Helsinki haluaa parantaa työnhakijoiden digitaitoja – tavoitteena parantaa työllistymismahdollisuuksia ja elämänlaatua

Korona-aika nosti korostetusti esiin kaupunkilaisten digitaitojen tarpeen, sillä pandemian aikana monet palvelut sulkeutuivat täysin tai ne siirtyivät verkkoon. Kaikilla kaupunkilaisilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käyttää digitaalisia palveluita joko osaamisen puutteen tai varattomuuden takia. Siksi Helsingin kaupunki järjestää kohdennetusti digitaitokursseja työnhakijoille. Kurssien tarkoituksena on parantaa kaupungin työllisyyspalveluiden asiakkaiden työllistymismahdollisuuksia sekä elämänlaatua. Helsinkiläisten digitaitoja kehittävä Digityöelämää-hanke alkoi keväällä 2022.
Digitaidot ovat tärkeä tekijä työllistymisessä. Kuva: Matti Pyykkö
Digitaidot ovat tärkeä tekijä työllistymisessä. Kuva: Matti Pyykkö

Oman laitteen puuttuminen, motivaation puute tai heikko suomen kielen taito voivat heikentää digitaitojen oppimismahdollisuuksia. Digityöelämää-hankkeessa panostetaankin erityisesti näihin osa-alueisiin. Helsingin kaupungin järjestämillä kursseilla tarjotaan osallistujille myös laitteet digitaitojen harjoittelua varten. Uutta onkin, että kurssilla käytettävät puhelimet saa viedä myös kotiin ja kurssin suorittamisen jälkeen osallistujat saavat älypuhelimen veloituksetta itselleen. Näin varmistetaan digitaalisen osallisuuden vahvistuminen myös kurssin jälkeen. Kurssilla syttyvää motivaatiota kasvatetaan liittämällä digitaitojen harjoittelu osallistujien omiin mielenkiinnon kohteisiin.

Digitaidot ovat tärkeä tekijä työllistymisessä

- Helsingin kaupungille on tärkeää tukea kaikkia niitä toimenpiteitä, joiden avulla helsinkiläisten todennäköisyys työllistyä paranee. Sillä kun ihmiset saavat töitä, myös hyvinvointi kasvaa. Digitaidot ovat usein yksi keskeinen tekijä työllistymisessä, summaa Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden va. johtaja Annukka Sorjonen.

Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan tavoitteena on, että kaupunkilaisten todennäköisyys työllistyä paranee ja yritykset saavat riittävästi osaavaa työvoimaa. Heikosti suomea osaavat henkilöt jäävät kuitenkin helposti digitaalisten palveluiden ja verkkoon siirtyneiden työmarkkinoiden ulkopuolelle. Digityöelämää-hanketta onkin kehitetty erityisesti asiakkaiden tarpeita kuunnellen ja opetusta järjestetään kohdennetusti myös heille, joilla suomen kielen taitoa ei vielä ole tai se on heikko. Kurssien opetuskielinä ovat suomi, somali, arabia sekä englanti. Myös muita opetuskieliä järjestetään tarvittaessa. Hankkeessa huomioidaan myös tarpeet vain naisille suunnatuista palveluista ja se järjestää pelkästään naisille tarkoitettuja ryhmiä.

Lähes 90 % kurssin käyneistä koki oppineensa työnhaussa hyödyllisiä taitoja

Digitaitokurssit alkoivat toukokuun 2022 lopulla ja ne jatkuvat vuoden 2023 kesään asti. Lokakuun puoliväliin mennessä Digityöelämää-kurssin on käynyt jo 89 henkilöä. Kursseilla kerätyn palautteen mukaan lähes 90 % kurssilaisista on kokenut oppineensa uusia ja työnhaussa hyödyllisiä taitoja.

- Haluamme todella, että kurssille osallistumisesta on hyötyä ja kurssin käyneiden palaute onkin ollut myönteistä. Kurssin aikana käydään läpi työnhakemisen digitaidot, kuten työhakemuksen lähettäminen sähköpostitse. Lisäksi kursseilla opetellaan paljon arkea helpottavia ja yksilön hyvinvointia edistäviä digitaitoja unohtamatta kurssien sosiaalista vaikutusta, joka on ollut monelle kurssilaiselle tärkeää, kertoo Digityöelämää-hankkeen projektipäällikkö Joonas Rentola.

Digityöelämää-hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja sen toteuttaa Helsingin kaupunki. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia vuosien 2022 ja 2023 aikana. Kursseille ilmoittaudutaan työnhakijan oman vastuuasiantuntijan kautta.

Lisätietoa hankkeesta löydät sen sivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)