Tulevat ekaluokkalaiset voivat ilmoittautua Pohjoismaiseen kouluun tammikuussa

Syksyllä 2024 aloittavan Pohjoismaisen koulun opetuskieliä ovat ruotsi ja suomi. Ensimmäiselle luokalle otetaan vähintään 16 ja enintään 25 oppilasta.
Fyra leende barn på rad.
Kuva: Jefunne Gimpel

Pohjoismainen koulu aloittaa toimintansa Yhtenäiskoulun yhteydessä lukuvuodesta 2024–2025 alkaen. Pohjoismaisessa koulussa puolet opetuksesta ja oppimisesta tapahtuu ruotsiksi ja puolet suomeksi.

Syksyllä 2024 ensimmäisen luokan aloittavat oppilaat ovat ensimmäisiä, joilla on mahdollisuus hakea opetukseen. Kouluun voivat hakea kaikki helsinkiläiset lapset äidinkielestä tai kotiosoitteesta riippumatta.

Pohjoismainen koulu on osa Yhtenäiskoulua

Pohjoismaisen koulun toiminta tulee olemaan olennainen osa Yhtenäiskoulun muuta toimintaa. Tulevaisuudessa koko koulussa keskitytään erityisesti Pohjoismaihin ja pohjoismaiseen yhteistyöhön.

”Yhtenäiskoulu on jo aloittanut yhteistyön Tanskan Lejressä sijaitsevan koulun kanssa ja suunnittelee vaihto-ohjelmia sekä opettajille että oppilaille. Tarkoitus on rakentaa koko pohjoismaisen koulumaailman kattavia verkostoja”, kertoo Yhtenäiskoulun rehtori Sari Sola.

Koulu tekee yhteistyötä myös Käpylän ruotsinkielisen alakoulun, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen, Svenska nu -verkoston ja Pohjola-Nordenin kanssa.

Pohjoismaiseen kouluun ilmoittaudutaan tammikuussa

Pohjoismaiseen kouluun ilmoittaudutaan tammikuussa sähköisen Asti-asiointipalvelun kautta yleisen kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen tapahtuu valitsemalla Astissa ensin vaihtoehto "Suomenkielinen perusopetus”. Tämän jälkeen valitaan vaihtoehto "Laajamittainen kaksikielinen suomi-ruotsi –opetus".

Soveltuvuuskoetta ei järjestetä. Mikäli hakijoita on enemmän kuin opetusryhmässä on paikkoja, oppilaat valitaan arpomalla.

Kaksikielisen luokan A1-kieli on ruotsi

Pohjoismaisen koulun oppilaat voivat opiskella seuraavia kieliä: pakollinen A1-kieli, jonka opiskelun oppilaat aloittavat ensimmäisellä luokalla, on ruotsi tai äidinkielenomainen ruotsi. Valinnainen A2-kieli, jonka opiskelun oppilas voi aloittaa kolmannella luokalla, on ranska.

Pakollinen, seitsemännellä luokalla aloitettava B1-kieli on englanti. Kahdeksannella luokalla aloitettava valinnainen B2-kieli on ranska, espanja tai saksa.