Töitä teknologia-alalta osaamista lisäämällä ja päivittämällä

Teknologia-alalla on huutava pula työntekijöistä, ja työttöminä on alan ihmisiä, jotka tarvitsevat työllistyäkseen osaamisen päivitystä tai rohkaisua työnhakuun.
Playmore Games -yrityksen Anu Löfgren ja DigiPoint-hankkeen projektikoordinaattori Jaakko Hyytiä Playmore Gamesin tiloissa. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Teknologia-alalla on huutava pula työntekijöistä, ja työttöminä on alan ihmisiä, jotka tarvitsevat työllistyäkseen osaamisen päivitystä – tai rohkaisua työnhakuun. Apuun tulee Digitalents Helsingin työllisyyspalvelu.

Henna Haahti on harrastanut ohjelmointia koko ikänsä. Tänä keväänä yksi unelma on toteutumassa: hän pääsee kesätöihin unelmapaikkaan, Reaktorille.

Haahti kertoo, että iso apu töihin hakeutumisessa ja kesätyöpaikan saamisessa oli Digitalents Helsingissä kasvanut luottamus omiin kykyihin.

Digitalents Helsinki on kaupungin työllisyyspalvelu, jossa tehdään tietoteknologia- ja digitaalisen media-alan töitä sekä harjoitellaan yleisemminkin työelämätaitoja.

Haahti oli unelmoinut työstä ohjelmointialalla jo pidemmän aikaa, mutta häneltä puuttui usko omiin kykyihin ja rohkeus hakea alan töitä. Tarvittiin ulkopuolisia ihmisiä osoittamaan hänen vahvuutensa.

– Jo vuosi sitten keväällä mietin kesätyön hakemista Reaktorilta ja tein hakemukseen kuuluneen ennakkotehtävän. En kuitenkaan koskaan lähettänyt hakemusta.

– Tänä keväänä olin rohkeampi, tein hakemuksen ennakkotehtävän ja lähetin sen. Ennakkotehtävässä oli tuplasti enemmän haastetta kuin vuosi sitten, ja toteutuksessa tuli käytettyä monia eri ohjelmointikieliä.

Hän pohtii onnistuneensa ”ilmeisesti ihan hyvin”, koska kesätyöpaikka irtosi. Superhienoa olisi, jos hän saisi jatkaa töissä kesän jälkeen.

Haahti kehuu Digitalents Helsingin yhteisöllistä tukea.

– Ilmapiiri on tarkoituksellisesti tosi kannustava, ja sain apua myös CV:n tekemiseen ja työpaikkahaastatteluun.

6Aika DigiPoint kehittää toimintaa edelleen

Digitalents Helsinki oli alkuaan Helsingin kaupungin elinkeino-osaston innovaatiorahaston rahoittama hanke, mutta siitä saadut kokemukset olivat niin hyvät, että Helsingin kaupunki teki siitä pysyvän palvelun. Digitalents Helsinki ankkuroitui osaksi Stadin ammatti- ja aikuisopistoa vuoden 2020 alussa.

6Aika DigiPoint -hankkeessa Digitalents Helsinkiä on kehitetty edelleen ja saatu sen osaksi joustavat väyläopinnot Metropolia Ammattikorkeakouluun, joka on yksi hankkeen osatoteuttajista. DigiPoint- hanke on jatkoa vuoden 2019 päättyneelle 6Aika DigiPore-hankkeelle, joka keskittyi myös vastaamaan teknologia-alojen osaajapulaan. Tiedossa oli, että nuoria ala kiinnostaa, mutta koulutuksen antamat valmiudet ovat puutteelliset eikä työelämäyhteyttä ole vielä syntynyt. Etenkin suurissa kaupungeissa on kasvava joukko syrjäytymisvaarassa olevia osaajia, jotka pelaavat kotona ja hoitavat sosiaaliset verkostonsa tietokoneen kautta. Heissä on potentiaalia kehittyä teknologia-alan ammattilaisiksi, kun löydetään oikeat keinot heidän aktivoimiseensa ja osaamisensa kehittämiseen.

Koordinoiva tiimimestari Tarja Kurvinen kertoo, että DigiPoint-hankkeen ansiosta Digitalents Helsinkiin on saatu rakennettua prosessi, joka takaa yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen palvelun jatkaa eteenpäin työelämässä tai opinnoissa.

– Metropolian opinnoissa pääsee päivittämään teknologiaosaamistaan. Meille hakeutuu muun muassa ammatinvaihtajia tai pitkään työttömänä olleita, jotka tarvitsevat lisää osaamista aiempien taitojen päälle, Kurvinen kertoo.

Suurimalla osalla on taustalla toisen asteen tutkinto, mutta osa on oppinut esimerkiksi vahvan koodaamisen taidon itsenäisesti ja harrastepohjalta.

Kurvinen kertoo, että moni työnantaja pitää tärkeänä korkeakoulututkintoa. Tämän vuoksi myös moni Digitalents Helsingin työntekijä hakeutuu suorittamaan korkeakoulututkintoa.

