Tukholmanpuiston kunnostus alkaa

Helsingin kaupunki aloittaa Meilahden kaupunginosassa sijaitsevan Tukholmanpuiston rakentamisen tammi–helmikuun vaihteessa. Tukholmankadun ja Pihlajatien risteyksen kupeessa sijaitseva pieni taskupuisto ennallistetaan alkuperäistä suunnitelmaa mukaillen.
Havainnekuva Tukholmanpuistosta. Kuva: WSP
Havainnekuva Tukholmanpuistosta. Kuva: WSP

Tukholmanpuisto on osa kaksiosaista puistoa, jonka toisen osan muodostaa vastapäinen Rosina Heikelin puisto. Molemmat puistot on suunniteltu Bengt Schalinin toimiessa Helsingin kaupunginpuutarhurina (1946–1957). Puistot ovat kaupunkikuvallisesti, maisema-arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennettuja puistoja. 

Puisto kunnostetaan aikakautensa henkeä kunnioittaen

Kunnostustöiden yhteydessä puiston vihreä yleisilme ja hyväkuntoiset puut säilytetään hyväksytyn puistosuunnitelman mukaisesti. Samalla puistoon lisätään runsaasti istutuksia.

Myös puiston kulkuväylät uusitaan ja ne tulevat täyttämään esteettömyyden perustason vaatimukset. Puiston ytimeen muodostetaan aukio, jonka keskusaiheeksi siirretään Into Saxelinin Yllätys-veistos. Myös puiston länsipuolelle rakennetaan aukio, johon sijoitetaan kaupunkipyöräasema. Aukiot ja puistokäytävät päällystetään liuskekivellä aikakautensa hengen mukaisesti. Puistoon rakennetaan lisäksi valaistu pergola istuimineen.

Kunnostustöiden yhteydessä puistosta kaadetaan puita vuonna 2019 hyväksytyn puistosuunnitelman mukaisesti. Biologi on tarkastanut kaadettavat koivut viime syksynä. Urakan aikana tarkastetaan lisäksi puistossa kasvavia, ulkoisesti huonovointisia puita. Mikäli näiden puiden kunto on niin heikko, että ne jouduttaisiin kaatamaan noin kymmenen vuoden kuluessa, istutetaan niille uudet seuraajat jo tässä vaiheessa.

–Tukholmanpuistosta – kuten vastapäisestä Rosina Heikelin puistostakin – tulee alueensa pieni taskupuistohelmi. Puistoihin on istutettu runsaasti kasveja, joiden ideana on Bengt Schalinin suunnitteluperiaatteiden mukaisesti jatkuva kukinta, kertoo projektinjohtaja Tea Karjalainen kaupunkiympäristön toimialalta.

Vastapäisen puiston kunnostus lähestyy loppuaan – puita säilytettiin suunniteltua enemmän

Rosina Heikelin puiston peruskorjaus on jo pitkällä, ja rakentaminen jatkuu keväällä säiden salliessa. Puiston kunnostustöissä onnistuttiin säästämään suunniteltua enemmän vanhoja puita. Myös puiston käytävälinjoja muokattiin suunnitellusta puiden ja kallion vuoksi.

Sekä Tukholmanpuiston että Rosina Heikelin puiston ennakoidaan valmistuvan viimeistään vuoden loppuun mennessä.