Stadin AO:n laboratorion pöydät ovat täynnä pipettejä, koeputkia ja lasipurkkeja, joiden sisällä on erivärisiä nesteitä. Kullervonkadun kampuksella opiskeleva Winlend Virtanen, 28, on pukenut ylleen valkoisen työtakin sekä suojalasit ja -käsineet. Hän sanoo nauttivansa siitä, että Stadin AO:ssa laboratorioalan teoriaopintoja sovelletaan myös käytäntöön.
– Erityisesti mikrobiologia on mielenkiintoista. Viime aikoina olemme tutkineet, millaisia mikrobeja kasvaa pilaantuneessa ruoassa. Kartoitamme myös alkuaineita eli esimerkiksi sienten sinkkipitoisuutta, maidon kalsiumia ja punaviinin sisältämää rautaa.
Koulutussopimusjakson (KOS) ja näytön Winlend suorittikin Ruokavirastolla Helsingin Viikissä. Eläinvirologian osastolla hän pääsi tekemään muun muassa virusanalyysiä sioille.
– Laboratorioalan perustutkinnossa ei erikoistuta mihinkään tiettyyn osaamisalaan, mutta KOS-jakson harjoittelupaikka voi antaa hyvin suuntaa mieluisista paikoista. Kun kaverit kysyvät, minne voisin työllistyä, siihen on melkein mahdoton vastata. Vaihtoehtoja on niin paljon.
Laborantteja tarvitaan kaikkialla, jossa käsitellään näytteitä, tehdään mittauksia, analysoidaan tuloksia tai suoritetaan laadunvalvontaa. Työpaikkoja löytyy eri teollisuuden aloilta, tutkimuslaitoksista ja julkisen sektorin laboratorioista. Winlend voisi siis ensi keväänä valmistuttuaan hakeutua esimerkiksi ruoka-, lääke- tai kosmetiikka-alan yritykseen, tulliin, tiehallintoon, ympäristölaboratorioon tai vaikka maalitehtaaseen.
Itseohjautuvuus ja suunnittelutaito auttavat opinnoissa
Winlend muistaa pitäneensä jo lukiovuosinaan kemiasta ja biologiasta. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän päätyi kuitenkin opiskelemaan sairaanhoitaksi, sillä käytännönläheinen ammatti tuntui silloin luontevalta valinnalta. Winlend ehtikin työskennellä Helsingin Uudessa lastensairaalassa, kunnes lukiovuosien intohimo luonnontieteitä kohtaan palasi mieleen.
– Kävin aikuislukiossa opiskelemassa kemiaa, jotta näkisin, kiinnostaako se minua yhä. En halunnut vaihtaa alaa vain mielikuvien varassa.
Winlend haki opiskelemaan kemiaa ja farmasiaa yliopistoon, ja myös laboratorioanalytiikkaa ammattikorkeakouluun, mutta ovet eivät aunneet. Lopulta hän haki jatkuvassa haussa myös Stadin AO:n laboratorioalalle, jossa viimein onnisti.
– Sillä ei ollut minulle lopulta mitään merkitystä, päädynkö korkeakouluun vai toisen asteen oppilaitokseen. Tärkeintä oli, että pääsin opiskelemaan tätä alaa.
Winlend on huomannut, että aiemmista opinnoista ja työelämän kokemuksesta on ollut hyötyä Stadin AO:ssa.
– Sairaanhoitajana opin itseohjautuvuutta ja oman työn suunnittelua, joka on helpottanut laboratorioalan opinnoissakin. Siitäkin on apua, että pystyn tuottamaan tekstiä, sillä laboratoriossa täytämme työvaiheista päiväkirjaa.