Vuosaaressa alkoi robottibussikokeilu − tavoitteena parantaa Aurinkolahden saavutettavuutta

Vuosaaressa on aloitettu robottibussikokeilu. Uutta linjaa 90R operoi itseajava sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa.
Robottibussi ajaa tiellä syksyisten puiden vierestä.

Vuosaaressa on aloitettu robottibussikokeilu. Uutta linjaa 90R operoi itseajava sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa.

Tavoitteena on parantaa Aurinkolahden saavutettavuutta ja ajaa aiempia kokeiluja suuremmilla keskinopeuksilla. Kokeilu kestää marraskuun loppuun asti. Palvelu on matkustajille ilmainen. Ajoneuvossa on mukana turvakuljettaja, joka valvoo toimintaa.
Kokeilua operoivalla Roboridella on valmiudet muokata tarvittaessa robottibussin reittiä ja palvelukokemusta aiempia kokeiluja nopeammin.

Maanantaista perjantaihin robottibussi ajaa reittiä linjanumerolla 90R kello 8-12 ja 16-20 (välissä neljän tunnin lataustauko) HSL:n Reittioppaasssa näkyvien aikataulujen mukaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kyydissä pyydetään noudattamaan joukkoliikenteen koronasuosituksia, muun muassa käyttämään kasvomaskia.

Viikonloppuisin robottibussin voi tilata ennalta määritellyn reitin varrella sijaitseville pysäkeille kello 9-12 ja 15-18 välillä (välissä kolmen tunnin lataustauko). Kutsutoiminnon tarkoituksena on tarjota tarpeeseen tilattava palvelu, jolloin kuusipaikkainen robottibussi ei aja turhaan. Kutsutoiminto vaatii älylaitteella tapahtuvan sovelluksen käyttöä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kutsuttavan bussin kyydissä on myös turvakuljettaja.

Helsingin kaupunki on luovuttanut väliaikaisesti kadunvarsien pysäköintipaikkoja Vuosaaren reitin molemmista päistä robottibussin päätepysäkeiksi, joilla robottibussi odottaa kutsuja. Vuosaaren terveysasemalla on bussin ajoakkujen latauspaikka.

Robottibussikokeilua operoi suomalainen Roboride. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virum Helsingin ja Metropolia ammattikorkeakoulun älykäs liikkuminen -innovaatiokeskittymän kanssa.

Kuva: Metropolia/Eetu Rutanen