Uusia ratkaisuja Helsingin kaupungin työntekijöiden asumisen tueksi

Kaupunginhallitus päätti 5.2.2024, että palvelussuhdeasuntojen vuokrasopimukset muutetaan tavallisiksi toistaiseksi voimassa oleviksi vuokrasopimuksiksi 1.1.2025 alkaen.
Nykyisten palvelussuhdeasuntojen vuokrasopimukset muutetaan tavallisiksi toistaiseksi voimassa oleviksi vuokrasopimuksiksi, jotka eivät enää ole sidoksissa palvelussuhteen kestoon. Kuva: Jussi Hellsten.
Nykyisten palvelussuhdeasuntojen vuokrasopimukset muutetaan tavallisiksi toistaiseksi voimassa oleviksi vuokrasopimuksiksi, jotka eivät enää ole sidoksissa palvelussuhteen kestoon. Kuva: Jussi Hellsten.

Kaikille Helsingin kaupungin työntekijöille tarjotaan mahdollisuus hakea asuntoa kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Auroranlinnan kautta. Jatkossa vuokrasopimukset solmitaan tavallisiksi vuokrasopimuksiksi, jolloin asunnossa saa jatkaa asumista myös työsuhteen päätyttyä tai eläkkeelle jäämisen jälkeen.  

Lisäksi kaupunki tukee työllistymistä kaupungille uudella asumisen ratkaisuihin keskittyvällä neuvontapalvelulla. Muutokset astuvat voimaan vuoden 2025 alussa.

Jatkossa työntekijöillemme on tarjolla aiempaa enemmän ja monipuolisemmin asuntoja, eikä asumista ole rajoitettu työsuhteen kestoon. Lisäksi on hienoa, että voimme tukea uusien työntekijöiden asettumista Helsinkiin uudella neuvontapalvelulla, toteaa henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi muutoksen tuomista parannuksista.

Tähän asti kaupunki on välivuokrannut asuntoja Auroranlinnalta varmistaakseen, että henkilöstölle on riittävästi asuntoja tarjolla. Muutoksen myötä välivuokrauksesta luovutaan ja asuntojen riittävyys kaupungin työntekijöille varmistetaan priorisoimalla heidät Auroranlinnan asukasvalinnoissa.

– Pidän hyvänä, että työntekijöiden asumisen kokonaisuus ja hallinnointi selkeytyvät. Samalla saamme palvelut järjestettyä taloudellisemmin, kun tyhjinä olevista asunnoista aiheutuvat kustannukset vähenevät selvästi, sanoo pormestari Juhana Vartiainen.

Miten muutos näkyy nykyisille vuokralaisille

Nykyisten palvelussuhdeasuntojen vuokrasopimukset muutetaan tavallisiksi toistaiseksi voimassa oleviksi vuokrasopimuksiksi, jotka eivät enää ole sidoksissa palvelussuhteen kestoon. Vuokrasopimusten siirrosta ei aiheudu tavanomaisten vuokrantarkistusten lisäksi ylimääräisiä muutoksia vuokriin. Nykyisiin vuokralaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä kirjeellä, jossa annetaan toimintaohjeet.