Metropolialle merkittävä kansainvälinen innovaatiotunnustus – Helsinki mukana kehittämässä korkeakoulukampuksia innovaatiokeskittymiksi

Metropolia Ammattikorkeakoulun Minno-toimintamalli sai Maailman talousfoorumilta tunnustuksen yhteiskuntaa ja yksilöä hyödyttävästä käytännönläheisestä ja innovatiivisesta toiminnasta. Helsinki tekee Metropolian kanssa yhteistyötä, jonka myötä Metropolian yrittäjyys- ja innovaatiotoimintoja kehitetään heidän kampuksilleen sijoittuvien yrityshautomopalveluiden kautta.
Helsingin kaupunki tekee Metropolian kanssa yhteistyötä, jotta opiskelijalähtöisistä ideoista ja ratkaisuista syntyisi uutta yrittäjyyttä.  Kuva: Jussi Hellsten
Helsingin kaupunki tekee Metropolian kanssa yhteistyötä, jotta opiskelijalähtöisistä ideoista ja ratkaisuista syntyisi uutta yrittäjyyttä. Kuva: Jussi Hellsten

Metropolian monialainen innovaatioprojekti Minno sai 15. tammikuuta 2024 merkittävän tunnustuksen Maailman talousfoorumilta (World Economic Forum, WEF). Minnolle annettiin Skills-First Lighthouse -tunnustus, joka jaetaan yhteiskuntaa ja yksilöä hyödyttävästä käytännönläheisestä ja innovatiivisesta toiminnasta, jossa osaamista tunnistetaan, vahvistetaan ja sanoitetaan työelämäperusteisesti.

Jokainen Metropolian opiskelija osallistuu Minnon kautta 10 opintopisteen laajuiseen innovaatioprojektiin.
Helsingin kaupunki tekee Metropolian kanssa yhteistyötä, jotta opiskelijalähtöisistä ideoista ja ratkaisuista syntyisi uutta yrittäjyyttä. Metropolian yrittäjyys- ja innovaatiotoimintoja kehitetään heidän kampuksilleen sijoittuvien yrityshautomopalveluiden kautta. Helsingin kaupungin johtamassa Kampusinkubaattorit-ohjelmassa yhtenä toimenpiteenä keskitytään siihen, kuinka Minnosta nousee esiin uusia yritysaihioita Metropolian hautomopalveluihin kehittymään.

Minno-projekteissa etsitään käytännön ratkaisuja työelämän tarpeisiin

Minno-projekteilla voidaan yhdistää tutkimus- ja kehittämistyö sekä oppiminen. Yhteistä innovaatioprojekteilla on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden uudistaminen ja kehittäminen yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa. Projekteissa keskitytään työelämän todellisiin haasteisiin, joihin yhdessä haetaan uusia ratkaisuja.

Helsinki toimii aktiivisena kehittäjäkumppanina

Helsingin kaupungin tavoitteena on vahvistaa Helsingin asemaa yhtenä Euroopan parhaana innovaatioympäristönä, startup-keskuksena sekä uusien elinkeinojen kehtona. Kaupunki toteuttaa yhdessä alueen korkeakoulujen kanssa Kampusinkubaattorit-ohjelmaa, jonka kautta Helsinkiin on syntynyt uusia kasvuhakuisia yrityksiä.

Kampusinkubaattorit-ohjelman tavoitteena on lisätä alkuvaiheen yritysten määrää, tukea TKI-lähtöistä yritystoimintaa ja parantaa syntyneiden yritysten kasvumahdollisuuksia. Helsingin kaupunki pyrkii vahvistamaan alueen korkeakoulukampusten kehittymistä innovaatio- ja yritystoiminnan keskittymiksi ja luomaan yhteistyössä korkeakoulujen kanssa kampuksille sijoittuvia hautomo-ohjelmia.


Kampusinkubaattorit-ohjelman toteutus ajoittuu vuosille 2021–2024. Ohjelma kehittää esihautomo- ja hautomotoimintaa eli inkubaattoreita Helsingissä sijaitseville kampuksille. Kaupungin tavoitteena on yhdessä korkeakoulujen kanssa synnyttää sellaisia palveluita, jotka jatkuvat myös vuoden 2024 jälkeen. Ohjelmassa on mukana tällä hetkellä seitsemän korkeakoulua (Aalto-yliopisto, Arcada, Haaga-Helia, Hanken, Helsingin yliopisto, Metropolia ja Taideyliopisto). Jokainen oppilaitos tuo ohjelmaan omat vahvuutensa ja erityisosaamisensa.