Talouden digitalisaatio muuttanut Helsingin toimialarakennetta – tukku- ja vähittäiskaupan henkilöstömäärä vähentynyt lähes kolmanneksella

Tukku- ja vähittäiskaupan toimialalle lukeutuvien yritysten ja työpaikkojen häviäminen viime vuosina on yksi Helsingin suurimpia elinkeinorakenteen muutoksia. Digitalisaation voimistumisen myötä informaatio- ja viestintäalalta nousseiden yritysten määrä sen sijaan on kasvanut, ja alan merkitys Helsingin taloudelliselle elinvoimaisuudelle on huomattava. Espoolle ja Vantaalle on muodostunut Helsingin elinkeinoelämää tukevia piirteitä kaupan, rakentamisen, logistiikan ja teollisuuden yritysten siirtyessä kauemmas Helsingin keskustasta. Tiedot selviävät kaupunginkanslian uudesta tilastokatsauksesta Yritysten toimialarakenne pääkaupunkiseudulla.
Ihmisiä Aleksanterinkadulla
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Helsinki on tiheästi asutun väestökeskittymän ja Suomen suurimman yliopiston läsnäolon ansiosta maan talouskeskus. Yritysten henkilöstöllä mitattuna kunnan kolme suurinta toimialaa ovat suuruusjärjestyksessä hallinto- ja tukipalvelutoiminta, informaatio ja viestintä sekä ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta. Nämä kolme toimialaa työllistävät yhteensä yli 110 000 työntekijää. Pääkaupunkiseudulla toimii yli 20 prosenttia Suomen yrityksistä ja yli 30 prosenttia yksityisen sektorin henkilöstöstä. Miltei 40 prosenttia Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta kirjataan pääkaupunkiseudulle.

Digitalisaation voimistuminen kasvattanut informaatio- ja viestintäalan yritysten osuutta ja samalla Helsingin taloudellista elinvoimaisuutta

Taloudellisen elinvoimaisuuden näkökulmasta toimialoista esiin voidaan nostaa informaatio- ja viestintäalan yritykset, joiden osuus yksityisen sektorin henkilöstöstä on Helsingissä (15,3 %) ja Espoossa (16,5 %) kansainvälisesti verrattain korkealla tasolla. Palvelusektorin kehitystä ajaa talouden digitalisaatio, jonka myötä on syntynyt valtava markkina verkkoalustoille, sovelluksille ja erilaista ohjelmointia vaativille töille. Informaation ja viestinnän toimialalta on noussut maailman suurimpia ja vaikutusvaltaisimpia teknologiayhtiöitä, joiden kehittämiä tuotteita hyödynnetään maailmanlaajuisesti niin työssä kuin vapaa-ajalla. Informaatio- ja viestintäalan alle lukeutuva toimiala ohjelmistot, konsultointi ja siihen liittyvä toiminta työllisti yli 33 000 henkeä pääkaupunkiseudulla vuonna 2021. Yksikään muu alatason toimiala ei tuona ajankohtana työllistänyt yli 30 000 henkeä pääkaupunkiseudulla.

Tukku- ja vähittäiskaupan henkilöstömäärä vähentynyt lähes kolmanneksella

Ennen Helsingin suurimpana työnantajasektorina toimineen tukku- ja vähittäiskaupan taloudellinen merkitys on vuosi vuodelta vähentynyt. Tukku- ja vähittäiskauppa oli vielä vuonna 2015 Helsingin eniten henkilöstöä työllistävä toimiala mutta nyt toimialalla työskentelevä henkilöstö on vajaassa kymmenessä vuodessa vähentynyt miltei kolmanneksella. Helsingissä alalta on hävinnyt kahdeksassa vuodessa yli 12 000 työntekijää. Toisin kuin Espoossa ja Helsingissä, Vantaalla tukku- ja vähittäiskaupan henkilöstössä ei ole nähtävissä vähentymistä. Suurimpien toimialojen henkilöstökehitys viittaa siihen, että Helsingin elinkeinoelämä rakentuu yhä voimakkaammin korkeaa osaamista toiminnassaan vaativien palveluyritysten ympärille.

Muutokset Espoon ja Vantaan toimialarakenteessa tukevat Helsingin elinkeinoelämää 

Kaupan, rakentamisen, logistiikan ja teollisuuden yritykset työntyvät yhä kauemmas Helsingin keskustasta. Helsinkiä ympäröiville Espoolle ja Vantaalle onkin muodostunut Helsingin elinkeinoelämää tukevia piirteitä. Palvelualojen osuus Espoon henkilöstöstä on ollut noususuuntainen – pääkaupunkiseudulla Helsinki ja Espoo profiloituvat korkeaa osaamistasoa edellyttävien palveluyritysten keskittymänä. Vantaalla kehitys on puolestaan ollut päinvastaista. Se näyttäytyy teollisuuden, kaupan ja logistiikkayritysten suurena keskittymänä, josta tavara liikkuu pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä tai pääkaupunkiseudulta ulkomaille.