Suutarilan monitoimitalo ja Siltamäen ala-aste korvataan uudisrakennuksilla

Helsingin kaupungin suunnitelmana on toteuttaa Siltamäen ja Suutarilan alueelle Koillis-Helsinkiin uudisrakennuksina kaksi monitoimitaloa, joihin sijoittuu tulevaisuudessa kaksi Suutarilan peruspiirin peruskoulua ja päiväkotia. Monitoimitalot sijoitetaan nykyisen Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen tonteille.
Vuonna 1981 valmistunut Suutarilan monitoimitalo korvataan lähivuosina kokonaan uudella rakennuksella. Kuva: Karo Pirkkalainen
Vuonna 1981 valmistunut Suutarilan monitoimitalo korvataan lähivuosina kokonaan uudella rakennuksella. Kuva: Karo Pirkkalainen

Suutarilan uusi monitoimitalo

Suutarilan nykyinen monitoimitalo (Seulastentie 11) puretaan ja korvataan uudisrakennuksella.  Uuteen monitoimitaloon rakennetaan tilat perusopetuksen, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotilan käyttöön. Tiloja tulee noin 700 oppilaalle ja runsaalle 200 päiväkotilaiselle, kun nykyisessä monitoimitalossa tiloja on 345 oppilaalle ja 140 päiväkotilaiselle.

Jatkossa monitoimitalossa toimii Suutarinkylän peruskoulu, päiväkoti Seulanen ja päiväkoti Vaskiniitty. Nykyisen monitoimitalon käyttö loppuu joulukuussa 2024. Rakennuksen purku alkaa tammikuussa 2025. Uudisrakennuksen rakennustyöt alkavat keväällä 2025, ja uudet tilat on tarkoitus saada käyttöön kesällä 2027.

Sosiaali- terveys- ja pelastustoimiala puolestaan luopuu monitoimitalon vieressä osoitteessa Suutarilantie 32 sijaitsevasta terveyskeskuksesta arviolta vuonna 2030, jolloin toiminnot muuttavat Malmille rakennettavaan uuteen Malmin perhekeskukseen ja terveys- ja hyvinvointikeskukseen. Samalla Malmille muuttaa myös nykyisessä Suutarilan monitoimitalossa sijaitseva suun terveydenhuolto.

Siltamäen uusi koulu ja päiväkoti

Siltamäen ala-asteen (Siltakyläntie 9) nykyinen rakennus puretaan ja se korvataan ensisijaisesti uudisrakennuksella, mutta kaupunginmuseon pyynnöstä rinnalla tutkitaan myös mahdollisuutta säilyttää vanha rakennus. Tällöin rakennuksessa tehtäisiin mittava peruskorjaus ja koulun välittömään läheisyyteen rakennettaisiin lisäosa. Siltamäen ala-asteen käyttö loppuu kesällä 2027, ja rakennus- ja mahdolliset purkutyöt alkavat samana vuonna.

Monitoimirakennukseen siirtyvät yhtenäiseksi peruskouluksi kasvava Siltamäen ala-aste sekä päiväkotien toimintoja, muun muassa päiväkoti Perttu. Tiloja tulee noin 700 oppilaalle ja noin 100 päiväkotilaiselle. Tilat on tarkoitus saada käyttöön vuodenvaihteessa 2029–2030.

Väistötilat osoitteeseen Vaskiniitynkuja 5

Rakennustöiden ajaksi Suutarilan monitoimitalolle ja Siltamäen ala-asteelle rakennetaan väistötilat osoitteeseen Vaskiniitynkuja 5. Väistötilat toteutetaan väliaikaisista tilaelementeistä koostuvana rakennusryhmänä, joka palvelee Suutarilan monitoimitalon ja Siltamäen ala-asteen käyttäjiä peräkkäin rakennustöiden ajan.

Suutarilan monitoimitalon kaikki käyttäjät siirtyvät väistötiloihin suunnitelmien mukaan vuoden vaihteessa 2024–2025 ja käyttävät tiloja tammikuusta 2025 lähtien, kunnes uusi monitoimitalo valmistuu kesällä 2027. Nykyisessä Suutarilan monitoimitalossa toimiva suun terveydenhuolto käyttää väistötiloja tammikuusta 2025 vuoteen 2030.

Siltamäen ala-aste käyttää väistötiloja arviolta heinäkuusta 2027 joulukuuhun 2029. 

Opintojen järjestäminen tulevaisuudessa

Vuonna 2021 tehdyssä palvelutilaverkkotarkastelussa päädyttiin Suutarilan peruspiirin opinnot järjestämään rakentamalla kaksi peruskoulun ja päiväkodin yhdistävää rakennusta. Suutarilan ala-asteen koulu ja Suutarinkylän peruskoulu yhdistetään 1.8.2025 alkaen, ja Siltamäen ala-asteen koulu esitetään laajennettavaksi yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen. Näin ollen alueella toimii jatkossa nykyisten kahden ala-asteen ja yhden yhtenäisen peruskoulun sijaan kaksi yhtenäistä peruskoulua, joissa on vuosiluokat 1–9. Näin saadaan tila- ja oppilaspaikat jaettua tarkoituksenmukaisemmin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Suutarilan uuden monitoimitalon hankesuunnitelman kokouksessaan 28. helmikuuta. 

Siltamäen monitoimitalon vaihtoehtoisia toteuttamistapoja selvitetään tämän vuoden ajan. Vuoden 2025 aikana pyritään kilpailuttamaan toteuttaja ja aloittamaan rakennuksen suunnittelu.