
Helsingissä on 38 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa, joista jokaiseen opiskelijaryhmät ovat lämpimästi tervetulleita. Järjestämme toisen asteen opiskelijoille mm. erilaisia kirjastoon tutustumisia, kirjavinkkausta ja pop-up-vierailuja oppilaitoksiin. Lisätietoa kirjaston palveluista toiselle asteelle löydät tältä sivulta.
Palvelut toiselle asteelle
Toiminnallinen kirjastoon tutustuminen: Opiskelijat tutustuvat kirjaston tiloihin ja palveluihin tekemällä toiminnallisia tehtäviä ja juttelemalla kirjaston työntekijöiden kanssa. Tavoitteena on, että opiskelijat oivaltavat, miten kirjastosta voisi olla iloa ja hyötyä heille itselleen. Ryhmäkoko maksimissaan 26 opiskelijaa. Kesto noin 60 minuuttia.
Kirjaston esittely: Kirjaston työntekijä esittelee opiskelijoille kirjaston tilat, laitteet, aineistot ja palvelut ja kertoo, miten he voivat käyttää niitä. Tavoitteena on, että opiskelijat rohkaistuvat käyttämään kirjastoa ja pyytämään henkilökunnalta apua. Kesto noin 45 minuuttia.
Kirjaston esittely S2-ryhmille: Palvelu on tarkoitettu opiskelijaryhmille, joille suomalainen yleinen kirjasto ei ole ennestään tuttu. Kirjaston työntekijä esittelee selkeällä yleiskielellä Helmet-kirjastoja, niiden palveluja ja vieraskielisiä aineistoja. Kirjastotilaan opiskelijat tutustuvat tekemällä toiminnallisen tehtävän. Tavoitteena on, että opiskelijat oivaltavat, miten kirjastosta voisi olla iloa ja hyötyä heille itselleen. Kesto noin 60 minuuttia.
Kirjastoon tutustumisen palvelut ovat saatavilla vain tietyissä kirjastoissa: Katso palveluja tarjoavat kirjastot ja pyydä palvelua ryhmällesi yhteydenottolomakkeella. (Linkki tulossa elokuussa 2025.) Huomioithan, että ohjattuihin tuokioihin ei sisälly aika kirjastokorttiasioiden hoitamiseen. Jos haluatte palvelun päätteeksi tehdä tai päivittää kirjastokortteja, mainitse asiasta yhteydenottolomakkeessa. Näin osaamme varata ylimääräistä aikaa ja henkilökuntaa korttien tekemiseen. Opiskelijat voivat etukäteen nopeuttaa korttiensa saamista rekisteröitymällä kirjaston asiakkaaksi. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjaston työntekijä suosittelee niin tieto- ja kaunokirjallisuutta kuin sarjakuviakin. Tavoitteena on, että opiskelijat löytävät itselleen sopivaa ja mieluisaa vapaa-ajan luettavaa. Kesto noin 45 minuuttia.
Kirjavinkkausta on saatavilla etänä sekä tietyissä kirjastoissa. Katso palvelua tarjoavat kirjastot ja pyydä palvelua ryhmällesi yhteydenottolomakkeella. (Linkki tulossa elokuussa 2025.) Huomioithan, että kirjavinkkauksen kestoon ei sisälly aika kirjastokorttiasioiden hoitamiseen. Jos haluatte kirjavinkkauksen päätteeksi tehdä tai päivittää kirjastokortteja, mainitsethan asiasta yhteydenottolomakkeessa. Näin osaamme varata ylimääräistä aikaa ja henkilökuntaa korttien tekemiseen. Opiskelijat voivat etukäteen nopeuttaa korttiensa saamista rekisteröitymällä kirjaston asiakkaaksi. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Voit tilata toiveidesi mukaisen kirjapaketin opetuksesi tueksi. Tarvittaessa me voimme auttaa kirjojen valinnassa. Opettaja tai opiskelijat voivat noutaa valmiin kirjapaketin tietyistä kirjastoista. Katso noutokirjastot ja tilaa kirjapaketti yhteydenottolomakkeella. (Linkki tulossa elokuussa 2025.)
Oppilaitosvierailullaan pop-up-kirjastolaiset esittelevät kaikille opiskelijoille avoimessa tilassa Helmet-kirjastojen palveluita, tekevät kirjastokortteja ja juttelevat opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on, että opiskelijoille syntyy myönteinen mielikuva kirjastosta ja helposti lähestyttävistä kirjaston työntekijöistä. Kesto 90 minuuttia.
Kaupunginkirjasto tarjoaa palvelua kausiluonteisesti. Tiedotamme oppilaitoksille, kun pop-up-kirjastolaisten vierailut ovat varattavissa Kultus-palvelusta.
Helsingin keskustakirjasto Oodi tarjoaa Helsingissä sijaitsevien toisen asteen oppilaitosten opiskelijaryhmille kolme vaihtoehtoista opastettua kierrosta.
Oodin kaupunkiverstas: Oodin työntekijä esittelee kaupunkiverstaan laitteita, ja opiskelijat näkevät esimerkkejä siitä, mitä eri laitteilla voi tehdä. Tavoitteena on, että opiskelijat tietävät, mitä kaikkea he voivat tehdä Oodin kaupunkiverstaalla. Kesto noin 45 minuuttia.
Oodi vapaa-ajanviettopaikkana: Oodin työntekijä esittelee kirjaston kaikki kerrokset ja mitä kaikkea niissä voi tehdä. Tavoitteena on, että opiskelijat haluavat viettää aikaa Oodissa ja tietävät olevansa sinne tervetulleita. Kesto noin 45 minuuttia.
