Muuttolintujen kevät etenee Helsingissä – tule mukaan tekemään kansalaistiedettä

Helsinkiin on avattu kolme pistelaskentareittiä lintuhavaintojen tallentamiseen matkapuhelimella. Havainnot tehdään nauhoittamalla Muuttolintujen kevät -sovelluksella 5 minuutin pituinen tallenne pistelaskentapaikoilta. Helsinkiin avatut ensimmäiset pistelaskentareitit sijaitsevat Seurasaaressa, Viikin arboretumissa sekä Uutelan Metsäluontopolun varrella. Uusia kohteita tullaan lisäämään myöhemmin.
Pistelaskentapaikat on merkitty maastoon infotauluilla, joissa on QR-koodi.  Kuva: Mira Lainiola.
Pistelaskentapaikat on merkitty maastoon infotauluilla, joissa on QR-koodi. Kuva: Mira Lainiola.

Jyväskylän yliopiston kehittämä Muuttolintujen kevät -sovellus tunnistaa kaikki Suomessa pesivät ja tavattavat lintulajit. Pistelaskentaominaisuus avattiin sovellukseen tiistaina 9.4.2024. 

Pistelaskentapaikat näkyvät sovelluksessa kartalla ja ne on merkitty maastoon infotauluilla, joissa on QR-koodi. Kun sovelluksen käyttäjä skannaa QR-koodin, käynnistyy 5 minuutin äänitallenteen nauhoitus. Sovellus tunnistaa tallenteella esiintyvät lintulajit tekoälyn avulla, tallentaa tiedon tutkimuskäyttöön ja kertoo käyttäjälle tallenteella havaitut linnut myös kuvina. 

Kansalaistieteen avulla kerätty tieto on tarkoitus yhdistää perinteisellä pistelaskentamenetelmällä kerättyyn tietoon palvelemaan tutkimusta. 

Muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla voi opetella tunnistamaan lintuja myös lyhempien äänitallenteiden avulla vaikkapa retkellä tai omassa pihapiirissä. Nimestään huolimatta sovellusta voi käyttää ympäri vuoden. Sovelluksen voi ladata matkapuhelimeen maksutta sovelluskaupasta (Google Play tai App Store).