Helsinki on maailman neljänneksi kestävin matkailukohde

Tuoreet matkailukohteiden kestävyyttä mittaavan Global Destination Sustainability (GDS) -indeksin tulokset on julkaistu 4. lokakuuta 2023. Helsinki on noussut tuoreessa listauksessa peräti kahdeksan sijaa ja on nyt jo maailman neljänneksi kestävin matkailukohde.
Helsingin kaupunki on luonut tapahtumille oman hiilijalanjälkilaskurin. Se oli ensimmäistä kertaa käytössä viime kesän Sideways-festivaaleilla.  Kuva: Miika Varila / Sideways
Helsingin kaupunki on luonut tapahtumille oman hiilijalanjälkilaskurin. Se oli ensimmäistä kertaa käytössä viime kesän Sideways-festivaaleilla. Kuva: Miika Varila / Sideways

Global Destination Sustainability -indeksi mittaa matkailukohteiden kestävyyttä neljässä eri kategoriassa 70 indikaattorin avulla. Helsinki on ollut mukana indeksissä sen perustamisesta vuodesta 2015 lähtien.

Pohjoismaiset kaupungit menestyivät tänäkin vuonna indeksissä erinomaisesti, sillä peräti seitsemän kärkisijaa meni Pohjoismaihin. Maailman kestävin matkailukohde vuonna 2023 on Ruotsin Göteborg, joka säilytti viimevuotisen ykkössijansa. Muut kärkiseitsikon kaupungit ovat Oslo, Kööpenhamina, Bergen, Aarhus ja Aalborg.

Helsinki on perinteisesti pärjännyt erittäin hyvin kaupunkitasoisessa ympäristöön liittyvässä tekemisessä, nyt pisteet ovat parantuneet myös matkailukohteen johtamisessa. Helsinki on kasvattanut panostustaan matkailun kehittämiseen muun muassa perustamalla oman matkailu ja kohdepalvelut -yksikön kaksi vuotta sitten. Kasvanut panostus näkyy myös selvästi indeksin parantuneessa sijoituksessa, joka on noussut kahdessa vuodessa sijalta 16 jo sijalle 4.

Helsingin tavoitteena on olla maailman kestävin ja älykkäin matkailukohde

Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on, että Helsingistä kehitetään maailman kestävin ja älykkäin matkailukohde. Myös Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma linjaa Helsingin tavoitteen olla kestävyydessä maailman kärjessä indeksien ja sertifiointien avulla todennettuna. Helsingin tavoitteena onkin olla GDS-indeksin kärjessä vuoteen 2025 mennessä.

Helsingin kaupungilla on useita kestävyyteen liittyviä projekteja käynnissä. Tärkeimpiä niistä ovat inklusiivisen matkailun kehittäminen ja lisäpanostukset kaupunkilaisten osallisuuteen matkailun kehittämisessä. Lisäksi Helsingin kaupunki mittaa matkailun hiilijalanjälkeä, edistää Helsingin matkailun ilmastotiekartan toimenpiteitä ja tukee matkailuyrityksiä kestävän matkailun polulla. Helsingin kaupunki haluaa tehdä myös tiiviisti yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla muiden matkailukohteiden kanssa.

Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen on tyytyväinen julkaistuihin tuloksiin.

— Helsingin yksi keskeisimmistä tavoitteista matkailun kehittämisessä on nousta maailman kärkeen kestävänä matkailukohteena. Se, että sijoituksemme nousi viime vuodesta peräti kahdeksan pykälää, on merkki siitä, että teemme oikeita asioita. Tavoitteemme olla maailman kestävin matkailukohde onkin jo käden ulottuvissa. Tästä iso kiitos kaikille sidosryhmille  ennen kaikkea niille yrityksille, jotka ovat kestävyyden edelläkävijöitä, Vesterinen toteaa.