Hyppää pääsisältöön

Viides- ja kuudesluokkalaiset tanssivat pormestarin itsenäisyysjuhlassa Messukeskuksessa

Pormestari Juhana Vartiaisen itsenäisyysjuhlia Helsingin peruskoulujen viides- ja kuudesluokkalaisille vietetään Helsingin Messukeskuksessa torstaina 8. joulukuuta ja perjantaina 9. joulukuuta. Juhlimaan odotetaan yhteensä noin 13 000 oppilasta opettajineen.
Edellisen kerran pormestarin itsenäisyysjuhlat järjestettiin joulukuussa 2019 Finlandia-talossa. Kuva: Pertti Nisonen
Edellisen kerran pormestarin itsenäisyysjuhlat järjestettiin joulukuussa 2019 Finlandia-talossa. Kuva: Pertti Nisonen

Kahtena edellisenä vuonna itsenäisyysjuhlat on järjestetty koronatilanteen takia vain koulujen omina tilaisuuksina. Tänä vuonna vieraiksi kutsutaan nykyisten neljäsluokkalaisten sijaan viides- ja kuudesluokkalaiset, jotta kaikki ikäluokat pääsevät juhlimaan ikimuistoiseen yhteistilaisuuteen pormestarin isännöimänä. Ensi vuonna juhlimaan kutsutaan kyseisen vuoden neljäs- ja viidesluokkalaiset, jonka jälkeen vuonna 2024 palataan perinteiseen neljäsluokkalaisten vuotuiseen juhlaan.
 

Molempina päivinä lavalle nousee yllätysartisti

Finlandia-talon remontin takia juhlatilaisuudet järjestetään Messukeskuksessa. Kahden päivän aikana järjestetään yhteensä neljä juhlaa. Juhlaväkeä ilahdutetaan tarjoiluilla ja ohjelmalla, joka sisältää myös yllätysesiintyjän. 

Vieraita tervehtivät pormestari Juhana Vartiainen, apulaispormestari Nasima Razmyar sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Tilaisuudessa esiintyvät myös Circus Helsingin ryhmä sekä Kaartin soittokunta. Lisäksi esiintymässä eri nuorisotaloilta koottu Queenz Dance Crew -katutanssiryhmä. Esiintyvä artisti on molempina päivinä eri. Yllätysesiintyjä paljastetaan kummankin juhlapäivän alkaessa Helsingin kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Huoltajien ja muiden tansseista kiinnostuneiden kannattaa seurata juhlia suorina lähetyksinä Helsinki-kanavalta. Seuraamme juhlia ja niiden valmisteluja myös kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Luvassa vanhat tutut letkis ja kikapoo

Poikkeusvuosien takia tansseja on ehditty harjoitella kouluissa useampana vuotena. Yhteistansseina ovat valssi, kikapoo, kulkuset, jiffy mixer, rokki, letkis ja happy. Kaisaniemen ala-asteen oppilaiden tanssiharjoitusten tunnelmia pääset katsomaan ennakkovideolta, jonka löydät jutun lopusta.

Moni oppilas odottaa juhlaa innokkaasti ja kodeissa mietitään juhlan pukeutumiskoodia. Helsingin kaupunki ja pormestari Vartiainen kannustavat jokaista osallistumaan juhlaan ilman turhan suuria paineita. Tilaisuuteen voi pukeutua siististi tai juhlavasti oman tyylinsä, makunsa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Helsingin kaupunki on järjestänyt Finlandia-talossa itsenäisyysjuhlat helsinkiläisille neljäsluokkalaisille vuodesta 1997 lähtien. Koko 10-vuotiaiden ikäryhmän yhteen kokoavaa juhlaa isännöi Helsingin pormestari, aiemmin kaupunginjohtaja. Juhlien kokonaissuunnittelusta ja tuotannosta vastaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Kaisaniemen ala-asteella valmistaudutaan pormestarin itsenäisyysjuhlaan

Kävimme Kaisaniemen ala-asteella katsomassa kuinka pormestarin itsenäisyysjuhlaan valmistautuminen on sujunut.