Oodi opiskelijan näkökulmasta: Oodin työntekijä esittelee kirjaston kaikki kerrokset ja mitä niissä voi tehdä. Tavoitteena on, että opiskelijat tietävät, mitkä Oodin palvelut ja tilat soveltuvat hyvin opiskelijoille. Kesto noin 45 minuuttia.
Oodin opastettuja kierroksia on saatavilla kausiluonteisesti: Tiedotamme oppilaitoksille, kun kierrokset ovat varattavissa Kultus-palvelusta. Huomioithan, että opastettujen kierrosten yhteydessä emme voi tehdä emmekä päivittää opiskelijoiden kirjastokortteja.
Oodin verstasvalmennus opettajille: Oodi tarjoaa opettajille verstasvalmennusta, joka voidaan räätälöidä opettajien kiinnostuksen ja tarpeiden mukaiseksi. Valmennuksen tavoitteena on, että opettajat pystyvät työskentelemään itsenäisesti ryhmiensä kanssa Oodin kaupunkiverstaassa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Voit pyytää lisätietoja ja tiedustella verstasvalmennusta sähköpostitse: oodi.kaupunkiverstas@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Monikielinen kirjasto tukee osaltaan Suomessa asuvien vieraskielisten ihmisten kotikielen säilymistä. Monikielisessä kirjastossa on noin 80 kielellä kirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille. Kokoelmissa on myös musiikkia, elokuvia ja aikakauslehtiä.
Monikielisen kirjaston kokoelmat ovat esillä Pasilan kirjastossa. Voit tutustua kokoelmiin myös Helmet-aineistotietokannassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tarkennetun haun avulla. Käytä tarkennetussa haussa kielivalintaa, jonka avulla saat hakutulokseksi aineiston juuri valitsemallasi kielellä.
Kirjapaketit Monikielisestä kirjastosta: Voit tilata oppilaitokseen tai ryhmällesi kirjapaketin Monikielisestä kirjastosta. Lähetä kieli-, aineisto- ja kappalemäärätoiveesi osoitteeseen monikielinen.kirjasto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) . Kerrothan samalla, mistä Helmet-kirjastosta haluat noutaa valmiin kirjapaketin. Kirjapaketin kirjat lainataan opettajan tai opiskelijoiden Helmet-kirjastokorteille.
Helmet-lukudiplomin (linkki tulossa elokuussa 2025) tavoitteena on innostaa ja kannustaa toisen asteen opiskelijoita lukemaan vapaa-ajallaan. Diplomin kirjalistassa on lukuvinkkejä erilaisista teemoista eritasoisille lukijoille. Lukuvinkeissä on suorat linkit myös Celia-äänikirjoihin.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lukudiplomin kirjalista voi olla hyödyllinen myös opettajalle, joka valitsee lukupiirikirjaa tai romaaneja kirjapakettiin. Kirjalistalla on pääsääntöisesti vain sellaisia romaaneja, joita on pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa vähintään 20 kappaletta eri painokset mukaan lukien.
Saavutettavuuskirjasto Celia(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.
Kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi Celia valmistaa oppikirjoja saavutettavassa muodossa muun muassa lukioon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja ammatillisiin opintoihin.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Opiskelijat voivat rekisteröityä Celian asiakkaaksi tietyissä Helmet-kirjastoissa. Luettelo rekisteröintiä tekevistä kirjastoista löytyy Helmet-verkkokirjastosta kohdasta Kirjastot ja aukioloajat.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Valitse Hae palvelun perusteella -valikosta palvelu Celia-verkkoasiakkaaksi rekisteröityminen.
Opettajan kirjastokortti: Voit saada mistä tahansa Helmet-kirjastosta opettajan kirjastokortin opetuksesi tueksi. Korttia tehtäessä sinun tulee näyttää kuvallinen henkilöllisyystodistuksesi. Opettajan kortille voit lainata kirjoja esimerkiksi kursseille tai niille opiskelijoille, joilla ei ole vielä omaa kirjastokorttia. Sinun tulee käyttää opettajan kirjastokorttia tarkoituksenmukaisella tavalla ja huolehtia siitä, että lainat uusitaan ja palautetaan ajallaan. Et ole kuitenkaan henkilökohtaisesti vastuussa lainoista, vaan toimit yhteyshenkilönä mahdollisissa ongelmatilanteissa. Opettajan kirjastokortti on voimassa vuoden kerrallaan. Voit päivittää opettajan korttisi voimassaoloajan esittämällä kirjastossa kuvallisen henkilöllisyystodistuksesi.
Opiskelijan kirjastokortti: Opiskelija voi saada kirjastokäyntinne yhteydessä ensimmäisen kirjastokorttinsa tai uuden kortin kadonneen tilalle. Jos useampi opiskelija haluaisi hoitaa kirjastokorttiasiansa kuntoon samalla kertaa, kerrothan asiasta etukäteen kirjastolle, jossa teidän on tarkoitus vierailla. Näin osaamme varata ylimääräistä aikaa ja henkilökuntaa korttien tekemiseen. Opiskelijat voivat etukäteen nopeuttaa korttiensa saamista rekisteröitymällä kirjaston asiakkaaksi.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjastokortin saadakseen täysi-ikäisellä opiskelijalla tulee olla mukanaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ainoastaan alle 18-vuotiaat voivat todistaa henkilöllisyytensä myös kuvattomalla Kela-kortilla. Pelkkä valokuva henkilöllisyystodistuksesta ei riitä. Tarkistamme henkilöllisyystodistukset myös niiltä opiskelijoilta, jotka ovat rekisteröityneet etukäteen tai joille tehdään uusi kortti kadonneen tilalle.