Alvar Aalto -mitalisti 2024 julkistetaan elokuussa – Helsinki mukana mitalitoimikunnassa

Kansainvälinen Alvar Aalto -mitali jaetaan 22. elokuuta Jyväskylässä järjestettävän Alvar Aalto -symposiumin yhteydessä. Arvostettu arkkitehtuurialan palkinto jaetaan nyt viidennentoista kerran. Helsingin kaupunki on mukana mitalitoimikunnassa vaikuttamassa mitalistin valinneen juryn kokoonpanoon.
Finlandia-talo on yksi Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista Helsingissä.  Kuva: Rune Snellman
Finlandia-talo on yksi Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista Helsingissä. Kuva: Rune Snellman

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa, arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet arkkitehtuurin alalla. Kansainvälisesti arvostettu palkinto jaetaan kolmen vuoden välein.

- Helsingillä on pitkään ollut kunnia olla mukana mitalitoimikunnassa vaikuttamassa tähän kansainvälisesti erittäin arvostettuun arkkitehtuuripalkintoon. Ehdottamamme juryn jäsen, Malmön kaupunginarkkitehti Finn Williams, tuo juryyn kaupunkien ajankohtaisten arkkitehtuuriteemojen näkökulmaa, kertoo toimikunnassa vaikuttanut Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

- Palkinnon jakaminen osuu myös erityisen merkittävään vuoteen arkkitehtuurin merkityksen ja myös Aallon perinnön vaalimisen näkökulmasta, kun meillä on valmistumassa kaupungin oma arkkitehtuuriohjelma ja Finlandia-talo avautuu peruskorjauksen jälkeen ensi vuonna.

Alvar Aalto -mitalistin valinnasta vastaa nimekäs jury, johon kuuluvat arkkitehtuurin professori Sharon Johnston (Johnston Marklee & Associates, Los Angeles) Yhdysvalloista, kaupunginarkkitehti Finn Williams (Malmö) Ruotsista sekä arkkitehti, toimittaja Tarja Nurmi (Helsinki) ja arkkitehti Erkko Aarti (AOR Architects, Helsinki) Suomesta. Tuomariston puheenjohtajana toimii arkkitehti Yvonne Farrell Irlannista (Grafton Architects, Dublin).

Tämän vuoden tuomaristo on pohtinut työskennellessään erityisesti sitä, millaisen viestin mitalistin valinta välittää arkkitehtikunnalle ja laajemmin suurelle yleisölle. Jury on jakanut yksimielisen näkemyksensä siitä, että se haluaa valinnallaan painottaa arkkitehtuuria, jossa näkyy luonnon ja käsityön arvostus sekä paikallisen identiteetin tuntemus ja kunnioitus. Tuomariston huomioissa korostuvat myös arkkitehtuurin hahmottaminen fyysisesti ja emotionaalisesti koettavana tilana, sekä valon käsittelyn taito – elementti, jonka Aalto hallitsi erityisen taitavasti rakennuksissaan.

Palkinto ojennetaan mitalistille Alvar Aalto -mitalin julkistamistilaisuudessa 22.8.2024 Jyväskylän yliopiston päärakennuksella. Alvar Aalto -mitalistista kertovaan videoon voi tutustua paikan päällä tilaisuudessa. Mitalistin suunnittelutyötä laajemmin esittelevä näyttely nähdään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tiloissa Helsingissä keväällä 2025.