
Ruoholahden metroaseman kortteli on tärkeä liikenteellinen solmukohta, joka tavoittaa päivittäin tuhansia ihmisiä. Metroaseman kiinteistö ei nykyisellään palvele toimistokäyttäjiä tai alueen asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Korttelin palvelutarjonta on rajoitettu eikä se houkuttele ohikulkijoita pysähtymään. Osasyynä tähän pidetään rakennuksen muotoa, sillä rakennus on ympäristöään selkeästi matalampi ja ilmeeltään sulkeutunut.
Korttelin kehittämiselle haetaan kaupungilta kehittämisvarausta Koy Ruoholahden Metrotorille ja rakennusyhtiö SRV:lle. Tavoitteena on tutkia minkälainen asumisen, uusien palveluiden ja liiketilojen yhdistelmä palvelisi parhaiten korttelin käyttäjiä ja lähialueen asukkaita. Korttelista halutaan kehittää houkutteleva portti Ruoholahteen, Jätkäsaareen ja Länsisatamaan tiivistämällä kaupunkirakennetta ja parantamalla alueen palveluja ja toimintoja. Tarkoitus on myös kehittää yhteyksiä ja kulkureittejä sekä lisätä vehreyttä ja katutilojen viihtyisyyttä.
Alustavissa suunnitelmissa esitetään nykyisen toimistorakennuksen purkamista. Tilalle rakennettaisiin kaksi erillistä rakennuskokonaisuutta, joiden väliin tulisi uusia pieniä aukioita ja reitti korttelin läpi. Rakennusten katutasoon voisi tulla liiketiloja, päivittäistavarakauppa sekä tiloja julkisille palveluille. Myös metron liityntäpyöräpysäköinnin sijoittumista alueella tutkitaan.
Samalla selvitetään täydennysrakentamisen mahdollisuuksia Ruoholahdentorin länsilaitaan siten, että rakennuksen toritason kerrokseen sijoittuisi torille ja kanavan suuntaan avautuvia liiketiloja. Lisäksi on tarkoitus tarkastella Ruoholahdentorin alle sijoittuvan pysäköintilaitoksen rampin uutta sijaintia. Tämä ohjaisi ajoneuvoliikennettä pois Selkämerenkadulta ja parantaisi Selkämerenkujan ilmettä. Metroasema olisi käytössä koko muutoksen ajan.
Vastaa kyselyyn alueen kehittämisestä
Kaupunkilaiset voivat kertoa mielipiteensä ja toiveensa alueen kehittämisestä Kerro kantasi -kyselyssä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 21.5.2025 asti. Kyselyssä voi kertoa ajatuksensa siihen, millaisia reittejä alueelle kaipaa, millaiset palvelut alueelle sopisivat ja miten vehreyttä ja viihtyisyyttä voisi parantaa. Kyselyn vastauksia hyödynnetään alueen suunnittelussa.
Hankkeen seuraavissa vaiheissa suunnitelmia tarkennetaan, ja hankkeen toteuttamiseen liittyviä kysymyksiä selvitetään yhdessä muun muassa asemakaavoituksen, kaupunginmuseon ja muiden osallisten kanssa. Kehittämisvaraus on tarkoitus viedä kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi kesän jälkeen.