Päiväkoti Hopealaaksossa ruokakasvatus on yhteinen asia

Päiväkoti Hopealaaksossa ruokakasvatukseen halutaan panostaa, sillä se nähdään tärkeäksi osaksi lasten hyvinvointia. Ruokakasvatus on päivittäistä arjessa tapahtuvaa lasten kohtaamista ja yhdessä oppimista.
Lapsen käsi ja leivoksia.

– Puhumme ruoasta positiivisesti, ihmettelemme ja tutkimme sitä yhdessä lasten kanssa ilon kautta, kertovat päiväkoti Hopealaakson varajohtaja Päivi Toivonen, varhaiskasvatuksen opettaja Vilma Kivinen sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Minna Gustaffson

Koko päiväkodin henkilöstö on sitoutunut tietoiseen ruokakasvatukseen ja motivoitunut sen kehittämiseen. Ruokaan tutustutaan esimerkiksi aistityöskentelyn, ruoan valmistuksen ja eri ruokakulttuureihin ja ruoan alkuperään tutustumisen kautta. 

– Päiväkodin ruokapalveluista saamme muun muassa tarvittavia raaka-aineita ruokakasvatuksen toteuttamiseen. Linjastossa on usein esillä kauden vihanneksia, joita tutkitaan ja myös pilkotaan yhdessä, henkilökunta kertoo.

 

Tavoitteena hyvä kokemus ja ruokahävikin vähentyminen

 

Ruokailutilanteeseen on luotu yhteisesti sovitut säännöt, joita kaikki noudattavat. Samoin ruokailutilanteita ja -tilaa on tuettu niitä havainnollistavilla kuvilla, jotta ne olisivat lapsille mahdollisimman selkeitä ja edistäisivät onnistumista ja omatoimisuutta. Päiväkodissa toimii myös metsäryhmä, joka ruokailee metsässä. Siellä ruokakasvatusta toteutetaan yhtä lailla.

Keittiön kanssa tehdään paljon yhteistyötä ruokakasvatuksen osalta, he antavat vinkkejä ja neuvoja myönteisen ruokasuhteen tukemiseen. Ruokapalveluissa varmistetaan myös päivittäin kaunis kattaus linjastoon.  

–Houkutteleva ja siisti ruoan esillepano vahvistaa positiivisia kokemuksia. Leivomme myös lasten kanssa yhdessä, esimerkiksi viimeksi isovanhempien päivään, mikä tutustuttaa lapsia erilaisiin raaka-aineisiin, kertoo Hopealaakson ruokapalveluvastaava Säde Hess Palvelukeskus Helsingistä. 


Myös hävikin vähentäminen on yksi osa päiväkoti Hopealaakson ruokakasvatusta ja päiväkodilla on siihen myös yhteinen tavoite. Yksi konkreettinen tapa vähentää päiväkodin hävikkiä on, että aikuinen on läsnä tukemassa lapsen valintoja, kun ruokaa otetaan lautaselle. 

Lisäksi leivontaan voidaan käyttää yli jääneitä raaka-aineita, mikä osaltaan auttaa hävikin vähentämisessä. 

–Olemme muun muassa leiponeet yhdessä keräämistämme omenoista ja mustikoista piirakkaa. Toisinaan yli jääneestä aamupuurosta voidaan leipoa lounaalle tai välipalalle sämpylöitä. Nyt odotamme jo kovasti, että pääsemme keväällä kasvattamaan omaa puutarhaa vanhempaintoimikunnan mahdollistamilla kasvulavoilla, iloitsee päiväkodin varajohtaja Päivi Toivonen.