Hanasaaren voimalaitoksen ovet aukeavat yleisölle Helsinki-päivänä

Helsingin kaupunki ja energiayhtiö Helen yhteistyössä Open House Helsingin kanssa järjestävät Hanasaaren suljettuun hiilivoimalaitokseen yleisökierroksia Helsinki-päivänä 12.6. Opastetuilla kierroksilla tutustutaan Hanasaari B-voimalaitokseen ja sen historiaan.
Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan asemakaavan muutoksen Hanasaareen voimalaitoksen vieressä sijaitsevaan Energiakortteliin. Kuva: Paavo Jantunen
Hanasaaren voimalaitos valmistui vuonna 1974. Kuva: Paavo Jantunen

Kaupungin omistama energiayhtiö Helen lopetti energiantuotannon Hanasaaren hiilivoimalaitoksessa 1.4.2023.

Helsinki-päivänä 12.6. voimalaitoksen alueelle järjestetään yhteensä kymmenen opastettua kävelykierrosta, joilla pääsee tutustumaan Hanasaari B-voimalaitokseen ja esittämään kysymyksiä oppaille. Yleisökierrosten osallistujamäärä on täynnä.

Kierrokset toteutetaan Helsingin kaupungin, Helenin ja Open House Helsingin yhteistyönä. 

Arvokkaan rakennuksen uutta käyttöä selvitetään

Arkkitehti Timo Penttilän suunnittelema Hanasaaren B-voimalaitos aloitti toimintansa vuonna 1974. Lähes 50-vuotiaasta rakennuksesta on tullut helsinkiläisille hyvin tuttu maamerkki. Tällä hetkellä voimalaitoksen tiloissa on käynnissä sisätilojen turvallistamiseen ja purkuun liittyviä valmistelevia töitä.

Kaupunki selvittää kulttuurihistoriallisesti arvokkaan voimalaitosrakennuksen mahdollisia uusia käyttötarkoituksia.

Voimalaitoskäytöstä vapautunut Hanasaari B herättää runsaasti kiinnostusta. Olemme iloisia voidessamme nyt tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua tähän ainutlaatuiseen voimalaitosrakennukseen, iloitsee Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.

Myös Hanasaaren kärjessä oleva kivihiilikasa tyhjennetään ja koko alue vapautuu kaupunkirakentamisen käyttöön. Parhaillaan valmisteilla olevalla asemakaavan muutoksella mahdollistetaan alueelle kerrostalovaltaista asuinrakentamista. Vanha voimalarakennus ei kuulu muutoksen kohteena olevaan kaava-alueeseen.

Helsingin päästöt laskivat merkittävästi sulkemisen ansiosta

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kaupunginvaltuusto päätti Hanasaaren hiilivoimalaitoksen sulkemisesta vuonna 2015.

Voimalan toiminnan päättymisen myötä kaupungin kokonaispäästöt laskevat noin 20 prosenttia ja Helenin hiilidioksidipäästöt putosivat 40 prosenttia. Hanasaari on tuottanut viime vuosina noin kaksi prosenttia koko Suomen päästöistä, joten sulkemisen vaikutukset ovat merkittävät myös valtakunnallisella tasolla.