Stadin AO:sta valmistuu työelämän osaajia läpi vuoden – ”Opinnot antoivat paljon muutakin kuin ammattilaisuuden”

Stadin AO:sta voi valmistua tutkinnosta tai koulutuksesta ympäri vuoden. Tämän kevään aikana valmistuneita on noin 2 400. Lämpimät onnittelut uusille ammattilaisille!
Aino Carlson opiskeli ahkerasti kolme vuotta ja valmistuu nyt sekä ylioppilaaksi että media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta. Kuva: Jussi Helttunen
Aino Carlson opiskeli ahkerasti kolme vuotta ja valmistuu nyt sekä ylioppilaaksi että media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta. Kuva: Jussi Helttunen

Stadin AO:sta valmistuu vuosittain runsaasti eri alojen osaajia – ammattilaisia, jotka pyörittävät jokapäiväistä arkeamme. Oppilaitoksessa on tarjolla 27 ammatillista perustutkintoa sekä lukuisia muita koulutusmahdollisuuksia.

Tutkinnosta tai koulutuksesta valmistuminen on mahdollista läpi vuoden. Tämän kevään aikana Stadin AO:sta valmistuneita on noin 2 400. Yksi heistä on pian 19 vuotta täyttävä Aino Carlson. Hän on tehnyt ison urakan suorittamalla kolmessa vuodessa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon sekä ylioppilastutkinnon.

Aino päätti peruskoulun jälkeen hakea opiskelemaan media-alaa, erityisesti valokuvaus kiinnosti. — Olen aina pitänyt kuvaamataidosta ja käsillä tekemisestä. Myös hyvä muisto peruskoulun koulukuvauksesta innosti hakeutumaan opintoihin, Aino kertoo.

Ainon tavoitteena oli suorittaa myös ylioppilastutkinto, ja kahden tutkinnon opiskelu sujuikin näppärästi päivisin Stadin AO:ssa ja iltaisin Helsingin aikuislukiossa.

Stadin AO:ssa kaikilla opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa lukio-opintoja myös ammattilukion kautta. 

Ammatilliset ja lukio-opinnot tasapainottavat toisiaan

Ammattiin opiskelu ja lukion suorittaminen samaan aikaan vaatii aikaa ja oppimishalua. Opiskelijan pitää olla motivoitunut ja sitoutunut.

— Kahden tutkinnon opiskelu samanaikaisesti oli vaativaa, mutta yhtälö sopi minulle. Lukiossa pänttääminen ja media-alan koulutuksen luova käsillä tekeminen tasapainottivat hyvin toisiaan.

Ainon mukaan media-alan opinnot olivat työläämmät kuin lukiossa opiskelu.  —Valokuvauksen opinnoissa tehtiin alusta alkaen paljon asioita itsenäisesti ja kokeilemalla. Piti haastaa ja ylittää itseään. Lukiossa oli turvallisempaa: perinteistä lukemista ja kokeiden suorittamista.

Aino kertoo kasvaneensa ihmisenä paljon kolmessa vuodessa. Myös vastuunottokyky on lisääntynyt. Hän piti myös siitä, että sekä media-alan opinnoissa että lukiossa sai opiskella eri-ikäisten kanssa. Tämä oli merkittävä muutos opiskeluympäristössä peruskouluun verrattuna.

Ammatillisen tutkinnon työelämälähtöisyys saa Ainolta kehuja. Oli hyvä päästä tutustumaan alaan läheltä jo opiskeluaikana. Hän on tehnyt Nuori yrittäjyys- eli NY-opintojen kautta yritystoimintaa – keikkaluontoinen valokuvaaminen on ollut mahdollista opintojen ohessa.

Tuoreen ylioppilaan ja media-alan ammattilaisen haaveissa siintää jo jatko-opinnot, mutta täysin eri alalla. Hän on kauan haaveillut yliopistosta ja logopedian opiskelusta. — Vaikka päätyisinkin ihan eri alalle, voin kuitenkin aina hyödyntää media-alan koulutustani ja toimia valokuvaajana opiskelun tai toisen ammatin ohella, Aino toteaa.

