Opastettu rantareittiverkosto laajenee Seurasaarenselälle

Helsingin opastettujen rantareittien verkosto laajenee. Pyöräilijöiden ja kävelijöiden avuksi on tänä talvena lisätty uusia opasteita Seurasaarenselän kiertävälle reitille, ja työ viimeistellään keväällä. Yli 14 kilometrin pituinen opastettu kierros kulkee Kuusisaaren, Lehtisaaren, Kaskisaaren ja Lauttasaaren läpi, ja mantereella se yhdistyy kantakaupungin rantareittiin.
Seurasaarenselän rantareitin opaskartta meren rannassa
Kuva: Anton Hallbäck, Stara

Helsingin rantareittiverkosto kulkee nimensä mukaisesti mahdollisimman lähellä rantaa. Talven ja kevään aikana opasteet saava Seurasaarenselän reitti täydentää jo olemassa olevia opastettuja reittejä – kantakaupungin reittiä ja itäistä rantareittiä.

Seurasaarenselän rantareitti alkaa Ruoholahdesta, ja kiertää Lauttasaaren, Kaskisaaren, Lehtisaaren ja Kuusisaaren kautta Munkkiniemeen. Sieltä matka jatkuu edelleen Töölön rantoja pitkin Hietaniemeen ja takaisin Ruoholahteen. Reittiä voi luonnollisesti kiertää kumpaankin suuntaan.

Matkan varrelta löytyy monipuolinen valikoima erilaisia luonto-, kulttuuri- ja palvelukohteita, kuten uimarantoja, museoita, nähtävyyksiä sekä itse Seurasaari.

– Rantareitit kannustavat kaupunkilaisia liikkumaan ja virkistymään merellisen luonnon äärellä. Itse reittien ja niiden viereisten viheralueiden opastukset tukevat Helsingin luonto- ja virkistyspalveluiden saatavuutta, kertoo suunnitteluvastaava Pia Rantanen kaupunkiympäristön toimialalta.

Kävely ja pyöräily opastuksen keskiössä

Rantareittien opastus toteutetaan osaksi olemassa olevaa kävelyn ja pyöräilyn reitistöä. Opaskartoilla ja maastoon sijoitetuissa opasteissa jokainen reitti on merkitty omalla värillään. Seurasaarenselän reitin väri on vaaleansininen.

Rantareitit on opastettu sijoittamalla niiden varrelle karttaopasteita ja reitin seuraamista helpottavia opasteita. Opasteet ovat jo lähes valmiit, mutta lisää opastetarroja asennetaan reitille säiden salliessa vielä kevään 2023 aikana.

Reitin käyttäjän on hyvä huomata, että kävelyn ja pyöräilyn reitit poikkeavat joiltain osin, sillä reitti ei ole kaikkialta pyöräiltävissä. Reitti ei myöskään ole koko pituudeltaan esteetön eikä valaistu.

Opastettu rantareitti kattaa tulevaisuudessa koko Helsingin

– Rantareitit ovat kaikille avoimia ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella. Tulevaisuudessa opastettujen reittien verkosto kattaa koko Helsingin, ja Seurasaarenselän reitin opastaminen on merkittävä askel kohti tätä tavoitetta, kertoo Rantanen.

Seuraavaksi rantareittiverkoston opastus laajenee Lauttasaareen. Tämän jälkeen suunnitteilla on opastus myös Vanhankaupunginlahden ja Laajasalon reiteille.