Tuomaan Markkinat avoinna päivittäin Senaatintorilla

Senaatintorille poikkeusvuosien jälkeen palaava Tuomaan Markkinat -joulutori käynnistyy avajaisohjelman myötä 1. joulukuuta. Luvassa on muun muassa joulupukin vierailuja ja musiikkiesityksiä myös monina muina joulukuun päivinä. Joulutori on avoinna päivittäin 22. joulukuuta asti.
Tuomaan markkinat palaa tutulle paikalleen Senaatintorille koronan ja Senaatintorin valaisinremontin aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen.  Kuva: Kim Öhman
Tuomaan markkinat palaa tutulle paikalleen Senaatintorille koronan ja Senaatintorin valaisinremontin aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen. Kuva: Kim Öhman

Jo 90-luvun puolivälistä asti järjestetty Tuomaan Markkinat on Helsingin perinteikkäin ulkona järjestettävä joulutori. Tuomaan Markkinat kokoaa tänä vuonna yhteen lähes 90 käsityöläistä ja pientuottajaa sekä yli 20 herkkumyyjää ja kahvila- ja ravintolatoimijaa. Tapahtuma palaa yleisön ja myyjien toiveiden mukaisesti Senaatintorille koronan ja Senaatintorin valaisinremontin aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen. 

– Kansainvälisestikin useissa joulutorilistauksissa korkealle noteeratut Tuomaan Markkinat ovat monille paikallisille ja Helsingissä vieraileville tärkeä joulunajan perinne. On hienoa, että kaupunkimme vanhin ja suurin joulutori pääsee jälleen palaamaan Senaatintorille luomaan lämmintä joulunajan tunnelmaa ja ihastuttamaan upeilla puitteillaan sekä vastuullisella tarjonnallaan, pormestari Juhana Vartiainen sanoo.  

Teemoitetut lahjakujat jakavat tapahtuma-aluetta myyjien tarjonnan mukaisesti 

Markkina-alue jaetaan tänä vuonna myyjien tarjonnan mukaan lahjakujiin. Herkku- ja ruokatuotteet löytyvät nyt omalta kujaltaan sekä eri teemojen mukaan ryhmitellyt muut lahja- ja käsityötuotteet omiltaan. Järjestely selkeyttää tarjonnan hahmottamista markkinoilla vieraileville. 

Markkinoiden myyjäkattaus koostuu edellisvuosien tapaan vastuullisia tuotteita tarjoavista pientuottajista ja paikallisista toimijoista. Mukana on sekä uusia että tuttuja toimijoita. Joulupöytään tarjolla on muun muassa kotimaisia kalaherkkuja, hunajaa ja sinappeja. Pukinkontiin sopivat esimerkiksi käsintehdyt makeiset, korut ja luonnonkosmetiikka sekä villasukat, myssyt ja muut lämmikkeet.

Joulun makuelämyksiä ja tekemistä koko perheelle

Markkina-alueelle rakentuvat Herkku- ja Ravintolapihat tarjoavat tunnelmalliset puitteet jouluherkuista nauttimiselle ja kiireen keskellä pysähtymiselle. Tuomaan Markkinoiden ruokatarjonnassa huomioidaan luomu- ja lähiruoan lisäksi kasvis- ja vegaaniruoka – annoksia voi ottaa myös mukaan. Tuttujen toimijoiden lisäksi valikoimasta löytyy myös paljon uutta, mm. Portaanperän alkoholittomat mansikkakuohut ja Vallilan Lörtsyn stadilaisella twistillä maustetut lörtsyt.

Tuomaan Markkinoiden ohjelmatarjonta pitää sisällään loppuvuoden kiireessä ilahduttavia kuoro- ja posetiivariesityksiä sekä vaskimusiikkia. Torin myyntikojuilla pääsee myös näkemään lasinpuhallusta sekä taontanäytöksiä ahjon valkean loimussa. Tarkemmat esiintyjätiedot löytyvät Tuomaan Markkinoiden verkkosivuilta.

Lapsiperheitä ja lapsenmielisiä ilahduttaa puuhevoskaruselli, jonka kyydeistä on monessa perheessä muodostunut vakiintunut jouluperinne. Joulupukki vierailee torilla avajaispäivänä 1. joulukuuta, jokaisena joulumarkkinoiden lauantaina ja päätöspäivänä 22. joulukuuta. 

Joulutunnelmaa luodaan vastuullisesti

Tuomaan Markkinoiden myyjät ja ruokatoimijat on valikoitu vastuullisia tuotanto- ja toimintatapoja korostaen. Markkinat tarjoavatkin kestävän vaihtoehdon massatuotantona valmistetuille lahja- ja koristetavaroille.

Sosiaaliseen vastuullisuuteen on tänäkin vuonna kiinnitetty huomioita myyjien valinnassa. Markkinoilta löytyy esim. Omenasieppari <3 Kåska -glögibaari, joka työllistää erityisen tuen tarpeessa olevia palkkatöihin ja pyrkii vähentämään yksinäisyyttä impaktityön kautta.
Tapahtuman ympäristövaikutuksia arvioidaan Ekokompassi-sertifikaatin avulla. Markkinoiden ravintolatoiminnassa käytetään vain biohajoavia astioita ja markkinoilla kiinnitetään huomiota jätemäärän minimoimiseen ja lajitteluun. Myyntimökit lämpenevät ja karuselli pyörii uusiutuvalla energialla. 

Tuomaan Markkinat on avoinna Helsingin Senaatintorilla 1.12.–22.12.2022 ma–to ja su klo 11–19 sekä pe–la klo 11–20. Itsenäisyyspäivän iltana 6.12. ylioppilaiden soihtukulkue päättyy torille ja Lucian päivän iltana 13.12. kulkue lähtee torilta. Markkinoille on vapaa pääsy. 

Uutinen on julkaistu 15.11. ja sitä on päivitetty 29.11.