeillä fiksusti ja luontoa kunnioittaen! Kuva: Raisa Ranta

Näillä eväillä retkeilet Helsingin luonnossa fiksusti

  • Tee tuli vain sille merkityille paikoille, keittokatoksiin ja virallisille tulipaikoille. Ota tarvittaessa mukaan omat polttopuut, älä revi nuotiomateriaalia ympäröivästä luonnosta.
  • Maastopalovaroituksen aikana tulen saa tehdä ainoastaan hormillisissa keittokatoksissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Suosittelemme varoitusten aikaan eväitä, jotka eivät vaadi tulipaikan käyttöä. Tarkista voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen verkkosivulta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
  • Ulkoilualueiden roskikset täyttyvät nopeasti. Retkeile roskatta pakkaamalla eväät rasioihin ja termoksiin jo kotona. Ota retkelle mukaan myös roskapussi – voit korjata pois luontoon jo karanneita roskia.
  • Pidä lemmikit aina kytkettynä. Pesimäaikaan kiinnitä huomiota siihen, ettei lemmikki pääse hätyyttelemään lintuja tai muita eläimiä ja niiden poikasia. Pidä etäisyyttä myös itse. 
  • Suojele luontoa kulumiselta – pysy merkityillä reiteillä ja poluilla.
  • Luonnonsuojelualueilla jokaisenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa, tarkista säännöt aluekohtaisista rauhoitusmääräystauluista.
  • Nauti luonnon rauhasta ja ylläpidä sitä.