Helsinkiläisille deep tech -startupeille rahoitusta – tutkimustuloksista odotetaan globaaleja läpimurtoja

Business Finland on myöntänyt syyskuussa 2023 yhteensä 6,8 miljoonaa euroa rahoitusta 17 tutkimustuloksia hyödyntävälle startup-yritykselle. Deep Tech Accelerator -rahoitusta saaneista yrityksistä peräti kuusi on osallistunut myös Business Helsingin yrityshautomo- ja kiihdyttämötoimintaan.
Deep tech – eli syväteknologiayritykset ovat voimakkaasti teknologiaan nojaavia yrityksiä, joiden taustat ovat liki aina akateemisessa tutkimuksessa.  Kuva: Keksi Agency
Deep tech – eli syväteknologiayritykset ovat voimakkaasti teknologiaan nojaavia yrityksiä, joiden taustat ovat liki aina akateemisessa tutkimuksessa. Kuva: Keksi Agency

Deep Tech Accelerator -rahoitusta saaneista yrityksistä ReFaMo Oy ja Elmery Oy ovat osallistuneet Business Helsinki Acceleratoriin, joka tukee erityisesti kansainvälisille markkinoille tähtääviä hautomo- ja kiihdytysvaiheen startup-yrityksiä ja tiimejä. Kiihdyttämön palvelut ovat ilmaisia ja yritykset voivat hakeutua niihin koska tahansa.

ReFaMo Oy tarjoaa ainutlaatuisen lähestymistavan rakenteellisen väsymisen seurantaan ja siihen liittyvien ongelmien ratkaisemiseen esimerkiksi rautateissä ja teollisuuden työkoneissa. Elmery Oy auttaa puolestaan uuttamaan jalometalleja ja poistamaan haitallisia elementtejä kestävällä tavalla.

Lisäksi peräti neljä yritystä eli Curify Labs Oy, Fepod Oy, Maculaser Oy ja Nadmed Oy ovat ottaneet osaa Health Incubator Helsinkiin, joka on Pohjoismaiden ainoa terveyteen keskittyvä pitkäkestoinen hautomo-ohjelma. Hautomo tukee terveysinnovaatioiden, tutkimushankkeiden ja -osaamisen kehittämistä kansainväliseksi liiketoiminnaksi. Lisäksi Health Incubator Helsinki houkuttelee osaajia ja yrityksiä Helsinkiin tarjoten jopa kolmen vuoden ajan räätälöityä mentorointia, valmennusta sekä tukea liiketoiminnan kehittämiseen.

Curify Labs Oy on luonut MiniLab-nimisen teknologian, joka mahdollistaa yksilöllisten lääkkeiden korkealaatuisen 3D-tulostuksen paikan päällä apteekeissa. Fepod Oy kehittää ja kaupallistaa huippuluokan IVD-teknologia-alustaa, jonka avulla voidaan mitata parasetamolin, opioidien ja muiden kipulääkkeiden pitoisuuksia suoraan veripisarasta hoitopisteessä. Maculaser kehittää puolestaan uutta lääketieteellistä teknologiaa yleisten verkkokalvon sairauksien, kuten silmänpohjan rappeumien, hoitoon. NADMED Oy tuo markkinoille uuden tarkan korkean suorituskyvyn menetelmän aineenvaihduntaan liittyvien NAD-molekyylien mittaukseen verestä ja muista näytteistä.

Yrityshautomopalvelujen avulla kaupunki tukee yrittäjiä siellä, missä tapahtuu

Yrityshautomo- ja kiihdyttämöpalvelut ovat Helsingille tärkeitä. Niiden kautta Helsingin kaupunki tukee yrittäjiä konkreettisesti siellä, missä tapahtuu. Hautomoissa ja kiihdyttämöissä työskennellään tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden ja verkostojen kanssa. Hautomoissa kaupunki tarjoaa asiantuntija-apua sekä alustan kohtaamisille ja uusien yhteisöjen syntymiselle.

– Yrityshautomoissamme kohtaavat suomalainen huippututkimus, eri alojen startup-yrittäjät, sekä Helsingin startup-ekosysteemi. Olemmekin todella iloisia, että yrityshautomoidemme asiakkaat ovat onnistuneet keräämään näin merkittävää rahoitusta, tiivistää Timo Helenius Business Helsingin kasvuyrityspalveluista.

Business Finlandin tarjoaman Deep Tech Accelerator -rahoituksen tavoitteena on edistää tutkimustulosten hyödyntämistä startup-yritysten liiketoiminnassa sekä erityisesti nopeuttaa deep tech -startupien markkinoille pääsyä ja kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämistä. Rahoituksen avulla yritykset voivat kasvattaa asiakasymmärrystään, sovittaa ratkaisuaan asiakkaiden tarpeisiin sekä vahvistaa tiimejä.

– Näissä varhaisen vaiheen yrityksissä on merkittävä potentiaali isoille läpimurroille, sanoo Business Finlandin rahoitusjohtaja Jari Toivo.