Tall Ships Racesin purjelaivat täyttävät Helsingin – 50 upeaa alusta, Itämeren suojelua ja ohjelmaa koko perheelle

Helsinki täyttyy purjelaivoista, kun 50 upean purjealuksen Tall Ships Races 2024 rantautuu Helsinkiin 4.-7. heinäkuuta. Euroopan suurin maksuton perhetapahtuma tarjoaa runsaasti ohjelmaa koko perheelle. Ohjelmaa voi seurata myös Helsinki-kanavalla. Tapahtuman teemana on Itämeri ja sen suojelu.

Tall Ships Races järjestettiin Helsingissä edellisen kerran vuonna 2013. Kuva: Veeti Hautanen / Helsingin kaupunki

Kansainvälinen purjehdustapahtuma Tall Ships Races on vuosittain järjestettävä suurten purjelaivojen kilpailu, joka tuo yhteen tuhansia nuoria eri puolilta maailmaa. Se järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Euroopan suurimpaan maksuttomaan perhetapahtumaan odotetaan Helsingissä noin 500 000 kävijää.  

Helsinki on yksi järjestäjäkaupungeista yhdessä Turun ja Maarianhaminan, Tallinnan, Liettuan Klaipedan ja Puolan Szczecinin kanssa. 

Laivoja 13 eri maasta

Helsinkiin saapuu kaikkiaan 50 suurta purjelaivaa ympäri maailman 13 eri maasta: Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Virosta, Liettuasta, Tanskasta, Saksasta, Belgiasta, Italiasta, Iso-Britanniasta, Puolasta, Espanjasta ja Ecuadorista.   

Kooltaan 10-200 metriset alukset on jaettu neljään eri kokoluokkaan. Koosta riippuen aluksilla on miehistöä kymmenestä sataan. Yksi näyttävimmistä aluksista on 108-metrinen Dar Mlodziezy -alus Puolasta. Yleisöllä on mahdollisuus vierailla aluksilla tapahtuman aikana. 

Yksi Tall Ship Races -tapahtuman vetonauloista on puolalainen purjelaiva Dar Mlodziezy, joka on yli 100 metriä pitkä. Kuva: Sail Training International
Yksi Tall Ship Races -tapahtuman vetonauloista on puolalainen purjelaiva Dar Mlodziezy, joka on yli 100 metriä pitkä. Kuva: Sail Training International

Avajaisissa kellot soivat, kulkue marssii läpi kaupungin 

Tapahtumassa on runsaasti maksutonta ohjelmaa koko perheelle. Avajaisjuhlallisuuksissa 4. heinäkuuta kello 11.55 Helsingin tuomiokirkon kellot kaikuvat yli kaupungin toivottaen nuorisopurjehtijat ja alukset tervetulleiksi. Juhlallisen hetken jälkeen laivat tervehtivät kaupunkia ja sen asukkaita soittamalla kelloja ja torvia.  

Yksi näkyvimmistä ohjelmanumeroista on perjantaina 5. heinäkuuta Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin kulkeva näyttävä Crew Parade. Alusten miehistöt kokoontuvat Senaatintorille, josta paraati kulkee keskustan halki. Paraati huipentuu Lasipalatsin aukiolla pidettävään palkintojenjakotilaisuuteen, jossa parhaat miehistöt palkitaan. Aukiolla esiintyvät Dj hapan korppu ja lapsi- ja nuorisokuoro Vivace. 

Katajanokan puistoalueelle rakentuu oma Lasten uutisten puisto yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa. Tapahtumapäivinä lapsia viihdyttävät muun muassa Skidit-disko, Mimmit sekä vatsastapuhuja Sari Aalto. Tekemistä kesäpäiviin tarjoavat myös lapsille suunnatut työpajat.  

TipTop Walkers viihdyttää tapahtumayleisöä. Kuva: Helsingin tapahtumasäätiö
TipTop Walkers viihdyttää tapahtumayleisöä. Kuva: Helsingin tapahtumasäätiö

Tapahtuma-alueella yleisöä viihdyttävät päivittäin esimerkiksi yhtyeet Timo Lassy Trio, Olli Soikkeli Trio sekä Repin & Rauhala Duo. Nähtävänä on myös freestyle-jalkapalloilija Emmi Björnin, akrobaatti Rae Reinvallin sekä Linnanmäen sirkuskoulun ja TipTop Walkersin esityksiä. Luvassa on myös monipuolista ohjelmaa ja asiantuntijapuheenvuoroja Itämerestä ja sen suojelusta.

Tutustu Tall Ships Racesin ohjelmaan.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Itämeren suojelu teemana kaupungintalolla 

Kaupungintalon tapahtumatorilla järjestetään lisäksi ajankohtaista Itämeri-teemaista ohjelmaa torstaina 4. heinäkuuta ja perjantaina 5. heinäkuuta Torstain teemana on Kestävä tulevaisuus menestyvässä liiketoiminnassa. Perjantaina teemana on Itämeri, Nuorten ääni ja tulevaisuus.

– Haluamme lisätä tietoisuutta Itämerestä ja sen suojelun tärkeydestä. Monipuolisen asiantuntijaohjelman kautta saamme eri näkökulmat kuuluviin, kertoo tapahtuman ohjelmatuottaja Juuso Liukkonen.

Kaupungintalon tapahtumatorin ohjelma on kaikille avointa. Ohjelmaa voi seurata myös verkossa osoitteessa helsinkikanava.fi. Asiantuntijoiden puheenvuorojen lisäksi Helsinki-kanavan kautta pääsee vierailemaan myös tapahtumaan saapuneella purjealuksella sekä tapahtuma-alueella.

Seuraa torstain 4.7. ohjelmaa suorana Helsinki-kanavalla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Seuraa perjantain 5.7. ohjelmaa suorana Helsinki-kanavalla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nuoret pääsevät purjehdusseikkailulle

Helsingin kaupunki lähettää 100 helsinkiläistä 15–25-vuotiasta nuorta purjehtimaan kilpailuun osallistuville aluksille. Kaupungin viestintäasiantuntija Emilia purjehtii nuorten kanssa Klaipėdasta Helsinkiin saksalaisella Johann Smidt -purjelaivalla. Emilian ja nuorten purjehdusta voi seurata Helsingin kaupungin Instagram-tilillä @helsinki.

Nuorista 30 on rekrytoitu kaupungin nuorisotaloilta ja he lähtevät matkaan yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa. Loput nuorista on rekrytoitu avoimen haun kautta. Aiempaa purjehduskokemusta ei vaadittu. Alukset ovat erikoistuneet nuorisopurjehdukseen eli Sail Training -menetelmään, jossa purjehduksen ja merenkulkutaitojen oppimisen ohella kartutetaan sosiaalisia taitoja, harjoitellaan työskentelyä ryhmässä, otetaan vastuuta ryhmästä ja kehitetään itsetuntemusta.

Guayas-alus Equadorista rantautui Helsinkiin torstaina. Kuva: Veeti Hautanen / Helsingin kaupunki
Guayas-alus Equadorista rantautui Helsinkiin torstaina. Kuva: Veeti Hautanen / Helsingin kaupunki

Muutoksia liikenteeseen kaduilla ja vesillä

Tapahtuma aiheuttaa muutoksia sekä liikennejärjestelyihin että vesillä liikkumiseen. Alueen rakennustyöt tapahtumaa varten alkavat 1. heinäkuuta ja tapahtuman purku päättyy 9. heinäkuuta.

Tapahtuma-alueen liikennejärjestelyt kaduilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Muutoksia vesillä liikkumisessa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Tall Ships Races -tapahtuman järjestäjänä toimii vuonna 1956 Lontoossa perustettu aatteellinen järjestö Sail Training International (STI). Tapahtuman pääpaino ei ole kilpailussa vaan nuorisotyössä. Tavoitteena on edistää nuorten koulutusta ja yhteistyötä kansallisuuteen, kulttuuritaustaan, uskontoon ja sosiaaliseen taustaan katsomatta.

The Tall Ships Races Helsinki -tapahtuman järjestää Helsingin tapahtumasäätiö, joka vastaa Helsingin kaupungin tapahtumatuotannoista.

Julkaistu: 1.7.2024 klo 12.44