Tutustu kirjastossa biojätteen lajitteluun

Biojätteen lajittelusta ja kompostoinnista kerrotaan useissa Helsingin kirjastoissa keväällä. Infopisteen ja ympäristöneuvojan kierros alkaa Jakomäen kirjastosta lauantaina 20. tammikuuta.
HSY jakaa kirjastoissa tietoa biojätteen lajittelusta. Mullankumous-infopisteeltä saa lajitteluoppaita ja biojätepusseja. Kuva: HSY
HSY jakaa kirjastoissa tietoa biojätteen lajittelusta. Mullankumous-infopisteeltä saa lajitteluoppaita ja biojätepusseja. Kuva: HSY

Kirjastoihin tuo tietoa biojäteteen lajittelusta HSY eli kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja tuottava Helsingin seudun ympäristöpalvelut. Mullankumous-infopiste on esillä vuorollaan seitsemässä kirjastossa tammi-kesäkuussa. Infopisteen avauspäivänä kussakin kirjastossa on paikalla ympäristöneuvoja vastaamassa lajittelu- ja kompostointiaiheisiin kysymyksiin.

– Asukkaita askarruttaa usein esimerkiksi se, saako kauppojen myymiä biojätepusseja laittaa biojätteen keräysastioihin Helsingissä. Kyllä saa, mutta paperiset pussit hajoavat nopeammin. Kannattaakin hyödyntää käytettyjä irtokarkkipusseja tai jauhopusseja, samoin kaurahiutalepaketteja. Maitopurkit eivät käy, koska niissä on muovipinnoite, kertoo HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti.

Infopisteellä on jaossa lajitteluoppaita, kuten Kodin jäteopas, Biojäteopas tai Kompostoinnin pikaopas. Tarjolla on myös paperisia biojätepusseja.

Jakomäen, Laajasalon ja Viikin kirjastoissa järjestetään lisäksi infotilaisuudet kompostoinnista. Tarjolla on myös verkkoluentoja ja -aineistoja.

Helsingin pientaloissa alkaa biojätteen keräys heinäkuussa

Kirjastoihin tuotavalla infopisteellä on esillä pientaloille tarkoitettu tuulettuva biojäteastia. Sellainen on tulossa moniin helsinkiläisiin pientaloihin tänä keväänä tai viimeistään kesällä, sillä uudistetun jätelain mukaan kaikenkokoisten asuinkiinteistöjen tulee kompostoida biojätteensä tai lajitella se erilliseen tyhjennettävään keräysastiaan viimeistään 1.7. alkaen. 

Aiemmin vaatimus koski vähintään viiden asunnon kiinteistöjä, ja heinäkuusta alkaen myös omakotitaloja, paritaloja sekä 3–4 kiinteistön taloyhtiöitä.

– HSY postitti syksyllä kirjeen biojätekeräyksestä kaikille niille Helsingin 1–4 asunnon kiinteistöille, joilla ei vielä ollut biojätekeräystä tai voimassa olevaa kompostointi-ilmoitusta. Kirjeitä oli 12 200. Vastausten perusteella 46 prosenttia kiinteistöistä valitsi kompostoinnin ja 54 prosenttia biojäteastian, kertoo Partti.

Partin mukaan loppujenkin kiinteistöjen ja asukkaiden saaminen mukaan biojätteiden lajitteluun on tärkeää.

– Kotitalouksien sekajätteestä on biojätettä yhä lähes 40 prosenttia. Biojäte pitäisi saada tehokkaammin eroteltua jätteistä mullan ja biokaasun valmistusta varten. Biokaasua käytetään sähkön- ja lämmöntuotantoon, ravinnepitoista multaa taas esimerkiksi nurmikoihin.

Mullankumous-infopisteen aikataulut ja oheistapahtumat

Jakomäen kirjasto 20.1.–9.2.
la 20.1. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta
to 25.1. klo 18–19 kompostointi-info

Pukinmäen kirjasto 10.2.–1.3.
la 10.2. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta

Viikin kirjasto 2.3.–22.3.
la 2.3. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta
to 7.3. klo 17.30–18.30 kompostointi-info, Elopelto

Keskuskirjasto Oodi 23.3.–30.3.
la 23.3. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta

Laajasalon kirjasto 13.4.–3.5.
la 13.4. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta
ti 16.4. klo 17.30–18.30 kompostointi-info

Malmin kirjasto 4.5.–24.5.
la 4.5. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta

Töölön kirjasto 25.5.–15.6.
la 25.5. klo 11–14 ympäristöneuvoja kertomassa lajittelusta