Lämpiö kutsuu Suomen ikääntyneet laulamaan, liikkumaan, lukemaan ja katsomaan esityksiä yhdessä

Valtakunnallinen digipalvelu Lämpiö on viiden kaupungin, kahden suomalaisen IT-yrityksen sekä ikäihmisten yhdessä kehittämä digitaalinen alusta, jossa iäkkäät voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Lämpiö kehitettiin palvelemaan erityisesti kotona asuvia iäkkäitä, jotka eivät fyysisesti pääse kulttuuri- ja hyvinvointipalveluiden pariin.
84-vuotias laulaja Eino Grön kannustaa ikääntyneitä tutustumaan uuteen valtakunnalliseen digikulttuuripalveluun, Lämpiöön. Kuva: Maarit Hohteri
84-vuotias laulaja Eino Grön kannustaa ikääntyneitä tutustumaan uuteen valtakunnalliseen digikulttuuripalveluun, Lämpiöön. Kuva: Maarit Hohteri

Lämpiössä ikäihminen voi nauttia konsertista kotisohvalla, liikkua kotona helpon jumppavideon tahdissa tai osallistua kirjallisuuspiiriin virtuaalisesti. Videosisältöjä voi katsoa tallenteina tai suorina lähetyksinä. Palvelu mahdollistaa reaaliaikaisen vuorovaikutuksen muiden osallistujien kanssa. Samaa ohjelmaa katselevat ikäihmiset voivat olla yhteyksissä toisiinsa chatin tai videopuhelun kautta. Suoria lähetyksiä Lämpiöön tekevät teatterit, taiteilijat, järjestöt ja muut yhteistyökumppanit saavat myös yhteyden yleisöönsä. 

Helsinki, Jyväskylä, Oulu, Tampere ja Turku ovat kehittäneet Lämpiötä yhdessä suomalaisten yritysten Voolerin ja Codaonen kanssa. Mukana on myös kulttuuritoimijoita, järjestöjä ja muita sisällöntuottajia ympäri Suomea. Ikäihmiset ovat olleet mukana kehitystyössä alusta lähtien. 

Yhteishankkeesta digipalveluksi

Lämpiö sai alkunsa tammikuussa 2021 kaupunkien yhteisenä hankkeena, jonka budjetti tuli valtionvarainministeriön myöntämästä kuntien digitalisaation kannustinavustuksesta. Yhteishanke päättyy 31.8.2023. Kaupungit ovat sitoutuneet Lämpiön kehitystyöhön kolmivuotisen sopimuskauden ajan. Esimerkiksi Helsingin kaupungin kulttuuripalvelut ottaa Lämpiön ensisijaiseksi alustaksi digitaalisille sisällöille. 

Lämpiön ensimmäinen versio on valmis ja avoinna kaikille. Palveluun pääsee osoitteessa Lämpiö.fi. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tulevaa ohjelmaa Lämpiössä 

24.8. klo 13  
Lämpiön lanseeraustilaisuus 
Esiintymässä Eino Grön, Iiro Rantala sekä Sirkus Magenta. Tilaisuudessa nähdään videoterveiset Lämpiön kumppanikaupungeista. Lähetys lähetetään suorana Lämpiössä Helsingin kaupungintalolta. 

30.8. klo 13.30 
Hyvän tuulen hetket 

Oi, elämä! 
Muusikko Mari Kätkä laulattaa ja kuvittaja Sari Airola kuvittaa rakastetuimpia yhteislauluja tarinallisiksi kuviksi. Hyvän tuulen hetkiä lähetetään suorana Lämpiössä kerran kuukaudessa vaihtuvin teemoin. 

22.9. klo 13  
Q-teatterin tarinateatteriesitys 

Ammattinäyttelijät tekevät osallistujien muistojen, ajatuksien ja kertomusten pohjalta lyhyitä improvisoituja kohtauksia, jotka esitetään siinä samassa hetkessä. Omien kokemusten jakaminen on vapaaehtoista, joten esitystä voi myös tulla vain katsomaan sekä kuuntelemaan. 

Lisäksi syksyllä Lämpiöön avautuu Nostalgian siivin-sarja, jonka suorissa lähetyksissä esiintyvät Pepe Willberg, Pasi Kaunisto, Milana Misic ja Juhamatti. Lämpiöön julkaistaan syksyn aikana myös Heikki Kahilan podcast-sarja Kahvilla Kahilan kanssa. Podcastista järjestetään myös suora keskustelutilaisuus. Tarkemmat ajankohdat päivittyvät Lämpiöön syksyn aikana.