Helsinki kartoittaa tekoälyn tuomia hyötyjä erilaisissa työtehtävissä

Valikoitu joukko Helsingin kaupungin työntekijöitä kokeilee tänä vuonna uuden Microsoft Copilot -tekoälytyökalun käyttöä. Copilot on M365-työympäristön sovelluksiin integroitu työkalu, joka hyödyntää generatiivista tekoälyä ja koneoppimista. Copilotin avulla voi esimerkiksi hallita tiedostoja, luoda esityksiä ja helpottaa sähköpostin ylikuormitusta.
Helsingin Copilot-kokeilun tavoitteena on kehittää kaupungin työntekijöiden osaamista ja ymmärrystä tekoälystä yleisesti sekä tukea sen hyödyntämistä.   Kuva: Juho Kuva
Helsingin Copilot-kokeilun tavoitteena on kehittää kaupungin työntekijöiden osaamista ja ymmärrystä tekoälystä yleisesti sekä tukea sen hyödyntämistä. Kuva: Juho Kuva

Helsinki haluaa testata uusia teknologioita ja näyttää suuntaa oman toiminnan tuottavuuden parantamisessa. Kokeilun tavoitteena on myös kehittää kaupungin työntekijöiden osaamista ja ymmärrystä tekoälystä yleisesti sekä tukea sen hyödyntämistä.  

Copilot-kokeilu kestää tammikuusta lokakuuhun ja siihen osallistuu yhteensä 1 000 työntekijää eri puolilta kaupungin organisaatiota. Kokeiluun osallistuu tiimejä, joiden työhön kuuluu paljon M365-työkalujen, kuten esimerkiksi Teamsin tai Wordin, käyttöä. Uuteen teknologiaan liittyy vielä lainsäädännöllisiä ja tietosuojaan liittyviä ratkaistavia kysymyksiä ja siksi tiimit, jotka käsittelevät henkilötietoja tai ovat suorassa kontaktissa kaupunkilaisiin, on rajattu kokeilun ulkopuolelle. Tekoälyä ei myöskään hyödynnetä rekrytoinneissa.

— Tavoitteenamme on saada oppeja, millaista hyötyä Copilotista saa tietotyön tehostamisessa ja millaisissa työtehtävissä työkalu palvelee parhaiten. Copilot-kokeilullamme olemme edelläkävijöitä Suomessa, sillä pääsemme ensimmäisten joukossa testaamaan sitä, sanoo tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen Helsingin kaupungilta. 

Helsingin kaupunki noudattaa datan ja tekoälyn käytössä määrittelemiään eettisiä periaatteita.  Eettisiä periaatteita on kahdeksan. Ne ovat ihmislähtöisyys, läpinäkyvyys, selitettävyys, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus, vastuu ja luottamus, yksityisyys, turvallisuus sekä ihmisen kontrolli tekoälyn toiminnasta.