Helsinki sijoittui kolmanneksi EU-kaupunkien yhdenvertaisuuskilpailussa 

Helsinki sijoittui kolmanneksi Euroopan komission European Capitals of Inclusion and Diversity 2023 -kilpailussa. Voitto meni Espanjan Terrassaan ja toiseksi sijoittui Bryssel. Tuomaristolta Helsinki sai kiitosta erityisesti vahvoista rakenteista ja linjauksista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi.
Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna (kuvassa vasemmalla vastaanotti Helsingin palkinnon Brysselissä torstaina.  Kuva: European Capitals of Inclusion and Diversity Award 2023
Kansliapäällikkö Sami Sarvilinna (kuvassa vasemmalla vastaanotti Helsingin palkinnon Brysselissä torstaina. Kuva: European Capitals of Inclusion and Diversity Award 2023

Kilpailu on suunnattu kaikille EU-maiden paikallisviranomaisille, jotka ovat sitoutuneet rakentamaan oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa edistämällä monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta erityisesti koskien sukupuolta, etnistä alkuperää, uskontoa ja vakaumusta, vammaisuutta, sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuulumista ja ikää. Kilpailu on osa EU:n rasismin vastaista toimintaohjelmaa ja HLBTIQ-strategiaa ja se järjestettiin nyt toista kertaa. 

Helsinki kilpaili yli 50 000 asukkaan kaupunkien luokassa 39 muun kaupungin kanssa. Voittaja oli espanjalainen Terrassa ja toiseksi sijoittui Bryssel. Kilpailussa palkittiin kolme parasta myös alle 50 000 asukkaan kaupunkien luokassa. Voittaja oli espanjalainen La Zarza.

– Olemme ylpeitä ja iloisia siitä, että Helsingin laaja-alainen työ yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi saa kansainvälistä tunnustusta, sanoo kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Sarvilinna edusti Helsinkiä palkintojenjakoseremoniassa Brysselissä 27. huhtikuuta.

– Silti on selvää, että tässä työssä ei olla koskaan valmiita, vaan tekoja tarvitaan joka päivä, Sarvilinna muistuttaa.

Tuomariston perusteluissa Helsinki sai kiitosta erityisesti vahvoista rakenteista ja linjauksista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi, sateenkaariväen osallisuuden edistämisestä, henkilöstön antirasistisista koulutuksista ja digituen tarjoamisesta laajasti. Erityisesti esille nostettiin Digiystävä-hankepilotti, jonka tavoitteena oli vahvistaa ikääntyneiden digitaitoja. 

Palkinnot jakanut Euroopan unionin tasa-arvokomissaari Helena Dalli korosti puheessaan, että moninaisessa Euroopassa jokaisen on voitava tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi.

Kilpailussa on lisäksi vuosittain vaihtuva palkintokategoria, joka tänä vuonna oli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman edistäminen. Siinä ensimmäiselle sijalle tuli Gdansk Puolasta.  Gdanskiin meni myös kilpailun yleisöäänestyksen voitto.
 
Kaiken kaikkiaan European Capitals of Inclusion and Diversity 2023 -kilpailuun osallistui 74 kaupunkia tai aluetta.  

Yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistäminen on koko kaupungin asia

Helsingin sitoutuminen yhdenvertaisuuden, sukupuolten tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja osallisuuden edistämiseen on kirjattu sekä kaupungin strategiaan että eettisiin periaatteisiin ja niihin liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä sisältyy moniin kaupungin ohjelmiin, suunnitelmiin ja linjauksiin. Kaupungilla on lisäksi erilliset henkilöstön ja palvelujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, joihin on koottu merkittävä määrä toimenpiteitä nimenomaan yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Suunnitelmia päivitetään vähintään valtuustokausittain. 

Hyviä esimerkkejä eri väestöryhmien yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisestä löytyy kaikkialta kaupunkiorganisaatiosta, kuten ikäerityinen maahanmuuttajatyö, 6-9-luokkalaisten sateenkaarityöpajat, nuorisopalveluiden antirasistinen kehittäminen, julkisen liikenteen esteettömyysratkaisut ja anonyymin rekrytoinnin käyttö. Kaupungilla on panostettu myös normitietoisen eli helsinkiläisten moninaisuuden huomioivan viestinnän vahvistamiseen. 

Sinua voisi kiinnostaa