Kaupunki kannustaa vastuulliseen liikkumiseen – maastopyöräilyreittien tuunaaminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin

Helsingin monipuoliset virkistysalueet houkuttelevat puoleensa kasvavaa liikkujien joukkoa. Ulkoilualueiden maapohjan kulumisen hillitsemiseksi on tärkeää, että maastopyöräilyyn käytetään olemassa olevia polkuja ja reittejä. Maan muokkaaminen ja puiden katkominen reiteillä ei ole sallittua.
Luontoarvoja heikentävä maanmuokkaus ei kuulu vastuulliseen harrastamiseen.   Kuva: Tiina Terävä
Luontoarvoja heikentävä maanmuokkaus ei kuulu vastuulliseen harrastamiseen. Kuva: Tiina Terävä

Luontoarvojen kannalta haitallinen kaivelu ja maanmuokkaus ovat lisääntyneet Helsingin ulkoilualueilla. Hiljattain Viikin ja Länsi-Herttoniemen rajalla olevassa metsässä on kaiveltu ja muokattu rinteeseen hyppyreitä ja reittejä maastopyöräilijöiden käyttöön. Kaivelua ja pensaiden katkomista on tehty myös arvokkaalla luontoalueella, jossa kasvaa esimerkiksi pähkinäpensaita.

”Emme halua estää maastopyöräilyä Viikin metsissä vaan haluamme muistuttaa, että ympäristöä vahingoittava toiminta ei kuulu jokaisenoikeuksiin – omien hyppyrien tekeminen ja reittien muokkaaminen on kiellettyä. Herkkä luonto ei kestä tällaista kulutusta”, kertoo puuasiantuntija Juha Raisio Helsingin kaupungilta.

Helsingin ulkoilualueilla on paljon käyttäjiä. Luonnossa liikkujilla on iso vastuu siitä, miten vilkkaiden ulkoilualueiden luonto voi. 

"Alueen, jossa on nyt kaiveltu, pohjoispuolella on Hallainvuori, joka on Helsingin tuorein luonnonsuojelualue. Hallainvuorella on sahattu poikki polkujen yli kaatuneita puita, mikä ei ole sallittua. Hallainvuoren poikki kulkee sinisin vinoneliöin merkitty polku, jota hoidetaan ja pidetään avoimena. Reitillä liikkumista suositellaan, sillä herkkä kallioluonto ei kestä kulumista. Hallainvuoren eteläosassa sijaitsevassa pienessä pähkinälehdossa liikkuminen on kokonaan kielletty", muistuttaa ympäristösuunnittelija Hanna Seitapuro Helsingin kaupungilta.

Käytä valmiita polkuja ja noudata maastopyöräilijän etikettiä

Helsinkiin valmistui tänä keväänä uusi 16 kilometriä pitkä maastopyöräreitti Keskuspuistoon. Kokeneemmille maastopyöräilijöille reitillä on tarjolla vaativia kallioisia ja kivikkoisia ylä- ja alamäkiä, joihin on asennettu varoitusmerkit. Myös polku-uralla oleva kivikko ja puiden juuret lisäävät reitin vaativuutta. Keskuspuiston maastopyöräreitti on käytettävissä toukokuun alusta marraskuun loppuun.

Sipoonkorven kansallispuiston alueella myös pyöräily on sallittu. Alueella kehotetaan pysymään selvästi erottuvilla poluilla ja huomioimaan muut polulla liikkujat. Myös Nuuksion kansallispuistoon rakennetaan tulevaisuudessa maastopyöräilyreitti. Helsingin kaupunki ja Metsähallitus pyrkivät herkillä luontoalueilla ohjaamaan maastopyöräilyä niitä varten rakennetuille reiteille.

Suomen Latu ja Metsähallitus ovat yhdessä Tukesin kanssa julkaisseet uudistetun maastopyöräilijän etiketin. Noudatathan seuraavia pelisääntöjä:

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Ole huomaavainen kaikille kulkijoille.
  • Käytä olemassa olevia polkuja ja reittejä. Vältä kosteikkojen kiertämistä ja lukkojarrutuksia kulumisen vähentämiseksi.
  • Ota selvää alueen ja reittien säännöistä ja noudata niitä.
  • Muista vastuusi. Älä roskaa tai vahingoita puita ja taimia.
  • Oikea tilannenopeus tuo turvallisuutta. Hidasta ohitustilanteissa ja risteyksissä, käytä kelloa tai ääntä.
  • Jokaisen velvollisuus on auttaa loukkaantunutta. Tarvittaessa käytä 112-sovellusta tai soita apua.

Vastuullisesta luonnossa liikkumisesta ja Helsingin luonnonsuojelualueilla pyöräilystä on lisätietoa myös verkkosivulla hel.fi/pysypolulla.

Anna palautetta luontoa vahingoittavasta toiminnasta

Jos havaitset ulkoilualueella luontoa vahingoittavaa toimintaa, otathan yhteyttä Helsingin kaupungin palautekanavan kautta. Valokuva tai koordinaatit maastokohdasta auttavat paikantamaan kohdan maastossa.