Kiireettömään hoitoon pääsyn aikarajat muuttuvat

Hoitotakuulaki muuttuu 1.9.2023. Perusterveydenhuoltoon, kuten terveysasemalle, tulee syyskuun alusta alkaen päästä kiireettömään hoitoon 14 vuorokaudessa ja hammashoitoon neljässä kuukaudessa yhteydenotosta.
Äiti ja tytär.
Kuva: Kaisa Sunimento

Yhteys samana päivänä

Yhteys perusterveydenhuoltoon ja hammashoitoon tulee jatkossa saada saman arkipäivän päivän aikana. Samalla arvioidaan asiakkaan hoidon tarve.

Helsingissä perusterveydenhuoltoon saa yhteyden digitaalisten kanavien kuten sotebotti Hesterin, Omaolon ja Maisan kautta. Lisäksi käytössä on esimerkiksi terveysasemilla ja hammashoidossa takaisinsoittopalvelu.

”Jotta palvelumme on mahdollisimman sujuvaa, toivomme, että asiakkaat ottavat meihin yhteyttä samassa asiassa vain kerran. Asiakas voi valita, mikä yhteydenottotapa hänelle itselleen sopii parhaiten”, toteaa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.  

Hoitoonpääsy terveysasemille on vähitellen nopeutumassa   

Helsingin terveysasemille pääsee jatkossa kiireettömään hoitoon pääsääntöisesti 14 vuorokaudessa. Kaikilla terveysasemilla ei kuitenkaan päästä hoitotakuun tavoitteisiin heti syyskuun alussa.

”Valitettavasti pandemian pitkittymisestä ja henkilöstöpulasta johtuen hoito- ja palveluvelan purkamiseen on päästy viiveellä ja kiireettömään hoitoon pääsy ei ole parantunut niin nopeasti kuin olisimme toivoneet”, Turpeinen kommentoi.

”Olemme pitkäjänteisesti ja aktiivisesti kehittäneet terveysasemien toimintatapoja, jotta pystymme palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin. Tänä vuonna Kivikon terveysasemalla on kehitetty ja kokeiltu uusia tapoja palvella asiakkaita. Tulokset ovat lupaavia, Kivikossa hoitoon pääsy on nopeutunut. Olemme soveltaneet Kivikossa kehitettyjä käytäntöjä myös muilla terveysasemilla. Tämä työ jatkuu edelleen. Lisäämme myös palvelusetelien käyttöä sekä kehitämme sähköisiä palveluja”, Turpeinen kertoo.

Kannelmäessä ja Ruoholahdessa palvelut tuottaa kokeiluna yksityinen yhteistyökumppani.

”Seuraamme tarkoin kokeilujen sujumista, otamme opiksi hyvistä käytännöistä puolin ja toisin”, Turpeinen jatkaa.

Hoitotakuu koskee koko perusterveydenhuoltoa. Tämä kattaa terveysasemien ja hammashoidon lisäksi Helsingissä esimerkiksi keskitetyn ehkäisyn ja fysioterapian.  Hoitotakuun piiriin kuuluu myös matalankynnyksen mielenterveyspalveluja tarjoavat Miepit, joita on neljä eri puolilta Helsinkiä.    

Palvelusetelit varmistavat hoitoon pääsyä hammashoidossa

Kiireettömissä asioissa hammashoidossa tarjotaan asiakkaille ensisijaisesti palveluseteliä. Sillä pääsee hoitoon yksityiselle heti tai viimeistään kuukauden sisällä. Helsingissä tehdään aktiivisesti töitä, että myös kaupungin hammashoitoloihin pääsee jatkossa hoitoon neljässä kuukaudessa.  

”Teemme kaikkemme, että asiakkaat pääsevät kiireettömissä asioissa hoitoon terveysasemille kahdessa viikossa ja hammashoitoon neljässä kuukaudessa. Kiireellisissä asioissa hoitoon pääsee tarvittaessa samana päivänä”, Leena Turpeinen kiteyttää lopuksi. 

Helsingin terveysasemien ja hammashoidon hoitoon pääsy -aikoja julkaistaan säännöllisesti internetissä.

Lisätietoa valtakunnallisesta hoitotakuun uudistuksesta löytyy sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).