Kaupungin hiilijalanjälkilaskuri ensimmäistä kertaa käytössä Sidewaysissa

Helsingin kaupunki on luonut tapahtumille oman hiilijalanjälkilaskurin. Laskuri helpottaa entistä ilmastoystävällisempien tapahtumien suunnittelua. Ensimmäistä kertaa se on käytössä Sideways-festivaaleilla 8.–10. kesäkuuta.
Sideways avaa kesäkuun alussa Helsingin festivaalikauden. Sideways haluaa olla myös esimerkki kestävään tapahtumajärjestämiseen.  Kuva: Miika Varila / Sideways
Sideways avaa kesäkuun alussa Helsingin festivaalikauden. Sideways haluaa olla myös esimerkki kestävään tapahtumajärjestämiseen. Kuva: Miika Varila / Sideways

Hiilijalanjälkilaskuri soveltuu erityyppisille tapahtumille ulkoilmatapahtumista virtuaalitilaisuuksiin ja sen tarkoituksena on auttaa tapahtumanjärjestäjiä tunnistamaan niiden päästölähteet. Keskeisimpien päästölähteiden tunnistaminen helpottaa entistä ilmastoystävällisempien tapahtumien suunnittelua.

- Moni matkailija haluaa pienentää hiilijalanjälkeään ja on tutkitusti entistä kiinnostuneempia tapahtumien kestävyydestä. Hiilikysymys on tärkeä osa kestävää matkailua ja laskurin käyttö antaa tapahtumajärjestäjille käytännön työkaluja, kertoo tiimipäällikkö Pirita Kuikka Helsingin kaupungilta.

Tavoitteena on olla maailman kestävin matkailukohde

Helsinki toteuttaa Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaa, joka on laadittu vuosille 2022–2026. Toimintaohjelmassa ympäristön kestävyys ja hiilineutraalius on nostettu kehittämisen kärkeen ja matkailu- ja tapahtumatoiminnan kestävyys nähdään Helsingille hyvänä erottautumistekijänä ja kilpailuetuna. Helsingin kaupungin tavoitteena onkin olla maailman kestävin matkailukohde. Tässä myös hiilijalanjälkilaskurin käyttöönotolla on oma tärkeä roolinsa.

Tapahtumien hiilijalanjälkilaskuri kuvaa tapahtuman aiheuttamaa vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Vaikutusta mitataan kasvihuonekaasupäästöjen muodostumisella, joista merkittävimmät ovat hiilidioksidi, metaani ja typpioksiduuli. Hiilijalanjäljen laskenta koostuu laskurissa kuudesta osa-alueesta, jotka on tunnistettu tapahtumien merkittävimmiksi päästötekijöiksi. Osa-alueita ovat liikenne ja kuljetukset, energiankulutus, ruoka, jätteet, hankinnat ja majoittuminen. Laskurin toteutuksesta on vastannut Sitowise Oy ja se pohjautuu elinkaariarvioinnin periaatteisiin sekä Greenhouse Gas Protocol –ohjeistukseen.

Sideways-festivaali haluaa olla esimerkki kestävään tapahtumajärjestämiseen

Sideways on Helsingin festarikesän avaava kolmipäiväinen festivaali, joka järjestetään Nordenskjöldinkadun jäähallin ympäristössä. Festivaalin laajan musiikkiohjelmiston pääesiintyjiä ovat muun muassa Interpol, Phoenix, Fever Ray, Paperi T ja Anna Puu. Musiikin ohella Sidewaysissa pääsee osallistumaan myös muun muassa kotibileisiin, pelaamaan japanilaisia arcade-pelejä, laulamaan karaokea ja osallistumaan työpajoihin. Festivaalikokonaisuuden täydentää laadukas ruoka- ja juomatarjonta.

- Hiilijalanjälkilaskurin käyttö on Sidewaysille tärkeää, sillä se mahdollistaa ympäristöön jättämämme vaikutuksen seurannan tarkasti. Laskurin avulla voimme löytää hiilijalanjälkeämme tarpeettomasti kasvattavia tekijöitä ja karsia niitä tulevaisuudessa. Niin voimme tehdä tapahtumastamme kestävämmän ja ympäristöystävällisemmän, toteaa Sidewaysin tuotantopäällikkö Mikael Neves.

Viime vuonna Sideways saavutti festivaalin historian yleisöennätykseen, sillä kolmen päivän aikana festivaaleilla vieraili runsaat 26 000 kävijää. Monipuolisessa Sideways-festivaalissa voikin kokea Helsingin parhaat puolet yhden viikonlopun aikana. Helsingin kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani.