Helsinki julisti Pride-rauhan koko kaupunkiin

Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pride huipentuu tällä viikolla vietettävään Helsinki Pride -viikkoon. Helsingin pormestarikunta toimii tapahtuman suojelijana. Kaupunkiin julistettiin Pride-rauha ensimmäistä kertaa.
Helsingin kaupunki liputtaa Pride-viikolla kaupungintalolla sekä useissa muissa toimipisteissään. Kuva: Veeti Hautanen
Helsingin kaupunki liputtaa Pride-viikolla kaupungintalolla sekä useissa muissa toimipisteissään. Kuva: Veeti Hautanen

Helsinki Pride -viikon alkajaisiksi julistettiin Pride-rauha koko kaupunkiin. Turun joulurauhanjulistuksesta esikuvansa hakeva Pride-rauhan julistus tehtiin Helsingin kaupungintalolta pormestari Juhana Vartiaisen ja Helsinki Pride -yhteisön hallituksen puheenjohtaja Senni Moilasen voimin. Rauha julistettiin Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa. 

– Pride-rauhanjulistuksella haluamme alleviivata sitä, että kaupunkimme kuuluu kaikille – Helsingin kaduilla voi kulkea rauhassa omana itsenään. Tämä kaupunki on aina ollut moninainen ja se on tehnyt meistä voimakkaan. Pride-rauhanjulistus ei ole vain tälle viikolle, vaan kaikille vuoden viikoille, toteaa pormestari Vartiainen. 
 

Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Senni Moilanen (vas.) ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen julistivat yhdessä Pride-rauhan.   Kuva: Veeti Hautanen
Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Senni Moilanen (vas.) ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen julistivat yhdessä Pride-rauhan. Kuva: Veeti Hautanen

Teemana rauha ja toivo 
 

Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtuma keskittyy rauhan ja toivon viestien vahvistamiseen. Rauhaa halutaan vaalia paitsi yhteiskunnallisella tasolla, myös vaatia ja varmistaa jokaiselle oikeutta kehorauhaan, mielenrauhaan ja rauhaan saada elää ja kasvaa juuri omanlaisekseen. Toivoa halutaan rakentaa ajassa, jossa niin usein voi tuntua turvattomalta ja tulevaisuus näköalattomalta.  

– Konfliktitilanteissa usein vähemmistöt joutuvat vielä entisestäänkin heikompaan asemaan ja meidän kaikkien tehtävä on huolehtia siitä, että näin ei käy. Helsinki Pride -yhteisö pyrkii tapahtuman kautta tuomaan esille sitä, miten tärkeää on huolehtia siitä, että puolustamme yhdessä vähemmistöjen oikeuksia. Me olemme olemassa, jotta kukaan ei jäisi yksin, summaa Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Senni Moilanen.  
 

Pride-kulkueeseen osallistui vuonna 2023 arviolta 80 000 ihmistä. Kuva: Mika Ruusunen
Pride-kulkueeseen osallistui vuonna 2023 arviolta 80 000 ihmistä. Kuva: Mika Ruusunen

Työpajoja, näyttelyitä ja paljon muuta ohjelmaa 
 

Pride-viikon aikana yleisölle on tarjolla yli 200 erilaista tapahtumaa. Helsingin kaupunki järjestää yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa sekä liikunta- ja nuorisopalveluissa. Kirjastoissa nostetaan esille sateenkaarevaa kirjallisuutta ja pidetään erilaisia aiheeseen liittyviä työpajoja. Nuorten Pride House tarjoaa keskustelua ja paljon erilaista tekemistä. Kulttuurikeskuksissa on tarjolla muun muassa teatteria, musiikkia ja askartelua. Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa Pride-viikolla sateenkaarihistoriallisia kävelykierroksia.  

Kaupungintalon aulassa (Pohjoisesplanadi 11-13) voi tutustua kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston Queer+ Elders and Pioneers -näyttelyyn. Taidetta, tarinoita ja tapaksia -tapahtumassa keskiviikkona 26. kesäkuuta kello 17–18.30 suomalaisesta sateenkaarevasta pioneerityöstä on kertomassa sateenkaarisenioreiden puheenjohtaja Risto Hartikainen ja Helsinki Pride -yhteisön puheenjohtaja Senni Moilanen. Tapahtuma on kaikille avoin ja tarjolla on myös musiikkia ja pientä syötävää.  

Pride-viikko huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan lauantaina 29. kesäkuuta. Helsingin kaupungin johtoa ja henkilöstöä osallistuu kulkueeseen sekä rekan kyydissä että kävellen. DJ tahdittaa kulkuetta musiikilla. Viime vuonna kulkueeseen osallistui yli 80 000 ihmistä. Puistojuhlassa Helsingin kaupungilla on lasten alue, jossa voi esimerkiksi vierailla kirjastobussissa, ottaa vesitatuointeja ja osallistua satuhetkeen. 

Helsinki Pride -yhteisö ry on kansalaisjärjestö ja asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on poistaa kulttuuriin, kieleen sekä yhteiskunnan rakenteisiin, arvoihin ja normeihin sisältyvää eriarvoisuutta. Yhdistys tekee ympärivuotista yhteisö-, sosiaali- ja nuorisotyötä sekä järjestää Helsinki Pride -tapahtuman vuosittain.

Helsingin kaupunki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Helsingin kaupunki jatkaa Helsinki Pride -tapahtuman pääyhteistyökumppanina.  Pride-yhteistyö on osa kaupungin vahvaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä. Sen tavoitteena on, että Helsinki on hyvä ja turvallinen kaupunki elää ja olla kaikille kaupunkilaisille riippumatta taustasta tai henkilökohtaisista ominaisuuksista. 

Pride-rauha julistettiin Helsinkiin ensimmäistä kertaa

Pride-rauhan julistavat Helsingin kaupungintalolta pormestari Juhana Vartiainen ja Helsinki Pride -yhteisön hallituksen puheenjohtaja Senni Moilanen.