Koillisen Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut keskitetään Malmille

Helsinki suunnittelee uutta perhekeskusta ja terveys- ja hyvinvointikeskusta Malmin keskustaan juna-aseman läheisyyteen. Uusi keskus tulee palvelemaan koko Koillis-Helsinkiä. Tervetuloa mukaan verkkoasukastilaisuuteen tiistaina 27.2.2024, jossa esitellään asemakaavamuutoksen lähtökohtia.
Näkymäkuva suunnitelmasta etelän suunnalta. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy.
Näkymäkuva suunnitelmasta etelän suunnalta. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy.

Malmilaisten ja koillishelsinkiläisten palvelut kehittyvät Malmin palvelu-uudistuksen myötä. Tulevien vuosien aikana Malmille rakennetaan uusi koulu, sairaala sekä perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Lisäksi muiden julkisten palveluiden osalta Malmin uimahallin laajennusta suunnitellaan, Longinojan päiväkoti on rakentumassa ja leikkipuisto Filpuksen kunnostaminen edistyy. Tavoitteena on viihtyisä, monipuolinen ja vetovoimainen Malmi, jossa muun muassa julkiset palvelut ovat helposti saavutettavissa. 

Malmin nykyiset terveyskeskustoiminnot Ylä-Malmilla on päätetty sijoittaa lähemmäksi Malmin juna-asemaa Ala-Malmille osoitteeseen Soidintie 3. Nykyinen terveyskeskus puretaan Malmin uuden sairaalan tieltä. Uuden perhekeskuksen ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen rakentaminen vaatii asemakaavan muutoksen. 

Perhekeskuksella ja terveys- ja hyvinvointikeskuksella tarkoitetaan palvelukokonaisuutta, joka kokoaa sosiaali- ja terveyspalvelut kokonaisvaltaisesti saman katon alle. Keskukseen muuttavat Koillisen Helsingin suun terveydenhuollon, terveydenhuollon, sosiaalityön ja neuvolan palvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut. Nämä toiminnot muuttavat keskukseen alueen nykyisistä toimipisteistä, muun muassa Puistolan, Malmin, Suutarilan ja Pihlajamäen terveysasemilta ja neuvoloista. 

Soidintie 3:n korttelissa sijaitsee nykyisin Helsingin kaupungin vuokra-asuntoja, jotka puretaan. Alueelle suunnitellaan myös uutta asuinrakentamista omalle tontille Pekanraitin ja Soidintien kulmaan. Suunnittelualueeseen liittyvää Pekanraitinpuistoa laajennetaan ja nykyinen yleinen pysäköintialue sijoitetaan Pekankadun varteen uuden perhekeskuksen ja terveys- ja hyvinvointikeskuksen viereen. Keskuksen rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2026 ja valmistuvan vuonna 2029. Aikataulut ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia hankkeen aikana.

Asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan sekä viitesuunnitelmaan voi tutustua 19.2.15.3.2024 verkkosivuilla osoitteessa hel.fi/suunnitelmat ja Malmin kirjastossa. Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta pyydetään esittämään viimeistään 15.3.2024.

Asemakaavan valmistelusta ja hankkeen lähtökohdista järjestetään verkkotilaisuus asukkaille tiistaina 27.2.2024 klo 17–18. Liittymislinkki tilaisuuteen löytyy verkosta osoitteesta hel.fi/asukastilaisuudet. Tervetuloa mukaan linjoille!

Pormestarin asukasilta järjestetään Malmin asukkaille 29.2.2024 klo 18.30–20.00 Malmitalolla (Ala-Malmin tori 1). Ennen keskusteluosuuden alkamista avataan kello 17.30 alkaen Malmitalon aulassa pop up -tori. Torilla on mahdollisuus keskustella Malmin asioista kaupungin asiantuntijoiden ja alueen muiden toimijoiden kanssa kello 18.30 saakka.