Smaku-ravintolatapahtuma saapuu Helsinkiin syyskuussa

Paikallisten ravintoloiden parhaimpia makuja esittelevä Smaku-tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingissä 4.–14. syyskuuta.
Smaku-ruokatapahtuma levittäytyy 4.–14. syyskuuta muun muassa Kallioon, Töölöön ja keskustan alueelle.  Kuva: Karoliina Bärlund
Smaku-ruokatapahtuma levittäytyy 4.–14. syyskuuta muun muassa Kallioon, Töölöön ja keskustan alueelle. Kuva: Karoliina Bärlund

Smaku-ruokatapahtuman ideana on esitellä kaupungin ruokatarjontaa kohtuuhintaisten maisteluannosten kautta. Smaku Events Oy:n perustaja ja tapahtumaa alusta alkaen tuottanut Laura Varis tiivistää ydinajatuksen:

– Smaku on paikallisuuteen perustuva ruokamatkailutapahtuma. Mukana olevat ravintolat luovat oman maisteluannoksensa, joka on kuin herkullinen käyntikortti. Se kertoo, millaisiin makuihin ravintolassa luotetaan.

Helsingissä paikallisuutta aiotaan vaalia viemällä Smaku neljälle eri alueelle. Syyskuussa koetaan keskustaan sijoittuva Smaku Downtown, Smaku Kallio, Smaku Töölö sekä Helsingin omana erikoisuutena Smaku Sea.

– Neljä tapahtumaa antavat hyvän läpileikkauksen Helsingistä. On hienostunutta Töölöä, urbaania Kalliota, kuplivaa keskustaa ja merellistä Helsinkiä, Smaku Helsingin tuottaja Titti Myhrberg kertoo.

Hän nostaa esiin Smaku Sea -tapahtuman, joka vie makumatkalle merelliseen Helsinkiin.

– Helsingissä on runsaasti viehättäviä ravintoloita ja kahviloita meren äärellä. Niiden lisäksi Smaku tutustuttaa saarien tarjontaan. Mukana tapahtumassa ovat jo saaret Lonna, Suomenlinna ja Vallisaari, Myhrberg toteaa.

Myhrberg iloitsee siitä, että Smaku Helsingin yhteistyökumppanina on Helsingin kaupunki. Smaku Helsinki on yksi Syötävä Helsinki -ruokavuoden tapahtumista.

– Smaku Helsinki tukee hyvin meidän Syötävä Helsinki -ruokavuoden tapahtumakokonaisuutta nostamalla esiin paikallisia makuja ja tekijöitä. Odotamme ilolla Smakun tarjoamia elämyksiä Helsingin ruokasyksyyn, kertoo Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Smaku on aiemmin tehnyt ravintoloiden tarjontaa tutuksi Porvoossa, Loviisassa, Naantalissa ja Rovaniemellä. Tapahtuma on houkutellut makuelämysten äärelle alueen asukkaiden lisäksi ruokailijoita kaupungin rajojen ulkopuolelta, jopa ulkomailta.

Smaku Eventsin Varis muistuttaa, että tapahtuman tarkoituksena on paitsi tarjota makuelämyksiä myös nostaa esiin paikallisten yrittäjien kunnianhimoista työtä ja juhlistaa laadukkaita raaka-aineita.

– Smakun järjestämisessä on aina kokonaisvaltaisesti luotettu paikallisiin yrittäjiin. Myös silloin, kun kyse on vaikkapa annoskuvien ottamisesta tai kukkien hankinnasta.

Smaku ei ole kilpailu, vaan sen tarkoituksena on vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä. Tapahtumaa järjestetään tietäen, että yhden yrityksen menestyminen tekee hyvää koko alueen vetovoimalle.

Myhrberg arvelee, että 4.–14. syyskuuta järjestettävään Smaku Helsinkiin osallistuvat kymmenet ravintolat ja kahvilat. Ravintolahaku on parhaillaan käynnissä.

– Smaku Helsinki -tapahtumaan on jo ilmoittautunut parisenkymmentä ravintolaa. Mukana on ravintoloita laidasta laitaan, fine dining -paikoista rentoon korttelibistroon.

Ravintoloista saatu vastaanotto on ollut innostunut. Myhrberg on saanut huomata, ettei hän ole ainoa, joka on kaivannut Helsinkiin Smakun kaltaista tapahtumaa.