Yli 50 purjealusta saapuu Helsinkiin heinäkuussa – The Tall Ships Races korostaa Itämeren suojelun tärkeyttä

Kansainvälinen purjehdustapahtuma The Tall Ships Races Helsinki 2024 tuo suuret purjelaivat ympäri maailmaa Helsinkiin 4. –7. heinäkuuta. Luvassa on runsaasti monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Tapahtuman teemana on Itämeri ja sen suojelu.
Tall Ships Races järjestettiin Helsingissä edellisen kerran vuonna 2013. Kuva: Lauri Rotko
Tall Ships Races järjestettiin Helsingissä edellisen kerran vuonna 2013. Kuva: Lauri Rotko

Tall Ships Races on vuosittainen suurten purjelaivojen kilpailu, joka järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Tänä vuonna Helsinki on yksi järjestäjäkaupungeista yhdessä Turun ja Maarianhaminan, Tallinnan, Liettuan Klaipedan ja Puolan Szczecinin kanssa. Helsinki on toiminut Tall Ships Races -kilpailujen kohdesatamana vuosina 1972, 1988, 2000 ja viimeksi vuonna 2013. 

Puolalainen Dar Mlodziezy -alus on yksi tapahtuman näyttävimmistä. Kuva: Sail Training International
Puolalainen Dar Mlodziezy -alus on yksi tapahtuman näyttävimmistä. Kuva: Sail Training International

Vetonaulana yli 100-metrinen alus Puolasta

Eteläsatamasta Halkolaiturille ulottuvalle tapahtuma-alueelle saapuu yhteensä 54 purjelaivaa. Erityisiä vetonauloja ovat tapahtuman näyttävin, yli 100-metrinen Dar Mlodziezy -alus Puolasta sekä brasilialainen Cisne Branco, joka vieraili Helsingissä myös edellisen tapahtuman yhteydessä vuonna 2013. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua aluksiin tapahtuma-alueella.

Skidit-disko on tuttu lapsiyleisölle esimerkiksi Helsinki-päivän ohjelmasta. Kuva: Petri Anttila
Skidit-disko on tuttu lapsiyleisölle esimerkiksi Helsinki-päivän ohjelmasta. Kuva: Petri Anttila

Ohjelmaa myös perheen pienimmille 

Katajanokan puistoalueelle rakentuu oma Lasten uutisten puisto yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa. Tapahtumapäivinä lapsia viihdyttävät Skidit-disko, Mimmit sekä vatsastapuhuja Sari Aalto. Lisäksi Taikuri Kari hämmästyttää perheen pienimpiä taikatempuillaan. Tekemistä kesäpäiviin tarjoavat myös lapsille suunnatut työpajat.  

Yksi näkyvimmistä ohjelmanumeroista on perjantaina 5. heinäkuuta Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin kulkeva Crew Parade. Kaikkien alusten miehistöt kokoontuvat Senaatintorille, josta näyttävä ja riehakas paraati kulkee keskustan halki. Paraati huipentuu Lasipalatsin aukiolla pidettävään palkintojenjakotilaisuuteen, jossa parhaat miehistöt palkitaan. Aukiolla esiintyvät Dj hapan korppu ja lapsi- ja nuorisokuoro Vivace.

Itämeripaneeli tuo asiantuntijat yhteisen asian äärelle

Kaupungintalon tapahtumatorilla kuullaan kahden ensimmäisen tapahtumapäivän aikana asiaa Itämerestä ja sen tilasta. Torstain teemana on Kestävä tulevaisuus menestyvässä liiketoimintastrategiassa, jolloin yleisöä aiheen pariin johdattavat  Helsingin kaupungin projektipäällikkö Kati Kauppi, Hiilivapaa Suomen kampanjakoordinaattori Valtteri Moilanen ja erikoisasiantuntija Nani Pajunen Turun ammattikorkeakoulusta. Oman puheenvuoronsa pitää Elokapina. Puheohjelman juontaa Tom Nylund. Perjantain ohjelma tapahtumatorilla huipentuu Itämeripaneeliin.  

– Haluamme lisätä tietoisuutta Itämerestä ja sen suojelun tärkeydestä. Monipuolisen asiantuntijaohjelman kautta saamme eri näkökulmat kuuluviin. Timo Lassy Trio viihdyttää ravintola-alueen asiakkaita Katajanokalla Allas Sea Poolin vieressä ja myös lapsille on tekemistä omalla puistoalueella, kertoo tapahtuman ohjelmatuottaja Juuso Liukkonen

Itämeri ja sen suojelu on vahvasti läsnä Tall Ships Racessa. Kuva: 110th Street Productions
Itämeri ja sen suojelu on vahvasti läsnä Tall Ships Racessa. Kuva: 110th Street Productions

Tapahtuman pääpaino nuorisotyössä  

Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin Helsingissä 11 vuotta sitten. Tuolloin tapahtumaan osallistui 100 alusta eri puolilta maailmaa ja yhteensä noin 500 000 kävijää. Myös tämän vuoden tapahtumaan odotetaan satojatuhansia kävijöitä.  

Tall Ships Races -tapahtuman järjestäjänä toimii vuonna 1956 Lontoossa perustettu aatteellinen järjestö Sail Training International (STI). Pääpaino tapahtumassa ei ole kilpailussa vaan nuorisotyössä. Tavoitteena on edistää nuorten koulutusta ja yhteistyötä kansallisuuteen, kulttuuritaustaan, uskontoon ja sosiaaliseen taustaan katsomatta. 

Helsinki lähettää tapahtumassa 100 helsinkiläistä 15–25-vuotiasta nuorta purjehtimaan kilpailuun osallistuville aluksille. The Tall Ships Races Helsinki -tapahtuman järjestää Helsingin tapahtumasäätiö, joka vastaa Helsingin kaupungin tapahtumatuotannoista.