”Parasta on ollut kokemus siitä, että voi oppia joitain täysin uutta”  

Koosi Turula on myös yksi kevään valmistuneista. Hän suoritti maanmittausalan perustutkinnon ja valmistuu kartoittajaksi. 37-vuotias Koosi päätyi opiskelemaan alaa pari vuotta sitten, kun hän mietti uutta, käytännönläheistä ammattia.

— Lukion ja korkeakouluopintojen jälkeen en ollut ajatellut ammattikoulua vaihtoehtona. Päädyin kuitenkin selailemaan netissä kiinnostavia ammatteja ja muutamia harkitsinkin. Kun törmäsin Stadin AO:n sivuilla kartoittajan tutkintonimikkeeseen, hylkäsin muut suunnitelmat, Koosi kertoo.

— Karttojen, metsissä haahuilun ja pikkutarkan nyhertämisen ystävänä ala kuulosti mainiolta, vaikka en siitä silloin tiennytkään käytännössä mitään.

Koosin parhaimpia kokemuksia opintojen aikana ovat olleet kartoittajien kansainvälisyysprojekti, sen kokoukset Helsingissä ja Italiassa sekä kahdet hienot SAKUstars-kisat. Uskallus lähteä mukaan erilaisiin asioihin kasvoi opiskelun aikana.

— Kokonaisuutena parasta on ollut aikuisena opiskelu: kokemus siitä, että voi oppia jotain ihan täysin uutta ja olla hyvä siinä. Ala on kiehtova, opettajat loistavia ja Stadin AO on yllättänyt positiivisesti kerta toisensa jälkeen, Koosi toteaa tyytyväisenä.

Koosi on viimeisen kuukauden ajan tehnyt töitä uudenkarheassa ammatissaan. Seuraavaksi tavoitteena on maanmittausinsinöörin tutkinto monimuoto-opiskeluna, töiden ohessa. Opiskelupaikka ammattikorkeakoulussa on jo varmistunut.

— Hullu kymmenvuotissuunnitelmani on työskennellä, opiskella ja lopulta päätyä Stadin AO:n maanmittauksen opettajaksi sekä SAKUstarsin joukkueenjohtajaksi. Aina pitää haaveilla, Koosi naurahtaa.

Tuore kartoittaja pitää myös puheen Stadin AO:n kevään valmistujaisjuhlassa. Hänen mukaansa puhe on hieno tapa tiivistää opiskelun merkityksellisimmät asiat ja jättää jäähyväiset tärkeälle elämänvaiheelle. 

Koosi Turula työskentelee nyt uudessa ammatissaan maanmittauksen parissa, ja pian alkaa alan opiskelu ammattikorkeakoulussa. Kuva: Koosi Turula
Koosi Turula työskentelee nyt uudessa ammatissaan maanmittauksen parissa, ja pian alkaa alan opiskelu ammattikorkeakoulussa. Kuva: Koosi Turula

Opiskelu vaatii panostusta, mutta antaa paljon   

Aino Carlsonilla ja Koosi Turulalla on selkeät terveiset ammattiopintoja tai kaksoistutkintoa miettiville. Opiskelu vaatii aikaa ja panostusta, mutta toisaalta se antaa paljon muutakin kuin ammattilaisuuden.

— Kaksoistutkinto sopii niille, jotka haluavat panostaa opintoihin enemmän kuin vapaa-aikaan ja jotka pitävät itsenäisestä tekemisestä. Omasta mielestäni ammatillinen tutkinto on kaksoistutkinnossa aina ensimmäisellä sijalla, koska se vaatii enemmän vastuuntuntoa ja aikaa, Aino pohtii.

Koosi suosittelee ammatillista koulutusta erityisesti alanvaihdosta haaveilevalle aikuiselle: koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella lisää.

— Opintojen räätälöinti ja kurssien moninaiset suoritustavat auttoivat minua saamaan osaamispisteet kasaan, vaikka tein töitä lähes koko opiskelujen ajan, Koosi toteaa.

— Jos päädyt Stadin AO:hon opiskelemaan, niin ota siitä mahdollisimman paljon irti! Se on harvinaislaatuinen tilaisuus hankkia odottamattomia kokemuksia ja uusia harrastuksia. Töissä kyllä ehtii taas puutua.

Teksti: Anu-Mari Liikala