”Vanhempainvapaalta kertyy uusia henkisiä työkaluja työelämäänkin”

Valtaosa Helsingin kaupungin työntekijöistä onnistuu sovittamaan työn ja muun elämän hyvin yhteen, selviää kaupungin henkilöstölleen tekemästä kyselystä. Projektisuunnittelija Arttu Hautala kannustaa kaikkia isiä pitämään perhevapaata.
Projektisuunnittelija Arttu Hautala hoitaa esikoistytärtään kotona kesän loppuun saakka.  Kuva: Helsingin kaupunki
Projektisuunnittelija Arttu Hautala hoitaa esikoistytärtään kotona kesän loppuun saakka. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungilla projektisuunnittelijana työskentelevä Arttu Hautala jäi vanhempainvapaalle vuodenvaihteessa. Hän hoitaa esikoistytärtään kotona kesän loppuun.  

– Päätimme jakaa puolison kanssa vanhempainvapaat puoliksi. Se oli meille oikeastaan itsestään selvää, Hautala sanoo.  

Työyhteisössä vanhempainvapaa otettiin hyvin vastaan. Projektiluontoiset työtehtävät olivat hyvässä vaiheessa, joten siinäkin mielessä kotiin jääminen tuntui helpolta. 

– Esihenkilöni suhtautui asiaan tosi positiivisesti ja olimme asiasta jutelleet jo varhaisessa vaiheessa. Työkaverit kannustivat ja iloitsivat kanssani, että tällainen irtiotto on mahdollista, Hautala kertoo.  

Saman kokemuksen jakavat monet muutkin. Helsingin kaupunki kysyi viime vuonna henkilöstöltään anonyymissa kyselyssä kokemuksia tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta työpaikalla. Jopa 80 prosenttia vastaajista koki onnistuneensa sovittamaan työn ja muun elämän yhteen erittäin tai melko hyvin. Sukupuolivähemmistöissä osuus oli kuitenkin pienempi: reilut 60 prosenttia koki onnistuneensa työn ja muun elämän yhteensovittamisessa hyvin tai melko hyvin.  

–  Työntekijöiden hyvinvointi on meille tärkeää, joten on hienoa nähdä, että meillä työ- ja vapaa-aika ovat tasapainossa. Suomen suurimpana työnantajana haluamme olla edelläkävijä, joten tämä on ilahduttava tulos, henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi sanoo.  

Myös kaupungin toisessa henkilöstökyselyssä, Fiilarissa, työntekijät nostivat työn ja muun elämän yhteensovittamisen yhdeksi tärkeimmistä työelämään laatuun vaikuttavaksi asiaksi työn merkityksellisyyden, hyvän johtamisen ja työyhteisön hyvän hengen rinnalla. 

Naiset ja miehet käyttivät hoitovapaita saman verran

Kaupungin tasa-arvokyselyssä miehistä 7 prosenttia, naisista 5 prosenttia ja muunsukupuolisista 7 prosenttia kertoi olleensa perhevapaalla viimeisen kahden vuoden aikana. Anonyymiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyyn vastasi kaupungin 37 500 työntekijästä yli 4 600 henkilöä.  

Haasteellisimmat tilanteet työn ja muun elämän sovittamisessa yhteen voivat liittyä juuri pienten lasten elämänvaiheeseen tai omien ikääntyvien vanhempien hoitamiseen. Perhevapaiden käytön epätasainen jakautuminen vanhempien kesken on edelleen yksi tärkeimmistä sukupuolten tasa-arvoon liittyvistä ongelmista työelämässä. Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset isät ovat häntäpäässä vanhempainvapaiden käytössä. Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaata.  

Kaupungin työntekijöiden perhevapaiden käytön määrää voi sen vuoksi pitää erittäin hyvänä. Naiset ja miehet käyttivät hoitovapaita lähes saman verran. Erityisen ilahduttava oli lisäksi tulosten perusteella tehty havainto siitä, että työsuhteen laatu – määräaikainen tai vakinainen – ei myöskään vaikuttanut käytettyjen hoitovapaiden määrään.  

”Ura ei tästä kärsi, päinvastoin”
 

Arttu Hautalan päivät kuluvat tällä hetkellä tyttären kanssa puuhaillen, leikkien ja ulkoillen. Arki on hektistä, mutta samalla hidasta.  

– Sama Arttu olen kuin ennenkin, mutta totta kai vanhemmaksi tuleminen on muuttanut perspektiiviä ja perustavanlaatuisia arvojakin. Uskon, että vanhempainvapaalta kertyy uusia henkisiä työkaluja työelämäänkin.  

Hautala iloitsee perhevapaauudistuksesta, joka mahdollistaa vapaiden jakamisen tasaisemmin vanhempien kesken.

– Kannustan kovasti muitakin isiä jäämään kotiin. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus viettää aikaa lapsen kanssa. Ura ei tästä kärsi, päinvastoin.  

Hautalan mielestä vanhempainvapaiden eri mahdollisuuksista voisi puhua vieläkin enemmän.  

– Moni ei tiedä, että vapaan voi jakaa monipuolisesti vanhempien kesken, vaikka viikon kerrallaan. Se helpottaisi esimerkiksi monien äitien paluuta työelämään, Hautala sanoo.  

Helsingin kaupunki haluaa työnantajana edistää yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäistä sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvaa syrjintää.  Henkilöstökyselyt ovat yksi keino arvioida ja saada tietoa yhdenvertaisuuden toteutumisesta sekä sukupuolten tasa-arvosta. Kaupunki toteuttaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn henkilöstölleen kerran nelivuotisen strategiakauden aikana ja sen tuloksia hyödynnetään henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tekemisessä.