
Lupiinin torjunta käynnistyy 26. toukokuuta, jolloin kasvi on kasvanut riittävän isoksi tunnistamista varten. Jättipalsamin torjunta alkaa myöhemmin, arviolta kesäkuun puolivälin tienoilla.
Jättipalsami ja lupiini kuuluvat Helsingin haitallisimpiin vieraskasveihin, ja ne uhkaavat kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Niiden koneellinen poisto on monissa sijainneissa hankalaa.
– Viime vuoden kokemuksemme joukkoistetusta torjunnasta oli erittäin postiivinen. Pelin kautta torjuntaa teki 173 henkilöä ja torjuttuja kasveja oli 90 000 neliömetriä. Erityisen positiivista oli, että nuoriso lähti aktiivisesti mukaan, vaikka nuoria ei osallistu kovin paljoa avoimiin vieraslajitalkoisiimme, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela kaupunkiympäristön toimialalta.
Pelialue rajautuu Kehä I:n, Espoon, Vantaan ja Itäväylän väliin. Torjuntaa voi tehdä alueilla, jotka eivät ole yksityisillä tonteilla. Alue on sama kuin viime vuonna.
– Keskitymme rajattuun alueeseen, jotta torjunta olisi mahdollisimman tehokasta ja johtaisi vieraslajin häviämiseen alueelta lopulta kokonaan. Torjunta on usean vuoden projekti ja vaatii kärsivällisyyttä ja toistoja, mutta tehtävä ei ole mahdoton, Koskela vakuuttaa.
Kuvaa vieraslajikohteet ja ansaitse rahaa
Kuka tahansa voi osallistua torjuntamissioon lataamalla Crowdsorsa-mobiilipelin omaan puhelimeensa.
Kun pelaaja löytää jo kartalle merkittyjä tai itse havaittuja vieraslajeja, hän videoi esiintymän ennen ja jälkeen kitkemisen. Videot ladataan Crowdsorsan tarkistettaviksi, ja hyväksytyistä videoista saa palkkion, jonka voi pyytää sovelluksesta pankkitililleen.
Tänä kesänä Helsingissä on peliin osallistuville jaossa yhteensä 12 000 euroa palkkioina. Pelaajat voivat ansaita jopa 20 euroa tunnissa. Peli laskee palkkion automaattisesti esiintymän pinta-alan, tiheyden ja lajin perusteella.
– Kitkemiseen voi käyttää viikatetta, puutarhasaksia tai raakaa käsivoimaa. Tyyli on vapaa. Aktiivisimmat ovat ostaneet jopa siimaleikkurin ja tehneet pelistä kesätyön itselleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.
Peliaikaa on niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja torjuntamission edistymistä voi seurata sovelluksesta.
Crowdsorsa on kansainvälisesti palkittu tamperelainen startup-yritys, jonka kehittämällä mobiilipelillä on Helsingissä kartoitettu aiemmin myös puistonpenkkejä ja roskiksia sekä esteettömyyttä ja pyöräteiden kuntoa.