Laaja kurssitarjonta

DigiPoint-hankkeen projektikoordinaattori Jaakko Hyytiä Digitalents Helsingistä kertoo, että työllistettävien osaamista kehitetään yksilöllisesti. Osa tarvitsee avukseen puuttuvia koulutuksen palikoita tai tehostettua tukea päästä mukaan työelämään tai jatko-opintoihin. Osalle on alusta asti selvää tähdätä ja hankkia tutkinto Metropoliasta.

DigiPoint-hankkeen aikana on luotu toimintatapa, jolla ammattikorkeakouluopinnot voidaan toteuttaa joustavasti Digitalents-yhteisössä.

Suurin osa kursseista on valikoitu valmiista valikoimasta, mutta myös omia kursseja kehitetään. Metropoliassa näiden koulutussisältöjen kehittämisestä on vastannut Matti Oosi.

– Kurssitarjonnassamme on yli sata kurssia, ja niistä voi valita vaikka vain yhden. Pyrimme kuitenkin suuntaamaan osallistujille tiettyjä kursseja, jotta he pärjäisivät jatko-opinnoissa tai työllistyisivät hyvin, Oosi kertoo.

Luennoilla ei tarvitse istua, vaan kurssit pyörivät nonstoppina verkossa. Oosi antaa opiskelijoille tukea opintopiirissä.

Yksi esimerkki hankkeen aikana Oosin kehittämistä kursseista on ketterän projektihallinnan kurssi. Hyytiä ja Oosi olivat huomanneet, että monen projektiosaamisessa on puutteita, ja kurssitarjontaa kehitettiin puutetta paikkaamaan.

Helppoa rekrytointia

Digitalents Helsingillä on yrityskumppaneita, joiden kanssa etsitään hyviä mätchejä, toisin sanoen autetaan työntekijää ja työnantajaa löytämään toisensa.


Yritysyhteistyökumppanit voivat ottaa yhteyttä Digitalents Helsinkiin ja kertoa esimerkiksi tarpeesta löytää graafinen suunnittelija tai koodaaja. Joukosta etsitään sopivin, joka haastattelun tai ennakkotehtävän onnistuttua pääsee yritykseen Digitalents Trainee -ohjelman avulla kuukaudeksi tai kahdeksi.

Digitalents Helsingin ydinryhmä tukee työntekijää harjoittelun ajan. Tämän jälkeen työnantaja työllistää työntekijän.

Yksi yrityskumppaneista on Playmore Games. Anu Löfgren kertoo, että yritys sai Digitalents Helsingistä omaan joukkoonsa hyvän työntekijän.

– Miten onkaan mahdollista, että osaamisprofiilista lähtien kaikki natsaa täydellisesti! Meidän toimari naureskelee, että sisällön luontiin juuri palkattu Olli Hyvärinen tekee jo parempaa jälkeä kuin hän, Löfgren kertoo hymyssä suin.

Playmore Games on startup, joka kehittää Dized-sovellusta. Sen avulla lautapelejä voi laajentaa sekä opetella pelaamaan niitä interaktiivisten tutoriaalien avulla.

– Olemme vielä pieni yritys mutta palkkaamassa lisää henkilöstöä. Meille on hyödyllistä, jos pystymme säästämään aikaa sekä resursseja rekrytointiprosesseissa.

– Digitalents on meille hirmu hyvä tapa saada työntekijöitä riskittömästi, Löfgren kertoo.

6Aika

6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jota toteuttavat kuutoskaupungit: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Vuosina 2014–2021 toteuttavan strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja. Strategia on osa Suomen rakennerahasto-ohjelman Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 toteutusta. Tutustu tarkemmin: 6aika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

 6Aika DigiPoint on osa työllisyys ja osaaminen -kokonaisuutta, ja sen tarkoitus on tuottaa osaavaa ja koulutettua työvoimaa työvoimapulan teknologia-aloille ja kehittää vaikeasti työllistyvien ihmisten elämäntilanteeseen sopivia osaamisen kehittämisen palveluita ja toimintamalleja.

• 6Aika Digipore -hanke kehitti uusia työkaluja ICT-alan osaajapulaan. Alalle palaaville työnhakijoille järjestettiin yritysten osaamistarpeisiin perustuvia valmennuksia. Alasta kiinnostuneille nuorille järjestettiin puolestaan erimittaisia työjaksoja. Digipore toteutettiin tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa.

Digitalents Helsinki on nykyään kaupungin pysyvä palvelu, jonka toiminnan kehittämiseen ja juurruttamiseen on tarvittu ulkopuolista lisärahoitusta.

Korkeakouluyhteistyö on elinikäistä oppimista korostavalle Digitalents Helsingille luontevaa. Korkeakouluyhteistyön toimintamallin kehittäminen on ollut mahdollista lisärahoituksen turvin.

Digitalents Helsingin työllisyyspalveluun on sen ensimmäisestä hankkeesta alkaen osallistunut lähes 180 ihmistä.

Teksti: Kirsi Riipinen