Keskustasta lautalla lähisaariin – paina muistiin kätevät päiväretkikohteet

Kesäretki kauniiseen saaristoon onnistuu kätevästi suoraan Helsingin keskustasta. Tässä muutamia tutustumisen arvoisia kohteita, jotka sopivat koko perheelle.
Suomenlinnan lautta kulkee aamusta iltaan saakka. Kuva: Aino Heininen
Suomenlinnan lautta kulkee aamusta iltaan saakka. Kuva: Aino Heininen

Suomenlinna

Suomenlinna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on todellinen kesäklassikko, jossa aikaa voi viettää kierrellen, piknikillä tai ravintolatarjonnasta nauttien. Lisäksi historiallisesta miljööstä löytyy esimerkiksi museoita ja uimaranta. Unescon maailmanperintökohde koostuu seitsemästä saaresta, ja alueella on myös hostelli yöpyjiä varten. Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta kahdella eri lautalla (HSL(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja FRS(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)).

Korkeasaari

Jos haluaa viettää elämyksellisen eläinpäivän, voi Korkeasaareen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) matkata vesiteitse Kauppatorilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Korkeasaaressa voi tutustua noin 150 eläinlajiin, joiden alkuperä on tundralta trooppisiin sademetsiin ja aavikoihin. Saarelta pääsee sillan yli myös viereiselle Mustikkamaalle, jossa on muun muassa uimaranta ja seikkailupuisto. 

Uunisaari

Kaivopuiston edustalla sijaitseva Uunisaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on vain muutaman minuutin lauttamatkan päässä rannasta. Lautan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) lähtöpaikka sijaitsee Merisatamanrannassa. Uunisaaresta pääsee siltaa pitkin myös viereiseen Liuskasaareen sekä edelleen liuskaluotoon. Saarilla on uintimahdollisuuden lisäksi myös ravintolatarjontaa.

 

Vallisaaren kaunis luonto hurmaa. Kuva: Matti Pyykkö
Vallisaaren kaunis luonto hurmaa. Kuva: Matti Pyykkö

Pihlajasaari

Pihlajasaari on vanha huvilasaari ja yksi helsinkiläisten suosituimmista kesäsaarista. Saarella on merkitty luontopolku ja valvomaton uimaranta sekä naturistiranta. Telttailu (maksullinen) on myös sallittu itäisessä Pihlajasaaressa. Lautta Pihlajasaareen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) lähtee Kaivopuiston Merisatamasta, ja matka kestää noin 10 minuuttia.

Vallisaari

Vesibussimatka Vallisaareen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kestää Kauppatorilta noin 20 minuuttia. Luonnon ja sotahistoriallisten nähtävyyksien lisäksi Vallisaareen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kannattaa tänä kesänä suunnata katsomaan Helsinki Biennaalin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) taidetta. Biennaalin taideteokset sijoittuvat Vallisaaressa merkityn reitin varrelle sekä ulkotilaan että historiallisiin rakennuksiin ja ruutikellareihin. Reitin pituus on noin kolme kilometriä, ja teokset on numeroitu reitin varrella sijaitseville opastaville kartoille. Itse tapahtuma on maksuton, mutta matka Vallisaareen on maksullinen.

Lonna

Pieni Lonnan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) saari sijaitsee 10 minuutin merimatkan päässä Kauppatorilta. Lonnassa on mahdollista sekä saunoa että nauttia ravintolatarjonnasta, ja saarella järjestetään kesällä myös useita tapahtumia.

Pihlajasaari sopii mainiosti vaikkapa retkeilyyn. Kuva: Julia Kivelä
Pihlajasaari sopii mainiosti vaikkapa retkeilyyn. Kuva: Julia Kivelä

Isosaari

Myös Isosaareen pääsee lautalla Kauppatorilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), ja matka kestää noin 40 minuuttia. Isosaarella(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) voi majoittua teltassa tai riippumatossa, ja siellä on muun muassa kolme saunaa ja kaksi ravintolaa. Isosaaren erityispiirteitä ovat koskematon luonto ja harvinaiset linnut.

 

+ Kruunuvuorenranta

Urbaanimpaa päiväretkeä kaipaavat voivat suunnata uunituoreella lauttayhteydellä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tutustumaan parhaillaan rakentuvaan Kruunuvuorenrannan asuinalueeseen. Lautta lähtee Kauppatorin kupeesta Meritullintorilta. Katso tarkemmat vinkit kesäpäivän viettoon Kruunuvuorenrannassa.

 

Lauttamatka Meritullintorilta Kruunuvuorenrantaan

Laajasalon ja keskustan välillä voi matkustaa nyt lautalla! Katso videolta, miltä reitin varrella näyttää.