Älä jää yksin – tukea lapsille ja nuorille Helsingissä

Viimeaikaiset tapahtumat ovat järkyttäneet meitä kaikkia. Olemme koostaneet tietoa lapsia ja nuoria auttavista tahoista Helsingissä.
Aikuinen voi auttaa lasta olemalla läsnä ja kuuntelemalla. Kuva: Kaisa Sunimento
Aikuinen voi auttaa lasta olemalla läsnä ja kuuntelemalla. Kuva: Kaisa Sunimento

Helsingin kaupunki

Nuorten Helsinki -verkkosivusto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Sivustolla kerrotaan hyvinvointia tukevista asioista sekä johdatetaan terveyttä, hyvinvointia ja itsenäistymistä tukevien palveluiden pariin.

Mieppi

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupiste Miepistä saat keskustelutukea mielen hyvinvointiin. Mieppi palvelee kaikkia yli 13-vuotiaita nuoria ja aikuisia. Miepit sijaitsevat Haagassa, Kalasatamassa, Myllypurossa ja Pasilassa. Voit asioida missä tahansa Miepin toimipisteessä riippumatta siitä, missä itse asut.

Kriisipäivystys

puh. 09 3104 4222(Linkki aloittaa puhelun), avoinna joka päivä ympäri vuorokauden.
Kriisipäivystys antaa akuuttia kriisiapua äkillisissä kriisitilanteissa, esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema, väkivaltatilanteet, vakava vammautuminen tai sairastuminen ja tulipalo.

Muut tahot

MLL, Nuortennetti.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lasten ja nuorten chat päivystää joka ilta klo 17–20
Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111, ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 ja on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Voit ottaa yhteyttä nimettömästi. Puheluita ei nauhoiteta.

MLL, Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Väkivaltatapausten uutisointi tavoittaa sekä nuoret koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne hämmentää ja pelottaa. Aikuisenkin voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Aikuinen auttaa lasta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.

MIELI Suomen Mielenterveysseura

Kriisipuhelin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) päivystää päivittäin ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111(Linkki aloittaa puhelun).
Mieli ry:n puhelin auttaa vaikeissa elämäntilanteissa ja järkyttävien tapahtumien jälkeen. Puhelimesta voi saada apua, jos on itsetuhoisia ajatuksia.
Ruotsinkielinen puhelin päivystää numerossa 09 2525 0112(Linkki aloittaa puhelun) ma ja ke klo 16-20 sekä ti, to, pe klo 9-13. Englanninkielinen puhelin päivystää numerossa 09 2525 0116(Linkki aloittaa puhelun).

Sekasin-chat

Sekasin-chat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on avoinna joka päivä, arkisin klo 9–24 sekä la–su klo 15–24. Chat on suunnattu 12-29-vuotiaille.

Sekasin chatten(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ruotsinkielinen chat nuorille

MIELI kriisichat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kriisipuhelimen ukrainan- ja venäjänkielisten linjojen yhteystiedot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

HelsinkiMissio, Nuorten kriisipiste

Nuorten kriisipiste(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Keskustelu- ja kriisiapua nuorille. Nuorten kriisipiste tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille.

Poikien Puhelin

Väestöliiton Poikien Puhelin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on auttava puhelin- ja verkkopalvelu pojille ja nuorille miehille. Puheluihin vastataan ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-16 numerossa 0800 94884(Linkki aloittaa puhelun). Poikien puhelin tarjoaa kuuntelevaa korvaa, juttukaveria sekä hyödyllistä tietoa kaikissa elämään liittyvissä pulmissa ja tilanteissa. Puhelu on soittajalle maksuton ja soittaa voi nimettömänä.

Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveysneuvontaa Valoa-chatissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) joka arkipäivä klo 12–15. Keskustelemassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Neuvontapuhelin 0203 91920(Linkki aloittaa puhelun) palvelee joka arkipäivä klo 10–15. Valtakunnallisen mielenterveysneuvonnan numeroon voit soittaa, kun tarvitset tukea tai neuvontaa mihin tahansa mielenterveyteen liittyvässä asiassa.
(Puhelun hinta: 8,35 senttiä/puhelu + 16,69 senttiä/minuutti).
Maksuton vertaistukipuhelin 0800 177 599(Linkki aloittaa puhelun), joka arkipäivä klo 10–15. Puheluun vastaa mielenterveydenongelmia itse kokenut ihminen, joka on hetkessä läsnä juuri sinua varten.