Vietä kesäpäivä Kruunuvuorenrannassa – katso vinkit!

Laajasalon Kruunuvuorenrantaan on rakentumassa uusi merellinen asuinalue vuoden 2030 alkupuolelle mennessä. Alueelta löytyy kuitenkin jo nyt nähtävää ja koettavaa.
Kruunuvuorenrannasta on upeat näkymät Helsingin keskustan suuntaan. Kuva: Lauri Rotko
Kruunuvuorenrannasta on upeat näkymät Helsingin keskustan suuntaan. Kuva: Lauri Rotko

Matka Kruunuvuorenrantaan kannattaa aloittaa lautalla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Meritullintorilta, Kauppatorin kupeesta. Noin 20 minuutin mittaisella matkalla voi säiden suosiessa nauttia auringosta ja kauniista näkymistä merelliseen Helsinkiin.

Lautta saapuu aivan Vanhaan öljysäiliöön rakennetun valo- ja maisemateos Öljysäiliö 468:n nurkille. Jo matkalla voi hämmästellä Kruunusiltojen kohti Kalasatamaa kurottavaa työmaata, ja kiskojen asennusta pääsee tarkkailemaan lähemmin Koirasaarentiellä.

Kruunuvuorenrannasta löytyvät myös palkitut Hopealaakson päiväkoti sekä jätteenputkikeräyksen (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) koonta-asema. Päiväkoti voitti vuoden 2021 Puupalkinnon, (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja koonta-asema on palkittu Betonijulkisivu-arkkitehtuuri 2017 -palkinnolla (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  Alueella kannattaakin tutustua ympäristöön sovitettuun laadukkaaseen arkkitehtuuriin.

Liikkumaan ja leikkimään!

Kruunuvuorenrantaan rakentuu parhaillaan liikuntapuisto, josta osa on jo käytettävissä. Liikuntapuiston ilme ammentaa ulkomuotonsa alueen historiasta öljysatamana, mistä muistuttavat jatkossa laajat, mikä näkyy useissa toiminnallisuuksissa ja informaatiorakenteissa.

Liikuntapuistoon sijoittuu tekonurmikenttä, kuntoilualue, lähiliikunta‐alue, monitoimiareena, petanque-kenttä sekä skeittipaikka. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu liikunnallinen leikkialue, eli Leikkipaikka Kruunuvuorenranta, joka on jo käytössä.

Luonto on Kruunuvuorenrannassa aivan lähietäisyydellä. Kuva: Tuulikki Holopainen
Luonto on Kruunuvuorenrannassa aivan lähietäisyydellä. Kuva: Tuulikki Holopainen

Huvila-alueelta huipulle

Laajasalossa aiemmin toimineiden kaivosten alueella sijaitsee nyt Kaivoskallion luonnonsuojelualue, ja etenkin Kruunuvuorenlampi siellä on tutustumisen arvoinen. Sitä on epävirallisesti kutsuttu jopa ”Helsingin kauneimmaksi salaisuudeksi”. Alueelta on helppo jatkaa retkeä Stansvikin kartanon ympäristöön, jossa on oiva paikka vaikkapa piknikille.

Huvila-alueelta voikin suunnata kirjaimellisesti huipentamaan päivänsä Kruunuvuoren huipulle. Kiipeämisen vaiva tulee palkituksi, kun korkealta kalliolta pääsee ihastelemaan upeita maisemia Helsingin keskustan ja saariston suuntaan.

Lauttamatka Meritullintorilta Kruunuvuorenrantaan

Laajasalon ja keskustan välillä voi matkustaa nyt lautalla! Katso videolta, miltä reitin varrella näyttää.