ATT:n asuntokohteille neljän tähden Rakennustiedon ympäristöluokitus ensimmäisinä Suomessa

Helsingin kaupungin Asuntotuotannon (ATT) rakennuttamat Heka Kustinpolku 7 ja As Oy Helsingin Kuriiri ovat Suomen ensimmäiset valmiit asuntokohteet, jotka ovat saavuttaneet neljän tähden tason Rakennustiedon ympäristöluokituksessa. Lisäksi ATT on hakenut neljän tähden ympäristöluokitusta kahdeksalle muulle Pasilan Postipuistoon rakennuttamalleen kohteelle.
Heka Kustinpolku 7:n sisäpihan leikkialuetta reunustavat viherkattoiset ulkoiluvälinevarastot. Itse asuinrakennuksen katolla on aurinkopaneelit, ja kohteen jäteveden lämmöntalteenotto kerää talteen esimerkiksi suihkuveden hukkalämpöä. Kuva: Kari Palsila
Heka Kustinpolku 7:n sisäpihan leikkialuetta reunustavat viherkattoiset ulkoiluvälinevarastot. Itse asuinrakennuksen katolla on aurinkopaneelit, ja kohteen jäteveden lämmöntalteenotto kerää talteen esimerkiksi suihkuveden hukkalämpöä. Kuva: Kari Palsila

Rakennustiedon ympäristöluokitus on Suomen oloihin kehitetty työkalu, jonka avulla sekä rakentamista että kiinteistön ylläpitoa on mahdollista ohjata ympäristöystävälliseen suuntaan. Tavoitteena on muun muassa veden ja energian säästö sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Jo kolmen tähden taso merkitsee selvästi määräysten tason ylittävää rakentamista, ja tämä onkin jatkossa ATT:n tavoitteena kaikissa kokonaisvastuu-urakoissa, joissa urakoitsija vastaa sekä suunnittelusta että toteutuksesta.

Heka Kustinpolku 7 ja As Oy Helsingin Kuriiri saavuttivat neljä tähteä muun muassa kosteudenhallinnan tarkalla suunnittelulla ja valvonnalla sekä A-energialuokalla. Nämä ovat myös ensimmäiset ATT:n kohteet, joissa on jäteveden lämmöntalteenotto. Hankkeet saivat myös innovaatiopisteitä rakennusautomaation älykkäästä hyödyntämisestä talotekniikan ohjauksessa ja ontelolaattojen kuivaksi puhaltamisesta. Erinomainen kosteudenhallinta toi kohteille myös RALA Kuivaketju10 -statuksen, kertoo ympäristönasiantuntija Jonna Seppänen kaupunkiympäristön toimialalta.

Heka Kustinpolku 7:n on suunnitellut Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja. As Oy Helsingin Kuriirin suunnittelijana toimi puolestaan Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Molempien kohteiden pääurakoitsijana toimi NCC.

Pohjois-Pasilan Postipuisto pilottina

Uuden Postipuiston asuinalueen asuntokohteet ovat toimineet pilottina, jossa on kokeiltu kestävän rakentamisen käytäntöjä asuntorakentamisessa. Pilotissa on onnistuttu kehittämään toimintamalleja, joita on nyt otettu käyttöön kaikissa Asuntotuotannon hankkeissa. Myös A-energialuokkaa on alettu vaatia kaikissa ATT:n kohteissa.

Heka Kustinpolku 7:n ja As Oy Helsingin Kuriirin lisäksi valmiin rakennuksen sertifiointiprosessi neljän tähden kohteeksi on käynnissä HASO Postimiehelle, HASO Postiljoonille, HASO Veturille, As Oy Kollikalliolle, Heka Postiljooninkatu 2:lle ja Heka Lavakatu 10:lle. Näiden kohdalla auditointiprosessit ovat eri vaiheissa. Postipuiston viimeisten ATT:n kohteiden, HASO Postiljooninkatu 10:n ja As Oy Helsingin Postipaketin rakentaminen alkoi joulukuussa. Näilläkin kohteilla on jo suunnitteluvaiheella neljän tähden sertifiointi. 

Kaupungin tavoitteena poikkeuksellisen hyvä energiatehokkuus

Kaupungin kaikissa talonrakennuskohteissa on aina vaatimuksena poikkeuksellisen hyvä energiatehokkuus. Myös kaikki uudet koulut, päiväkodit, terveysasemat ja muut toimitila- ja palvelurakennukset rakennetaan niin, että niiden energiatehokkuus on vähintään 30 prosenttia parempi kuin kansalliset rakentamismääräykset edellyttävät. Kaikkiin kaupungin uusiin rakennuksiin toteutetaan aurinkosähköjärjestelmä, ja aina kun mahdollista, myös maalämpö- tai muu lämpöpumppujärjestelmä.

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Yli puolet Helsingin suorista hiilidioksidipäästöistä tulevat lämmityksestä, joten julkisen ja yksityisen rakennuskannan energiatehokkuuden parantaminen on tärkeä tavoite.