Espan lavan kausi käynnistyy 16.5. – läpi kesän tarjolla monipuolisesti musiikkia, tanssia ja sirkusta

Kesäisen Helsingin keskus on Espan lava, jonka ohjelma on tänäkin vuonna ennätyksellisen monipuolinen. Ohjelmassa on lähes 250 esitystä kaiken ikäisille aina 31.8. asti. Kesän aikana Espan lavalla nähdään muun muassa Arja Saijonmaa, Samae Koskinen ja Paleface. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.
Kesäisen Helsingin keskus on Espan lava, jolla nähdään tänäkin vuonna ohjelmaa läpi kesän viitenä päivänä viikossa. Kuva: Jussi Hellsten
Kesäisen Helsingin keskus on Espan lava, jolla nähdään tänäkin vuonna ohjelmaa läpi kesän viitenä päivänä viikossa. Kuva: Jussi Hellsten

Espan lavan avajaiskonsertti torstaina 16.5. käynnistää monipuolisen kulttuurikesän aivan Helsingin ytimessä. Tänä kesänä Espalla nähdään ja kuullaan jazzia, kansanmusiikkia, popia, etnoa, rockia, klassista, tanssia ja sirkusta. Heinä-elokuussa järjestetään suositut teemaviikot Jazz-Espa ja Etno-Espa ja kesän aikana kuullaan puolustusvoimien soittokuntien MIL-Espa-sarja, joka alkaa perjantaina 24.5. Ilmavoimien Big Bandin ja Sami Pitkämön Ray Charles -tribuuttikonsertilla. Kesän ohjelmassa ovat tuttuun tapaan myös Helsinki-päivän ja Taiteiden yön konsertit.

Perjantaina 17.5. käynnistyvissä viikoittaisissa Open Stage -konserteissa esiintyvät intohimoiset harrastajat tai vielä läpimurtoaan odottavat artistit. Open Stagella esiintyy kesän aikana 49 artistia tai yhtyettä, muun muassa progebändi Overhead 6.6. ja klassista ja kevyttä musiikkia yhdistävä Elias Nieminen Ensemble 11.7.

Avajaisissa torstaina 16.5. lavalle nousevat klo 17 alkaen indie-elektropop-artisti Iris Kukka, huuliharppukvartetti Sväng ja jazzlaulaja Anna Inginmaa.

Kesäkuussa konsertoivat muun muassa Arja Saijonmaa, Meta4 ja Samae Koskinen

Kesäkuussa Espan lavalla kuullaan kuumia kansainvälisiä rytmejä, kun lavalle nousee chileläinen fuusiobändi Calle Mambo (7.6.). Juhannusviikolla suomalaisen musiikkitaivaan kestotähti Arja Saijonmaa (19.6) konsertoi ensimmäistä kertaa Espan lavalla, ja Seurasaarisäätiö järjestää kansantanssi- ja musiikkitapahtuman. Juuri uuden levyn julkaisut Samae Koskinen nähdään Espalla 14.6., ja samana päivänä punkrockia puistoon kajauttaa Tumppi Varonen. Toisenlaisiin tunnelmiin kaihoisalla fadolla vie Kirsi Poutanen (28.6.) ja janon klassiseen musiikkiin sammuttaa legendaarinen Meta4 (2.6.).

Heinäkuussa lavalle nousevat esimerkiksi Paleface, Jaakko Ryhänen ja Jyrki Anttila

Heinäkuussa kesäkansaa viihdyttävät Paleface ja Laulava Unioni (12.7.), ja rockia tykittää Knucklebone Oscar. Heinäkuussa ohjelmansa Espan lavalle tuo myös kansainvälinen Tall Ships Races -purjehdustapahtuma. Yksi kauden mielenkiintoisimpia sessioita on kuningasbasso Jaakko Ryhäsen leikkimielinen laulun mestariluokka, jossa tähtioppilaana loistaa tenori Jyrki Anttila (17.7). Kuun puolivälissä kaikilla on lupa helähtää laulamaan, kun Sulasol masinoi lavalle yhteislaulutuokion (15.7.). Tangohenkisiä viihdyttää Teijo Lindström (24.7.) ja indiepopista innostuneita Satu Lii (19.7.).

Elokuussa sykähdyttävät Jazz-Espa ja Etno-Espa

Elokuun ensimmäisen puoliskon ajan lavaa isännöivät Jazz-Espa-festivaali 29.7.–3.8. ja Etno-Espa-festivaali 5.–15.8. Festivaalien ohjelmassa esiintyvät muun muassa tummasävyisestä jazzista tunnettu Selma Savolainen Horror Vacui -kokoonpanoineen, kolttasaamenkielinen Suõmmkar ja iranilainen Mehrnoosh. Taiteiden yössä sykähdyttää juuri Etno-Emmalla palkittu Vilma Jää. Elokuun loppupuolella esiintyvät Liisa Akimof (30.8.) ja Leija Lautamaja (31.8.).

Lapsiperheet voivat kohdata Espalla muun muassa Aarne Alligaattorin sekä Mimin ja Kukun

Lapsiperheet on huomioitu Espan lavan ohjelmassa pitkin kesää. Toukokuussa nähdään pitkin Eurooppaa ilahduttanut Simon Circusin We Are the Champions -sirkusesitys (19.5.). Kesäkuussa lapsia villitsee supersuosittu Aarne Alligaattori (16.6.). Heinäkuussa lapsille on luvassa Sibeliusta sellisti Jussi Makkosen taituroimana (1.7.), ja lauantaina 27.7. lavan valtaavat ikisuosikit Mimi ja Kuku. Elokuussa perheen pienimpiä ilahduttaa muun muassa Helsingin Poliisisoittokunnan lastenyhtye Nallekopla (28.8.).

Espan lavan kesän päättäjäisiä vietetään 31.8. Kesän kaikki tapahtumat julkaistaan osoitteessa www.espanlava.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).