Sydänmerkki kertoo terveellisyydestä, mutta asiakkaan valinta ratkaisee

Maailman sydänpäivää vietetään torstaina 29. syyskuuta. Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa tarjotaan laajasti Sydänmerkki- eli Parempi valinta -aterioita.
Lautasellinen broilerikeittoa, kasviksia ja vihanneksia sekä kurkkuleipä.

Maailman sydänpäivää vietetään torstaina 29. syyskuuta. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on kiinnittää huomiota sydänterveyteen ja kannustaa sitä edistäviin valintoihin.– Tänä vuonna Suomessa Sydänpäivän teemana on Sydänmerkki. Sen avulla viestimme erityisesti hyvistä, helpoista ja halvoista ruokavalinnoista. Monilla kotitalouksilla on halu selviytyä arjen ruokahuollosta kohtuuhinnalla ja -vaivalla. Viikon aikana tarjoamme tähän ratkaisuja, kertoo Sydänliiton ruokapalvelujen asiantuntija Mari Olli.Helsingille ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin ravintoloissa tarjotaan laajasti Sydänmerkki- eli Parempi valinta -aterioita, jotka on suunniteltu ruokailijan terveyttä silmällä pitäen.– Sydänmerkki aterioiden ravitsemuslaadun kriteerit toteutuvat suurimmassa osassa aterioistamme, joita ohjaavat myös kansalliset sekä asiakasryhmäkohtaiset ruokailusuositukset. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa Parempi valinta -ateriat on merkitty ruokalistaan ja kouluravintoloissa myös linjastoon Sydänmerkillä. Kela-tuettuja aterioita tarjoavien henkilöstöravintoloiden ruokalistalla Parempi valinta -aterioita on päivittäin ja samaa reseptiikkaa hyödynnämme myös muissa hoitoalan ravintoloissamme sekä asukas- ja potilasruokailussa, kertoo Palvelukeskus Helsingin ravitsemusasiantuntija Tarja Heikkinen.

Julkiset ruokapalvelut opastavat sydänystävällisiin ruokailutottumuksiin

Palvelukeskus Helsingin ruokalistasuunnittelussa kiinnitetään runsaasti huomiota muun muassa aterioiden sisältämän rasvan laatuun ja määrään sekä suolan ja kuidun määrään, jotka ovat terveydelle erityisen tärkeitä. Jokaisen tarjottavan aterian ainesosat voi tarkistaa verkosta Palvelukeskus Helsingin ruokalistasivulta (www.hel.fi/ruokalistat).

– Terveyttä edistävään ateriakokonaisuuteen sisältyy pääruoan lisäksi rasvatonta maitoa tai piimää, margariinia, salaattia ja öljymäistä salaatinkastiketta sekä kuitupitoista leipää. Seuraamme myös vuosittain ravitsemuslaatua tekemällä ravintosisältölaskelmia ja vertaamalla niitä suosituksiin, Heikkinen kertoo.Heikkisen mielestä julkisen sektorin ruokapalveluilla on merkittävä tehtävä vaalia hyviä ruokailutottumuksia.– Tehtävämme on edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa terveellisten ruokatottumusten opettelu on tärkeä osa ruokakasvatusta. Myös tutkimukset ovat osoittaneet, että henkilöstöravintoloissa ruokailevat syövät muita useammin kalaa ja tuoreita kasviksia, hän perustelee.

Terveelliseen ateriaan vaikuttavat myös asiakkaan valinnat

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan mielestä on hienoa, että ruokapalvelujen tuottajat mahdollistavat ravitsemuksellisesti laadukasta ruokatarjontaa. Pelkästään Sydänmerkin kaltainen merkintäjärjestelmä ei kuitenkaan voi taata aterian terveellisyyttä, vaan myös asiakkaalla on oma roolinsa valinnoissa.

– Kun asiakas kokoaa ateriansa, hän viime kädessä ratkaisee, onko lopputulos tasapainoinen. Lautasmalli on erinomainen keino monipuolisen ja terveellisen aterian kokoamiseen. Nyrkkisääntönä on, että puolet lautasesta on hyvä varata kasviksille, toinen puolikas lämpimälle ruualle, leipää, levitettä, öljyistä salaatinkastiketta ja ruokajuomaa unohtamatta. Kun asiakas valitsee nämä aterian osat Sydänmerkityistä vaihtoehdoista, tukee ateria parhaiten hyvinvointia, muistuttaa Pusa.

Sydänmerkki-aterioiden tarjoaminen edellyttää, että ruokapalvelun tuottaja opastaa asiakasta sydänystävällisen aterian kokoamisessa. Palvelukeskus Helsingissä opastus on toteutettu kuvallisessa muodossa.– Kouluissa ja henkilöstöravintoloissamme löytyy malliateriakuvat eri lounastyypeistä, esimerkiksi keitto- tai laatikkoruoista, jotka toimivat esimerkkeinä täysipainoisesti kootuista aterioista. Varhaiskasvatushenkilöstön työn tueksi olemme koonneet yhdessä Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ruokakasvatuksen työkalupakin, josta löytyy kuvia malliaterioista. Keittiöistämme saa näitä lainaksi päiväkotiryhmiin lasten ruokailua tukemaan, Heikkinen vinkkaa.

Kuvateksti: Kouluissa käytettävä malliateriakuva opastaa asiakasta terveellisen ja täysipainoisen annoksen kokoamiseen. Kuva: Palvelukeskus Helsinki